MUP potvrdio: Slika "Blagoveštenski sabor 1861. godine" Vlaha Bukovca biće vraćena Srbiji

16.08.2022

17:25

0

Slika je danas u Cirihu predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine

MUP potvrdio: Slika "Blagoveštenski sabor 1861. godine" Vlaha Bukovca biće vraćena Srbiji
Copyright Foto: 24sedam

Slika "Blagoveštenski sabor 1861. godine" Vlaha Bukovca, koja je ukradena 1993. godine iz dvorca Dunđerski biće vraćena Srbiji, potvrdio je MUP.

To je rezultat višemesečnog predanog rada pripadnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala UKP i Tužilaštva za organizovani kriminal, te saradnje sa švajcarskom policijom i tužilaštvom.

Pripadnici SBPOK-a i Tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa švajcarskom policijom i tužilaštvom su u avgustu 2021. godine razbili četvoročlanu organizovanu kriminalnu grupu, čijeg je organizatora S. G. uhapsila švajcarska policija u Cirihu, a prilikom njegovog hapšenja na licu mesta su bili pripadnici SBPOK-a MUP-a Srbije.

Slika Vlaha Bukovca koja predstavlja kulturno blago od neprocenjivog znacaja pronađena je pretresom stana S. G, a takođe u Cirihu uhapšen je još jedan član ove organizovane kriminalne grupe, dok su druga dva člana uhapsili pripadnici SBPOK u Beogradu.

Slika je danas u Cirihu predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine i biće transportovana u Srbiju u Muzej Vojvodine.

Njena novčana vrednost procenjuje se između 600.000 i milion evra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike