Kik-bokser ubijen posle treninga: Napadač osuo paljbu na njega ispred stadiona Crvene zvezde, pa se krio 23 godine!

02.11.2022

07:00

0

Autor: 24sedam

Cvetković je ubijen 3. novembra 1997, na parkingu ispred stadiona Crvene zvezde

Kik-bokser ubijen posle treninga: Napadač osuo paljbu na njega ispred stadiona Crvene zvezde, pa se krio 23 godine!
vladan cvetkovic copy - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

Kik-bokser i bivši reprezentativac Jugoslavije Vladan Cvetković (20) ubijen je ispred stadiona Crvene zvezde, kada se vraćao sa treninga, pre 25 godina, 3. novembra 1997. Zbog njegovog ubistva nedavno je na 12 godina zatvora osuđen Predrag Miketić.

Cvetković je ubijen u 18.10 na parkingu ispred službenog ulaza stadiona, gde su ga sačekala dvojica mladića. Pogođen je sa pet hitaca. Očevici su tada ispričali da se prvo čula svađa, a zatim da su odjeknuli hici. Cvetković je, teško ranjen, ostao da leži na betonu. Taksijem je prevezen u bolnicu, ali je nedugo po prijemu izdahnuo.

Napadači su sa mesta zločina pobegli "ladom 1300" krem boje ka Autokomandi, a policijska potera za njima je trajala celu noć.

Posle samo dva dana, nadomak svog stana uhapšen je tada 20-godišnji Goran Pavlović iz beogradskog naselja Mirijevo, kao jedan od osumnjičenih za Cvetkovićevo ubistvo. Miketić, tada 19-godišnjak, je uspeo da pobegne i sve do pretprošle godine je bio u bekstvu. 

Tadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije Beograda Milenko Erčić posle zločina kratko je rekao medijima da je razlog za Cvetkovićevo ubistvo bio "prethodni banalni nesporazum između ubica i žrtve". On je napomenuo i da nijedan od dvojice osumnjičenih prethodno nije imao problema sa zakonom.

Pavlović je posle 72 sata provedena u pritvoru pušten na slobodu. Prema službenoj belešci policije sačinjenoj prilikom ispitivanja Pavlovića, on je tada rekao da je sa Miketićem došao u bokserski klub Crvena zvezda. Ispred svlačionice sreli su Cvetkovića, koji se sa Pavlovićem pozdravio, ali Miketiću nije želeo da pruži ruku. Posle treninga, ispred stadiona Zvezde, Miketić je, kako je tada rekao Pavlović, ispalio u Cvetkovića smrtonosne hice.

Miketić se krio 23 godine

Predraga Miketića je Srbija tražila 23 godine i za njim je bila raspisana međunarodna poternica od 2004. Uhapšen je 2020. godine u Baru, a zatim je izručen Srbiji. Po njegovom hapšenju mediji su pisali, pozivajući se na izvore u barskoj policiji, da je u Baru boravio desetak dana pre nego što je uhapšen. Navodi se da je boravio u Italiji, iz koje je polovinom avgusta te godine došao u Crnu Goru, a kod sebe je imao falsifikovana crnogorska dokumenta.

Osuđen je 4. oktobra ove godine u Višem sudu u Beogradu na 12 godina zatvora, dok je Goran Pavlović koji se sumnjičio da je Miketiću bio pomagač, oslobođen optužbe.

Roditelji Vladimira Cvetkovića bili su razočarani. Vladanova majka je, kada je čula da je Pavlović oslobođen optužbi, zanemela od šoka i u očaju nastavila da gleda u zemlju pridržavajući se za naslon klupe ispred sebe, kao i kada je čula presudu za Predraga Miketića.

Osuđeni Miketić se posle presude okrenuo bratu blizancu i dobacio mu:

"Dobro je", pokazujući rukom na dole, kao znak da se primiri.

Sudija je tokom izricanja presude istakao da je Predrag u Vladana ispalio šest metaka, a da je kik-boksera pogodilo pet, koji su mu uzrokovali krvarenje trbušnih i grudnih organa, usled čega je nastupila i smrt.

Šokirao izjavom

Inače, na samom početku suđenja Predrag Miketić izjavio je da nije on ubio Vladana Cvetkovića, već njegov brat blizanac Nenad, što je on posle potvrdio.

Miketić je, kako su preneli mediji, ispričao i da je nakon ubistva kik-boksera, za kojeg tvrdi da su se poznavali i da nisu bili u sukobu, najpre otišao u Crnu Goru, pa u Albaniju, Italiju, Holandiju... Koristio je svoj pasoš, a nakon što je istekao, nabavio je lažnu ličnu kartu i drugo ime. Radio je na građevini, bio obezbeđenje po klubovima, oženio se i dobio dete.

Rekao je da nije ni znao da se protiv mjega vodi bilo kakav proces u Srbiji, jer ni sa kim nije bio u kontaktu.

Za pet godina ostvario vrhunske rezultate

Žarko Cvetković, otac ubijenog Vladana, rekao je da je od ljudi iz sveta kik-boksa, koji su poznavali obojicu, čuo da je Miketić tada pričao da Cvele samo uzima medalje, da niko drugi od njega ne može da ode na velika takmičenja i da ga treba ubiti. 

Roditelji tvrde da je Vladan bio primeran i predan sportista, koji nije pio niti se drogirao, nije izlazio po kafićima. Samo je trenirao i osvajao medalje. 

Ubijeni Cvetković, za pet godina aktivnog bavljenja borilačkim sportom, postigao je vrhunske rezultate. Dva puta je bio vicešampion Jugoslavije u disciplinama lou-kik i ful-kontakt, tri puta šampion Jugoslavije, a 1997, malo pre nego što je ubijen, osvojio je prvo mesto na Balkanskom prvenstvu u lou-kiku.

Pet dana pre ubistva dobio je poziv od saveznog selektora za pripreme reprezentacije za prvenstvo sveta u ful-kontaktu, koje je održano u Poljskoj. Radio je i u obezbeđenju beogradske diskoteke "Ric", čiji je vlasnik Vukašin Gojak takođe likvidiran 1997. godine.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike