Šta se zaista dogodilo u nesreći u Boljevcima? Advokatica deteta iznela nove detalje posle oprečnih informacija dospelih u javnost

19.08.2022

10:52

0

Dete je trpelo fizičku torturu i bilo je hospitalizovano posle udesa. Njegov otac podneo je krivičnu prijavu protiv jednog učesnika saobraćajne nezgode zbog ugrožavanja sigurnosti deteta

Šta se zaista dogodilo u nesreći u Boljevcima? Advokatica deteta iznela nove detalje posle oprečnih informacija dospelih u javnost
Instagram/serbialive_beograd Unsplash/ Maxwell Nelson

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 10. avgusta u Boljevcima, poginuo je Joška T. (83), a teško su povređene dve osobe. Do tragedije je došlo kada je, kako se sumnja, automobil marke "seat" udario u "fijat", ali i moped kojim je upravljao nastradali deka. Slučaj još nije rasvetljen, s obzirom da su vozač i putnici "seata" pobegli sa lica mesta. Istraga je pokrenuta kako bi se utvrdilo ko je upravljao "vozilom smrti". 

U javnost su dospele informacije da je tog kobnog dana automobil vozio maloletnik (13), a tim povodom razgovarali smo sa njegovom advokaticom Mirjanom Ćurčić.

- U ovom predmetu ja sam punomoćnik roditelja deteta od 13 godina, kao i deteta. Postupak se nalazi u predistražnoj fazi, a roditelji su kao građani dali iskaz u policijskoj stanici, obavljen je uviđaj, kao i sve ostale radnje koje radi policija. Ono što u narednom periodu očekujemo, jeste poziv postupajućeg tužioca na saslušanje - navela je Ćurčićeva.

Ona dodaje i da su se u medijima našli tekstovi koji su nagađali mogućnosti snošenja krivičnih sankcija, ukoliko bi se dokazalo da je dete u ovom predmetu krivo, ali da to nisu tačni navodi, jer po zakonu lice od 13 godina ne može krivično da odgovara.

- U našem pravnom sistemu za krivičnopravnu odgovornost donja granica je 14 godina, što znači da dete koje ima 13 godina ne može krivično da odgovara i protiv njega se postupak obustavlja. Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica primenjuje se na lica od 14 do 18 godina i ne može se primeniti na dete od 13 godina. Zasad ja ne mogu da govorim o detaljima predmeta, jer je zbog prava i bezbednosti deteta ovaj postupak tajni - istakla je Mirjana Ćurčić.

Međutim, veoma važan podatak saznali smo od advokatice deteta koje je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi u Boljevcima. Njegov otac podneo je krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti protiv jednog punoletnog lica koje je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi.

- Sve što zasad mogu da kažem jeste da je dete trpelo torturu i nad njime je primenjivana sila. Ono je bilo hospitalizovano sedam dana u dečijoj bolnici. Dodala bih i to da ja još nisam punomoćnik u tom predmetu, koji je pokrenuo njegov otac, a koje je u vezi sa saobraćajnom nezgodom koja se dogodila u Boljevcima - rekla je za 24sedam advokatica deteta koje je učestvovalo u udesu. 

Kada je reč o eventualnoj odgovornosti roditelja, koju bi imali kada bi se dokazalo da je dete krivo, Ćurčićeva navodi da bi se onda eventualno radilo od snošenju materijalne i nematerijalne šteta. I tada bi odgovornost roditelja bila subjektivne prirode, odnosno dokazivalo bi se da li je šteta koju je izazvalo dete nastala bez njihove krivice ili njihovom krivicom. 

- Kroz postupak će se sve videti i utvrdiće se pod kojim uslovima je došlo do nesreće. Roditelji su po zakonu dužni da obavljaju roditeljske dužnosti, što su oni i uradili. Bili su u policiji sa svojim detetom i dali iskaz kao građani. Spominjao se i Centar za socijalni rad u medijima, koji ne bi trebalo da utvrđuje odnos roditelja prema detetu. Mi od postupanja Centra ne bežimo i svakako će biti prisutan na saslušanju u Tužilaštvu - kazala je naša sagovornica. 

Prema njenim rečima, nemaju saznanja da li su druga lica saslušana u policiji ili će tek biti, a sledeća faza postupka biće poziv tužioca, na koji će se, kako kaže, roditelji odazvati, kao i svim državnim organima.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti