Glave pripadnika kriminalnih klanova u regionu vise o koncu zbog nagodbe Keljmendijevog sina: Evo o kome bi sve mogao da progovori!

14.10.2022

18:50

0

Crnogorski klan ponovo u problemu

Glave pripadnika kriminalnih klanova u regionu vise o koncu zbog nagodbe Keljmendijevog sina: Evo o kome bi sve mogao da progovori!
Naser i Elvis keljmendi - Copyright Foto: Profimedia/Facebook

Elvis Keljmendi, sin poznatog prekodrinskog kriminalca i narko-bosa Nasera Keljmendija, postao je nedavno saradnik Tužilaštva BiH. On je pušten iz pritvora i kaznu će izdržavati u kućnim uslovima. Da bi postigao ovakav dogovor, posle hapšenja kao člana organizovane kriminalne grupe koja je rasturala narkotike na teritoriji ove države, najstariji Keljmendijev sin moraće da progovori i o drugim radnjama svoje grupe, ali i onih klanova sa kojima su blisko sarađivali.

Keljmendi je zato na "slobodi", a njegovi pomagači i saradnici ostaju u pritvoru. Reč je o uhapšenima Ajlinu Ahmiću i Anelu Sejfoviću kojima je pritvor produžen. Međutim, pored njih zbog Keljmendijevog iskaza strahuju i druge "bratske" kriminalne grupe, kao što su pripadnici crnogorskog klana, navodno "kavačkog".

Iako su oni visokopozicionirani uglavnom iza rešetaka ili u bekstvu, dokazi koje bi moglo da dobije Tužilaštvo u BiH, moglo bi da podigne optužnice i u toj državi. Tako bi prpadnici "kavčana" obeležili i treću državu u regionu u kojoj su na crnoj listi.

Poznato je da je ovaj dominantli klan iz BiH uglavnom angažovao ubice za prljave poslove, ali i da je u isto vreme usko sarađivao sa Keljmendijevom grupom i kriminalcem sa Pala Darkom Elezom. To ih čini potencijalnim žrtvama Keljmendijevog svedočenja.

Keljmendi je za sada pristao na saradnju sa Tužilaštvom i priznao većinu krivičnih dela za koja se tereti, a na iskazu odmah nakon hapšenja priznao da su Ahmić i Sejfović bili deo grupe koja je nabavljala narkotike, pretežno spid i kokain koji je dolazio iz Holandije, a da su zatim po uputstvima kupovali nekretnine.

Printscreen/TikTok/elviskelmedi
 

Keljmendijev iskaz ukazao je već na sve pripadnike grupe, kao i na saradnju s drugim grupama, te na činjenicu da su pojedini policajci usko sarađivali s grupom. A da ni Tužilaštvo BiH ne odoleva dokazuje i dalje aktuelna tužiteljka državnog tužilaštva Bosne i Hercegovine Dijana Kajmaković koju je Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) američkog Ministarstva finansija uvrstila na "crnu listu".

Podsetimo, Elvis je najstariji Naserov sin koji se, navodno, pored braće Liridona i Besnika nalazi na listi pripadnika kriminalnih kartela iz Meksika i Latinske Amerike. Svi muški članovi porodice Keljmendi, otac Naser i tri sina, dovođeni su u vezu sa kriminalom.

Printscreen/Youtube
Naser Keljmendi

Naser Keljmendi je označen kao vođa jedne od najjačih albanskih kriminalnih grupa na Balkanu, a pre dve godine je još stavljen na crnu listu SAD i označen kao prva osoba u Evropi po opasnosti za Sjedinjene Države.

Na dugačkoj listi njegovih kontroverznih prijatelja i najbližih saradnika su bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj, bivši komandant snaga BiH u Srebrenici Naser Orić, nekada je to bio i kosovski biznismen Ekrem Luka , odbegli Safet Kalić Sajo iz Crne Gore i drugi.

Maja 2013. hapšen je u Prištini po Interpolovoj poternici, koju je za njim raspisala BiH zbog organizovanog kriminala. Pritvor mu je 28. februara 2017. zamenjen kućnim, a 17. marta mu je potpuno ukinut. Posle toga je ponovo uhapšen 2021. godine u Loznici, ali je ubrzo pušten na slobodu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike