Mala Dijana se ugušila na Božić: Lekari iz Vranja osuđeni zbog nesavesnog lečenja

04.08.2022

08:26

0

Autor: 24sedam

Suđenje dvojici vranjskih lekara trajalo je duže od deset godina

Mala Dijana se ugušila na Božić: Lekari iz Vranja osuđeni zbog nesavesnog lečenja
doktor deca hapsenje nesavesno lecenje - Copyright Profimedia

Zbog nesavesnog lečenja devojčice Dijane Marinković (5) koje je izazvalo smrtni ishod, pravosnažnom presudom Osnovnog Vranje dr Darko Civkarovski osuđen je na dve godine zatvora, dok će iza rešetaka 18 meseci provesti dr Slaviša Kanački, anesteziolog.

Obojici lekara nakon izdržane kazne biće zabranjeno obavljanje lekarske delatnosti u trajanju od tri godine.

Posle deset godina suđenja dvojica lekara iz Vranja osuđena su na efektivne zatvorske kazne presudom Opštinskog suda u Vranju koju je potvrdio, nakon žalbenog postupka i Apealcioni sud u Nišu.

Apelacioni sud je smanjio prvostepenu kaznu zatvora Civkarovskom koji je osudjen na tri, a Kanački na dve godine zatvora, a preinačene su i kazne u pogledu smanjenja "zabrane obavljanja lekarskog poziva" koja je prvobitnom presudom iznosila pet, a preinačena je na tri godine, u šta Civkarovskom i Kanačkom neće biti uračunato izdržavanje kazne.

Suđenje dvojici vranjskih lekara trajalo je duže od deset godina, a porodica Mitić, čija je petogodišnja devojčica stradala zbog "nesavesnog postupanja dvojice vranjskih lekara", sada će zatražiti nadoknadu štete od dvojice sada već bivših pripadnika lekara iz Vranja u parničnom postupku za nadoknadu štete.

Devojčica je umrla na dečijem odeljenju Opšte bolnice u Vranju 8. januara 2011. godine nakon gušenja, usled potpunog zatvaranja disajnih puteva na početnom delu grkljana. Tada su izneti brojni detalji koji su doveli do situacije da roditelji razvaljuju vrata Dečjeg odeljenja jer se devojčica gušila.

U zbrinjavanju petogodišnje Dijane učestvovalo je petoro lekara specijalista. Obdukcija je pokazala da je Dijana umrla od gušenja, kao posledice jake upale grla.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike