Ukradena slika iz dvorca Dunđerski stiže u Beograd: Četvorica pod istragom zbog remek dela Vlaha Bukovca

16.08.2022

13:31

0

Autor: 24sedam

Poznati kolekcionar Slobodan Gajin tvrdio je da je "Blagoveštenski sabor" dobio u nasledstvo

Ukradena slika iz dvorca Dunđerski stiže u Beograd: Četvorica pod istragom zbog remek dela Vlaha Bukovca
Copyright Foto: 24sedam

Tužilaštvo za organizovani kriminal u saradnji sa pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i švajcarskim tužilaštvom pokrenulo istražni postupak protiv četiri osobe, koji je rezultirao time da će slika poznatog slikara Vlaha Bukovca „Blagoveštanski sabor 1861. godine", koja je ukradena, 1993. godine iz dvorca Dunđerski, biti vraćena Republici Srbiji.

- Nakon uspešne međunarodne tužilačke i policijske saradnje, navedena slika koja predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Republiku Srbiju, danas je predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine, u Cirihu, nakon čega će biti transportovana u Republiku Srbiju - saopšteno je iz tog tužilaštva.

U Švajcarskoj je tada uhapšen Slobodan Gajin (77), poznati kolekcionar koji je tvrdio da je sliku dobio u nasledstvo, kao i Ratko Dragićević (44), koji je potom izručen Srbiji. Tada je uhapšen i Ratkov otac  Nebojša (71), kao i Dejan Milošević (49) iz Beograda, koji su se teretili za posredovanje u pokušaju prodaje ukradene slike.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike