Potpuni obrt u istrazi: Zaplenjena slika „Blagoveštenski sabor“ je falsifikat?!

24.08.2021

10:29 >> 14:27

0

Autor: 24sedam

Pronađena slika je 30 centimetara kraća od originalnog remek-dela slikara Vlaha Bukovca

Potpuni obrt u istrazi: Zaplenjena slika „Blagoveštenski sabor“ je falsifikat?!
Copyright Wikipedia

Slika “Blagoveštenski sabor”, čija je vrednost procenjena na oko 600.000 evra, a koja je pre dve nedelje zaplenjena u Švajcarskoj od kolekcionara umetničkih dela Slobodana Gajina (76), verovatno je falsifikat.

Kako se ispostavilo, zaplenjena slika je 30 centimetara kraća od originalnog remek-dela slikara Vlaha Bukovca, koje je ukradeno 1993. godine iz Muzeja Vojvodine.

Pročitajte još

Veštačenjem tek treba da se utvrdi da li je zaplenjena slika autentična ili je možda Bukovac uradio dve identične slike, ali različitih dimenzija.

Gajin je, kako se saznaje, prošle nedelje dostavio našim istražnim organima dokaz o vlasništvu nad spornom slikom, tako što je priložio rešenje švajcarskog suda o nasledstvu iz 2006. godine.

Zgrada u centru Beograda u kojoj je zaplenjena slika Foto:24sedam/Lj.K.

Reč je o dokumentu koji potvrđuje da je Gajin tada postao zakonski naslednik izuzetno vredne umetničke zaostavštine, koju mu je posle smrti prepisao jedan ugledni advokat iz Švajcarske, takođe srpskog porekla.

U tom sudskom rešenju, između ostalog, postoji i potvrda da je pokojni advokat kupio sliku “Blagoveštenski sabor” 2003. godine, tako da je sada u potpunosti isključeno da je Gajin ukrao to remek-delo. Ono što će sada biti predmet dokazivanja na sudu jeste da li je slika falsifikat ili je autor Vlaho Bukovac uradio duplikat.

Uviđaj nakon što je sprečena preprodaja slike Foto: 24sedam/J.G.

Ovo je potvrdio i Gajinov advokat Goran Došen, nakon što je pred Specijalnim tužilaštvom počela istraga protiv njegovog klijenta i još trojice osumnjičenih da su vrednu sliku nedavno pokušali da prodaju Muzeju Vojvodine za 600.000 evra.

– Mnogi čuveni slikari su radili originale u dve dimenzije, većoj i manjoj. Moguće je da je isto uradio i Vlaho Bukovac, autor “Blagoveštenskog sabora”, ali mi to još pouzdano ne znamo. Činjenica je da je slika ukradena iz muzeja većih dimenzija od one koja je zaplenjena od Gajina, tako da možda i dalje nije poznato gde se ova prva nalazi – ističe Gajinov branilac, i dodaje:

Prošle nedelje saslušano je četvoro predstavnika Muzeja Vojvodine, koji je i vlasnik nestalog dela. Saslušanje su pratili svi okrivljeni, pa i Gajin, koji je iz Tužilaštva u Cirihu, putem audio i video linka, postavljao svedocima pitanja. Sve se svodilo na raspravu koja je imovinske prirode. Gajin ima dokaze o vlasništvu nad slikom, a Muzej tvrdi da je oduzeta slika njihova.

24sedam/Ljiljana Keković

Podsetimo, Gajin se od 11. avgusta nalazi u pritvoru u Cirihu, nakon što su prikriveni agenti srpske policije u njegovom stanu pronašli remek-delo Vlaha Bukovca iz 1901. godine.

U nastavku istrage Gajin bi 26. avgusta trebalo da bude saslušan putem video-linka.

Ostala trojica okrivljenih, Ratko Dragićević (44), njegov otac Nebojša (70) i Dejan Milošević (49) iz Beograda, nalaze se u pritvoru Centralnog zatvora.

Terete se za posredovanje u pokušaju prodaje ukradene slike.

Pročitajte još
” pozicija=”left”]

Uhapšeni Ratko Dragičević je, inače, zet glumice Jelice Sretenović, a njegov otac Nebojša je advokat koji ima kancelariju u centru Beograda. Četvrti osumnjičeni, Dejan Milošević, majstor je borilačkih veština.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike