"Crvena beretka" izrešetan u Crnoj Gori, jer je došao da ubije ili je namamljen u smrt? Ubica umro od koronavirusa!

13.08.2022

06:15

0

Oficira Jedinice ta specijalne operacije Željka Pavkova ubio Elvis Ćatović, a Zemunca Ljubomira Lazića ranio

"Crvena beretka" izrešetan u Crnoj Gori, jer je došao da ubije ili je namamljen u smrt? Ubica umro od koronavirusa!
zeljko pavkov lala copy - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7/Facebook

Bivši prišadnik Jedinice za specijalne operacije, poznatije kao "crvene beretke", Željko Pavkov, zvani Lala, iz Srbobrana, na današnji dan pre četiri godine, ubijen je u vaztrenom obračunu u Crnoj Gori kad je sa prijateljem Ljubomirom Lazićem otišao u Bijelo Polje navodno sa namerom da ubije Elvisa Ćatovića. Bijelopoljac je, međutim, uspeo da usmrti Pavkova i rani Lazića. Uhapšen je i optužen, ali su suđenja najmanje 16 puta odlagana, Krajem novembra prošle godine, Ćatović je od posledica koronavirusa preminuo u bolnici u koju je mesec dana ranije prebačen iz zatvora.

Željko Pavkov Lala je od osnivanja Jedinice za specijalne operacije, pri Resoru državne bezbednosti Srbije, bio u njenom aktivnom sastavu. Neposredni starešina tada mu je bio Radojica Rajo Božović. Pavkov je napustio jedinicu kad je rasformirana. 

Printscreen/ Facebook/crveneberetke
 

Kao pripadnik jedinice nagrađivan je i odlikovan spomen znakom. Odlikovan je i priznanjem za zasluge, a u JSO bio je član izviđačkog odreda. Prema nezvaničnim informacijama, u Srbiji je osuđivan zbog pokušaja ubistva 1999. godine. O njegovom kretanju u poslednjih 10 godina policija ništa nije znala.

Posle zločina u Crnoj Gori na Fejsbuk stranici Crvenih Beretki objavljena je fotografija Pavkova, a uz nju je bilo napisano: "Tužnog srca javljamo pripadnicima Jedinice da nas je napustio naš brat Željko Pavkov Lala, oficir JSO. Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni".

Lazić, koji ima državljanstvo Republike Srbije i BiH, a rodom je iz Zemuna, tog 13. avdusta 2018. godine zajedno sa Pavkovim, došao je u Bijelo Polje. Prema jednoj verziji namera im je bila da ubiju Ćatovića, dok su prema drugoj u Crnu Goru otišli upravo na poziv Ćatovića, kako bi rešili sukob od ranije.

Zaglavio mu se pištolj

Sva trojica našla su se nedaleko od kuće Bijelopoljca u selu Potkrajci, a posle žučne rasprave, Pavkov i Ćatović su povadili oružje. Gotovo istovremeno je počela pucnjava u kojoj je Ćatović ubio Pavkova, dok je Lazića ranio.

"Iskrvarićeš kao i tvoj drug gore na njivi"

Ljubomir Lazić iz Zemuna optužio je crnogorskog policajca da je pokušao da od njega iznudi iskaz dok je ležao u bolnici. Policajac Milorad Šekularac saslušan je u Osnovnom tužilaštvu Bijelo Polje, nakon što se Lazić žalio vrhovnom tužiocu.

- Kada je došao u bolnicu, Šekularac me nije pitao šta se desilo, već je tražio da priznam ko nas je poslao da ubijemo Ćatovića. Pre toga, zamolio je prisutne lekare i tehničare da nas ostave same u bolničkoj sobi. Umirao sam na krevetu, a on mi je rekao: "Iskrvarićeš kao i tvoj drug gore na njivi." Tada je u sobu ušao doktor Erović, koji ga je isterao napolje - naveo je Lazić i dodao da o tome mogu da posvedoče i snimci sa nadzornih kamera. 

Pavkov je ispalio samo jedan hitac i pištolj mu se zaglavio. Taj metak je Ćatovića samo okrznuo, jer nekadašnji pripadnik JSO i nije hteo da ga ubije. Bjelopoljac je, međutim, ispalio čitav šaržer ka Pavkovu i Laziću. Prvi je ostao na mestu mrtav, a drugog je hitac pogodio u grudi.

Kraj ubijenog Pavkova policija je pronašla pištolj "vzor", kalibra 7,65 milimetara sa prigušivačem. Kasnije je utvrđeno da je pištolj koji je pronađen pored tela ubijenog bio prerađivan. Navodno je Pavkov od češke "zbrojevke" manjeg kalibra napravio "magnum 357", koji je većeg kalibra.

Printscreen/YouTube/Rudar7/Facebook
 

Zagovornici druge verzije tvrde da je tačno je da su Pavkov i Lazić ilegalno iz Srbije ušli u Crnu Goru, ali na poziv Ćatovića da mirno reše spor, jer se on navodno plašio da izađe iz Bijelog Polja. Oni su strahovali da legalno ne bi mogli da pređu granicu zbog spiska nepoželjnih osoba, koji je napravila crnogorska policija. Ćatović im je objasnio gde i kako da uđu, a da ostanu nepovređeni. Nije im bio prvi put da na takav način stižu u Crnu Goru.

Iako je Ćatović na saslušavanju tvrdio da je kobnog dana prvi put video žrtvu oni su izvesno vreme proveli zajedno u Nemačkoj, gde su bili angažovani u građevinskoj firmi. Treći akter pucnjave u Bijelom Polju, Ljubomir Lazić iz Zemuna koji je tada ranjen, takođe je bio u Nemačkoj, ali i u "crvenim beretkama".

Lagao da se ne poznaju

Pavkov je došao u sukob sa Ćatovićem oko nekih poslova. Lazić je bio na njegovoj strani, jer su zajedno bili i na ratištima, ali i u JSO. On zna sve o pozadini tog sukoba između Pavkova i Ćatovića.

Printscreen/ Facebook/ elviscatovic
 

- Bjelopoljac laže da ih ne poznaje i da ne zna zašto su ga napali. Pavkov je hteo da ga zaplaši, ali ne i da ga ubije. On ih je namamio da dođu u Crnu Goru obećavajući da će da razreše situaciju - rekao je za medije jedan od prijatelja ubijenog.

Ljubomir Lazić je posle krvavog obračuna i ukazane lekarske pomoći uhapšen i osumnjičen za pokušaj ubistva Ćatovića. U novembru 2018. godine pušten je iz ptitvora i tada je napustio Crnu Goru. Uhapšen je ponovo tek početkom februara prošle godine u Srbiji, a po crnogorskoj međunarodnoj poternici.

I Ćatović je policiji poznat, jer je neko vreme radio kao građevinski radnik na gradilištima u Nemačkoj odakle je proteran nakon što je naneo teške telesne povrede jednom radniku. Hapšen je i u Srbiji zbog više krađa automobila u Novom Sadu. Kako se sumnja, Ćatović je ta vozila prodavao u Crnoj Gori. Posle hapšenja, Ćatović je pristao na saradnju sa Specijalnim tužilaštvom u zamenu za blažu kaznu, jer je navodno odao imena saradnika u tom poslu. Da je Crnogorac znao da mu se nešto sprema govori i podatak da iz kuće nikada nije izlazio bez zaštitnog prsluka.

Ubijeni Željko Pavkov je u Srbobranu bio poznat kao čovek koji živi na ivici zakona, ali su mnogi za njega govorili da je dobar drug. Kao član "crveih beretki" učestvovao je na ratištima u Kninu i na Kosmetu 1999. godine, a ranjen je u Vukovaru. Kad je pre nekoliko godina saznao da mu je poginuo drug na Kosmetu, iz osvete je u pijanom stanju stavio pištolj i pucao u usta Albancu iz Srbobrana, vlasniku lokalne ćevabdžinice, koji je pukom srećom ostao živ. Željko je zbog toga bio pet godina u zatvoru, a Albanac se odselio iz Srbobrana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike