Ko je bio Milorad Bracanović: "Rođen" u službi, čuvao najveće tajne državne bezbednosti!

19.07.2022

21:36

0

Bio pravosnažno osuđen na dve godine zatvora zbog neprijavljivanja pripremanja ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi

Ko je bio Milorad Bracanović: "Rođen" u službi, čuvao najveće tajne državne bezbednosti!
Milorad Bracanovic - Copyright Foto: Youtube / Printscreen/b92

Milorad Bracanović, bivši zamenik šefa BIA, nekada jedan od najmoćnijih ljudi Državne bezbednosti, preminuo je danas u 68. godini, posle duže bolesti.

Za Bracanovića kažu da je rođen u službi, kao obaveštajac. Odlikovan je za hrabrost i čuvao mnoge tajne, a znao je svašta o ubistvu premijera Zorana Đinđića, Crvenim beretkama, ubistvu novinara Slavka Čuruvije.

Ceo radni vek je proveo u službi Državne bezbednosti, a nakon 5. oktobra 2000. godine postao je šef Sedmog odeljenja za tajno praćenje i prisluškivanje, a novembra 2001. je imenovan za zamenika šefa BIA.

Bio je to kompromis posle pobune JSO. Smatra se da je to bila ideja Milorada Ulemeka Legije da bi mogao da kontroliše rad službe. Na funkciji zamenika direktora BIA ostao je do početka februara 2003. godine.

Nakon ubistva Đinđića marta iste godine, Bracanović je uhapšen u okviru policijske akcije Sablja, zbog sumnje da je u vreme režima Slobodana Miloševića zloupotrebljavao službeni položaj.

Bio je osumnjičen da je predstavljao vezu između DB i "zemunskog klana".

Bio je osuđen na dve godine zatvora zbog neprijavanja ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi.

Foto: Youtube / Printscreen
 

On je bio pravosnažno osuđen na dve godine zatvora zbog neprijavljivanja pripremanja krivičnog dela - ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi, a sve se to dogodilo u vreme dok je bio oficir za bezbednost JSO.

Iz zatvora “Zabela” pušten je uslovno u martu 2009. godine.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike