Epilog strašne drame u Vranju: Mala Dijana se ugušila na Božić! Osuđeni lekari zbog nesavesnog lečenja

29.09.2021

12:58

0

Autor: 24sedam

Lekari Darko Cvitanovski i Slaviša Kanački oglašeni krivim zbog nesavesnog lečenja devojčice Dijane Marinković (5)

Epilog strašne drame u Vranju: Mala Dijana se ugušila na Božić! Osuđeni lekari zbog nesavesnog lečenja
doktor deca hapsenje nesavesno lecenje - Copyright Profimedia

Lekari vranjskog Zdravstvenog centra otorinolaringolog dr Darko Civkarovski i anesteziolog dr Slaviša Kanački osuđeni su danas u Osnovnom sudu u Vranju na kaznu zatvora i zabranu obavljanja lekarskog poziva, zbog nesavesnog postupanja u slučaju lečenja devojčice Dijane Marinković (5) koja je na Božić pre deset godina preminula u vranjskom Zdravstvenom centru.

Otorinolaringolog dr Darko Civkarovski osuđen je na tri godina zatvora i pet godina zabrane vršenja lekarskog poziva, ne računajući vreme provedeno u zatvoru. Anesteziolog dr Slaviša Kanački osuđen je na dve godine zatvora i tri godine zabrane vršenja lekarskog poziva, ne računajući vreme provedeno u zatvoru.

Ovo obrazloženje sudske odluke navedeno je između ostalog da proces traheotomije nije izveden na vreme.

Podsetimo, u prvom postupku pred istim sudom, 2016. godine, Civkarovski i Kanački su kažnjeni sa po tri godine zatvora i pet godina zabrane bavljenja lekarskim pozivom. Nakon žalbe Apelacioni sud poništio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Vranju lekarima i vratio na ponovno suđenje.

Devojčica je umrla na dečijem odeljenju Opšte bolnice u Vranju 8. januara 2011. godine nakon gušenja, usled potpunog zatvaranja disajnih puteva na početnom delu grkljana. Tada su izneti brojni detalji koji su doveli do situacije da roditelji razvaljuju vrata Dečjeg odeljenja jer se devojčica gušila.

U zbrinjavanju petogodišnje Dijane učestvovalo je petoro lekara specijalista. Obdukcija je pokazala da je Dijana umrla od gušenja, kao posledice jake upale grla.

Advokat Jovan Aleksić rekao je da su zadovoljni izrečenom presudom, a s njim su se složili i roditelji preminule devojčice Bojan Marinković i Ivana Mihajlović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike