„Kad čovek izgubi dete, najveći neprijatelj je vreme“: Sedam godina od stravičnog ubistva Tijane Jurić

26.07.2021

08:00 >> 11:24

0

Autor: Lj. K.

Na pitanje sudije zašto je ubio devojčicu, ubica je rekao: Ne znam

„Kad čovek izgubi dete, najveći neprijatelj je vreme“: Sedam godina od stravičnog ubistva Tijane Jurić
Tijana Jurića Printscreen/Facebook/ Igor Jurić

Na današnji dan pre sedam godina, u blizini sela Bajmok, oteta je i ubijena tinejdžerka Tijana Jurić (15), iz Subotice, čije je telo posle 12 dana potrage, 7. avgusta 2014, nađeno na smetlištu u somborskom naselju Čonoplja.

Devojčica je poslednji put viđena 25 minuta posle ponoći, nedaleko od sportskog centra „Rata“ u Bajmoku. Pre zločina, 25. jula, Tijana se vratila s letovanja na kojem je bila s društvom. S njima je provela celo veče, a oko ponoći je krenula kući s drugaricom i drugom.

Pročitajte još

Tijana je, u petak veče tog kobnog 25. jula, vozom otišla u Bajmok, gde joj žive baba i deda sa majčine strane. Na sebi je imala belu majicu, svetle farmerice i bele “starke”.

Igor Jurić Promo/Fondacija “Tijana Jurić”

Stigavši u selo, javila se majci, a zatim otišla na turnir u malom fudbalu u Rati. Veče je provela sa svojim prijateljima.

Oko ponoći je krenula kući, u društvu jedne devojčice i dečaka. Nasred puta, odlučila je da krene nazad ka Rati, kako bi jednom drugu vratila duksericu koju je isto veče pozajmila.

Tada je na zemljanom putu pronađena njena patika, ali od Tijane nije bilo ni traga.

Kasno u noć, 7. avgusta, objavljeno je da je uhapšen otmičar Tijane Jurić, Dragan Đurić (34) iz Surčina, a da je njeno telo pronađeno u blizini Sombora, 23 kilometra od mesta na kojem je oteta.

Printscreen/facebook

– On je u noći između petka i subote bio u Bajmoku, gde je udario Tijanu svojim vozilom, a potom joj je prišao. Nije bila teško povređena i počela je da traži pomoć, ali on ju je uhvatio za vrat, udarao, ubacio u svoje vozilo i odvezao u atar – rekao je tada ministar Nebojša Stefanović na konferenciji za novinare, i dodao da je devojčica tu i ubijena.

Policajci su Đurića pronašli u mesari u Surčinu, kako potpuno mirno seče meso. Na mesto gde se nalazilo devojčicino telo Đurić je sam odveo policiju.

Kako je Tijanin otac izjavio posle suđenja, na pitanje sudije zašto je ubio devojčicu, Đurić je rekao: “Ne znam.”

Igor Jurić je nakon ubistva osnovao Fondaciju “Tijana Jurić”, koja se borila za doživotnu kaznu zatvora za najteža krivična dela. Fondaciju je podržalo oko 160.000 građana, nakon čega su usvojene izmene Krivičnog zakonika kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna robija za najteža krivična dela.

– Kada ljudi ostanu bez dece, vreme je neprijatelj, a ne prijatelj, i to svaki roditelj koji je izgubio dete može da potvrdi – rekao je “Telegrafu” Igor Jurić.

Pročitajte još

– Kada je Tijana stradala upoznao sam gospodina Lagatora, moram ga spomenuti, zato što je to čovek koji je izgubio sina na tragičan način u Subotici. Upoznao sam ga na groblju u Subotici i pitao sam ga baš isto to: “Da li vreme može nešto da promeni?” Rekao mi je: “Igore, biće ti sve gore.” I jeste. Danas živim sa tim da gledam Tijanine vršnjake kako odrastaju, viđam ih kako se slikaju, imaju svoje mladalačke ljubavi, to je u stvari nešto što ti mnogo teško pada, mislim da je taj bol mnogo veći nego prvog dana – rekao je otac pokojne Tijane.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti