Stambolića čekala već iskopana raka na Fruškoj gori: Od brutalne likvidacije prošle 22 godine, a još je misterija smrt njegove ćerke Bojane!

25.08.2022

06:10

0

"Ne mogu da se ponovo politički aktiviram iz straha da se nešto ne desi supruzi i deci"

Stambolića čekala već iskopana raka na Fruškoj gori: Od brutalne likvidacije prošle 22 godine, a još je misterija smrt njegove ćerke Bojane!
profimedia-0069653095 - Copyright Profimedia/MUP

Na današnji dan, pre tačno 22 godine, otet je pa ubijen nekadašnji predsednik Predsedništva Srbije Ivan Stambolić. Posmrtni ostaci pronađeni su na Fruškoj gori 28. marta 2003. godine, kada je Nenad Šare, svedok saradnik i svojevremeno šef obezbeđenja Milorada Ulemeka Legije, otkrio gde se nalazi telo. Pravosnažnom presudom je utvrđeno da je Ivan Stambolić otet i ubijen 25. avgusta 2000. godine, po naređenju tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića.

Uoči saveznih izbora 2000. godine pominjalo se da bi Stambolić mogao da istupi kao kandidat za predsednika SRJ, a postalo je izvesno da bi na predstojećim izborima mogao postati vođa ujedinjene srpske opozicije (DOS).

Tog 25. avgusta 2000. godine oteli su ga za vreme rekreacije na Košutnjaku pripadnici Jedinice za specijalne operacije MUP Srbije. Stambolić je pod pretnjom pištoljem, kako je ispričao i očevidac, ubačen u kombi pod izgovorom da ide na informativni razgovor.

Belim kombijem odvezen je na Frušku goru, gde je već ranije bila iskopana rupa, nakon čega je doveden do nje i prisiljen da klekne. Sa dva metka u potiljak ubio ga je pripadnik JSO-a, a telo je potom spušteno u rupu, zaliveno živim krečom i zatrpano.

Ipak, samo mesec dana nakon otmice i ubistva Sambolića, Milošević je izgubio na izborima za predsednika SR Jugoslavije. Smenjen je 5. oktobra 2000. godine, kada je pod pritiskom masovnih demonstracija morao da prihvati rezultate izbora na kojima ga je pobedio Vojislav Koštunica, kandidat Demokratske opozicije Srbije.

O Stambolićevoj sudbini se naredne tri godina ništa nije saznalo, čak ni nakon pada Slobodana Miloševića i petooktobarskih promena, da bi njegovi posmrtni ostaci bili pronađeni 28. marta 2003. godine.

Za ubistvo Stambolića pravosnažno su osuđeni najviši funkcioneri Državne bezbednosti i pripadnici JSO. Radomir Marković osuđen je na 15 godina zatvora, dok su Milorad Ulemek Legija i Branko Berček dobili po 40 godina zatvora. Nenadu Bujoševiću izrečena je kazna od 35 godina, Leonidu Milivojeviću i Dušku Maričiću Gumaru po 30 godina robije, a Nenadu Iliću 15 godina i nedavno preminulom Miloradu Bracanoviću dve godine zatvora.

Pravosnažna presuda za ubistvo Stambolića izrečena je 2007. godine. Na optuženičkoj klupi našli su se visoki funkcioneri Miloševićeve tajne službe, dok se samom Miloševiću tada već sudilo za ratne zločine u Hagu, gde je i preminuo 2006. godine. 

Takođe, Stambolićeva ćerka Bojana, navodno, ubijena je isto po naređenju Slobodana Miloševića.

Milošević oteran sa sahrane

Ljubomir Mihajlović, bivši predsednik Komercijalne banke, izjavio je da mu je Ivan Stambolić noć uoči kidnapovanja i ubistva rekao da je odlučio da ne prihvati poziv da se kandiduje na izborima za predsednika SRJ. On je rekao da je te večeri Stambolić ispričao da je odlučio da ne prihvati predlog da bude protivkandidat Slobodanu Miloševiću na predsedničkim izborima.

- Za javnost je priča da je poginula, ali ja znam da je ubijena. Ne mogu da se ponovo politički aktiviram iz straha da se nešto ne desi supruzi i deci - rekao mu je, kao je ispričao Mihajlović, Stambolić neposredno pre nego što je otet.

Prema pojedinim navodima, Stambolićeva ćerka Bojana ubijena je po naređenju Slobodana Miloševića, a zato je Katarina, Stambolićeva supruga, prema rečima tada prisutnih svedoka, sa Bojanine sahrane oterala Miloševića iz kapele. Bojana je poginula 1988. godine u sumnjivoj saobraćajnoj nesreći u Budvi. 

Malo pre toga, došlo je do raskola između nekada najboljih prijatelja, kada je Milošević zabio nož u leđa Stamboliću koji ga je stalno "vukao" sa sobom i čak doveo na mesto predsednika Predsedništva CK SK Srbije. Tada Milošević ojačava državni aparat i okružuje se ljudima sa kojima će oterati Stambolića iz političkog života Srbije.

Milošević je došao na Bojaninu sahranu, izjavio saučešće Stamboliću, ali Ivanova žena je odbila da mu pruži ruku. 

Podsetimo, Stambolić je uzdigao Miloševića na poziciju prvog čoveka Srbije. Upoznali su se na studijama, a nedugo potom Milošević će postati njegov štićenik i naslednik.

Aprila 1984. godine Stambolić s mesta predsednika Gradskog komiteta SK Beograda odlazi na čelo Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, a za svog naslednika na čelu beogradskog komiteta imenuje Miloševića, uprkos protivljenju starijih i iskusnijih komunista.

Nakon redovne smene partijskog rukovodstva u Srbiji januara 1986. godine Ivan Stambolić postaje predsednik SR Srbije, a Miloševiću daje odlučujuću podršku prilikom izbora novog predsednika Predsedništva CK SK Srbije.

Posle dolaska na čelo CK SKS, Milošević ojačava partijski aparat, oko sebe okuplja brojne saradnike i formira frakciju koja se u proleće 1987. otvoreno sukobljava sa delom komunista koje predvode Dragiša Pavlović i Ivan Stambolić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike