Koliko su poslušni bili Belivuk i Miljković i kako se "kavačka" mreža širila u Srbiji: Putevi droge i skriveni milioni nemilosrdne grupe!

22.08.2022

19:05

1

Kavačka "hobotnica" dominira Balkanom

Koliko su poslušni bili Belivuk i Miljković i kako se "kavačka" mreža širila u Srbiji: Putevi droge i skriveni milioni nemilosrdne grupe!
Marko Miljković Veljko Belivuk - Copyright Profimedia Printscreen

Organizovane kriminalne grupe okupljaju se radi plena koji je obično izražen u milionima evra, a koji se stiče prodajom narkotika. Momenat kada u likvidacijama postaju nemilosrdni počinje kad im neko zasmeta i kada nisu sigurni da li je taj plen samo njihov ili ima neko ko će da im "pokvari kombinaciju". Tako je počeo i rat između dva najjača klana u regionu, "kavačkog" i "škaljarskog", zbog kokaina. Međutim, "kavčani" su se pokazali kao daleko suroviji, pogotovo kad su svoju podgrupu u Beogradu prepustili Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Brodovu puni kokaina do "kavčana" stižu raznim rutama, a prema operativnim saznanjima istražnih organa širom sveta, ali i iz Crne Gore glavne su zemlje Južne Amerike. Putevi idu od Perua, Kolumbije i Venecuele.

U Evropi su glavne zemlje preko kojih putuje kokain Holandija, Španija, Italija, Albanija, Rumunija, Crna Gora i Srbija. Ali, put droge ne zaobilazi ni Afriku, odnosno Ganu.

Svakako, Crna Gora ostaje ključna tranzitna zemlja za drogu, kao deo "Balkanske rute", preko koje se švercuje prema EU. Tako, "kavčani" imaju otvoren put i svoju mrežu samo proširuju.

Njihov vođa,Radoje Zvicer trenutno se nalazi u bekstvu, a poruke koje je dobijao od svog najbližeg saradnika Slobodana Kašćelana, istrazi su poslužile kao dokaz kuda "plovi" kokain za preprodaju kojim se služe Balkanci.

- Okrivljeni Kašćelan je osnovano sumnjiv da je u periodu između druge polovine februara i početkom marta 2021. godine, posredstvom telefona sa zaštićenom aplikacijom SKY ECC, sa šifre 1ANELM ostvario telefonsku komunikaciju za Zvicerom, postupajući kao deo mreže preprodavaca i posrednika u prodaji opojne droge koju je organizovao okrivljeni Zvicer- piše u spisima.

Profimedia
Putevi droge

Dodaje se da je tokom telefonske komunikacije, Kašćelan od Zvicera dobio uputstva da za potrebe kriminalne organizacije obavlja kupoprodaju, dogovara cenu i mesto primopredaje kokaina, te da su u konačnom to delo počinili kao saizvršioci.

"Brate ovako sam izburgijao, žabari su u ponedeljak u Rim ne mogu pre..."

Osnovana sumnja, prema istim dokumentima, proizlazi iz sadržine ostvarenih komunikacija i razmenjenih poruka.

- "Hektore imam momka koji oće da radi. Pitao me da li imamo onu liniju"... "Gana, Luana angola, Ponte Noire, Algeciras, Antverpen i Tangemed (Maroko) to mu je linija"… "Brod mu se zove Calabria, ide sada 20. februara bi trebalo"… "Ako žabari dođu do Rima, a oni su nas tražili ja ću se truditi da ovde pare budu u 4-5 dana"…"140h su spremili žabari pa da gringo nađe nekog da to prebaci do Amsterdama"… "Do kad pare moraju biti u Amsterdam da šalje za Ekvador da se puni"…"Brate ovako sam izburgijao, žabari su u ponedeljak u Rim ne mogu pre i vozač će biti u nedelju veče gde pa uzimaju pare i tera sve za Zagreb, a u Zagrebu ako je transfer ja dobijam ovde isti dan pare - pisalo je u porukama, prenose mediji iz susedne zemlje.

To su samo neke od poruka koje je Kašćelan slao Zviceru, a koje su uvrštene kao dokaz Specijalnog državnog tužilaštva protiv te kriminalne grupe. Crnogorski istražitelji od partnerske službe iz Evropske unije dobili su više od milion poruka koje su crnogorski kriminalci razmenjivali putem kriptovane Skaj aplikacije.

MUP/Printscreen
Zvicer i Kašćelan

Međutim, novca od prodaje droge nema nigde. Što se kaže, kao da je u zemlju propao. U slučaju Veljka Belivuka i Marka Miljkovića upravo je ovo slučaj, milioni su u najbukvalnijem smislu u zemlju propali. Tako najveći poslušnici Radoja Zvicera u Srbiji, za sada, uspešno skrivaju svu "zaradu".

Najnovije informacije iz istrage protiv klana Veljka Belivuka otkrivaju gorbnicu nadomak Barajeva sazidanu po nalogu vođa ove kriminalne grupe u kojoj se krije "krvavo zarađeno blago", a istražni organi pokušavaju da uđu u trag ovim tajnim štekovima. Navodno, ispod betonske ploče su, umesto sanduka sa telom, sahranjeni novac, oružje i droga.

Blago iz Barajeva, svakako, nije prvo o kojem istraga ima saznanja. Bilo je spekulacija da je milion evra sakriveno u teglama na Rudniku u ataru mesta Šatornja kod Stragara. Još u matru prošle godine je pokušavano da se uđe u trag novcu koji su Belivuk i njegovi saradnici "zaradili" najtežim krivičnim delima. Sumnja se i dalje da su u pitanju desetine miliona evra, ali ništa od pomenutog nije pronađeno.

Međutim, ono što je primarno da se dokaže u postupku protiv ovog klana su surove likvidacije koje su počinili. Većinu ubistava, prema operativnim saznanjima, počinili su po nalogu velikog vođe, Zvicera.

Poseta Zviceru kao pečat saradnje

Iako je opšte poznata činjenica da su Belivuk i Miljković obavljali prljave poslove za Radoja Zvicera i njegov "kavački klan", ove sumnje je još u januaru prošle godine zapečatila njihova poseta vođi.

Velja Nevolja, je tada prvi put nakon dužeg vremena saslušavan kada je stigao u Crnu Goru, gde je "bio u poseti" Zviceru i njegovoj supruzi. Došli su na babine i slavu.

Surovi klan na duši ima i do 50 žrtava?

Broj žrtava koje je u poslednjih nekoliko godina surovo likvidirao klan Veljka Belivuka za sada zvanično ima 15, a broj ubistava koja su počinili, prema rečima onih na majvišim funkcijama u MUP-u, daleko je veći od broja koji im se trenutno stavlja na teret.

Optužnica Specijalnog suda u Beogradu ih tereti za sedam ubistava, Crna Gora ih tereti za tri ubistva, a Grčka za četiri ubistva istaknutih pripadnika “škaljarskog klana” u Atini i na Krfu. Sumnja se, međutim, da broj njihovih žrtava varira između 30 i 50, a među njima je i Ljubomir Lainović (21), sin nekadašnjeg novosadskog "kralja podzemlja" Branislava Lainovića Dugog..

Pored njega, veruje se da su potencijalne žrtve Belivukovog klana i Strahinja Marković (22), Jovo Kecman (51), Vukašin Košović (21), Filip Marjanović (23), Dario Đorđević (23), kao i Strahinja Belošević (31) i Aleksandar Halabrin (26). Svi oni vode se kao nestali i njihove porodice, pa čak i policija, veruju da su žrtve monstruoznog klana.

Uprkos tome što se verovalo da je leš u fazi raspadanja koji je izvučen iz Dunava kod Kostolca nestali fitnes trener Jovo Kecman, obdukcija i DNK analiza pokazale se da to ipak nije slučaj.

Žrtva monstruoznog klana bio je i Vlastimir Milošević, likvidiran 30. januara 2017. godine u blizini zgrade u kojoj je stanovao u Ulici 27. marta u Beogradu. Belivuk i Miljković zvanično su oslobođeni za ovo ubistvo zbog uklanjanja dokaza za koje se sudi i bivšoj državnoj sekretarki Dijani Hrkalović. Ovaj slučaj poznat je kao "ubistvo na šinama".

Na prvoj optužnici Belivuk, Miljković i još 28 njihovih "vojnika" optuženi su za ubistva Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje. Drugom optužnicom klan se tereti i za ubistva Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića.

U Crnoj Gori optuženi su za otmicu Milete Radulovića Kapetana, koji je ubijen posle dva meseca. Sumnjiče se i za ubistvo Nikole Stanišića, ali i Damira Hodžića i Adisa Spahića.

U Atini se sumnjiče za ubistvo Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, a na Krfu Damira Hadžića i Alana Kožara.

Ko je i kako omogućio da "kavčani" nemaju konkurenciju pročitajte u nastavku teksta koji će biti objavljen sutra u isto vreme.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike