Narko-mama gubi saradnike: Španci uhapsili petoro Srba, slali specijalne pošiljke za Amsterdam

24.10.2020

07:47 >> 12:52

0

Autor: E. H.

Španska policija otkrila još dve plantaže marihuane koju su Srbi uzgajali za holandsko tržište. Operacija započela pre nekoliko meseci kada je razbijena n

Narko-mama gubi saradnike: Španci uhapsili petoro Srba, slali specijalne pošiljke za Amsterdam
Copyright Foto: Printscreen/Mossos d'Esquadra

Agenti Nacionalne policije pretresli su vilu i devet prostorija u Barseloni i El Vendrelu (Taragona) i uhapsila petoro srpskih državljana zbog proizivodnje i trgovine drogom. Operacija, koja je započela pre nekoliko meseci i koja je i dalje otvorena, otkrila je dve plantaže marihuane.

– Istraga je razbila katalonski ogranak klana iz istočne Evrope koji je bio posvećen uzgajanju marihuane koju su prodavali u različitim zemljama severne i srednje Evrope. Kilogram marihuane u Kataloniji košta 1.500 evra, ali može dostići i cenu od 9.000 evra po kilogramu u Londonu, Berlinu ili Amsterdam -piše „El periodico“ .

Jedna od otkrivenih laboratorija Foto: Mossos d’Esquadra

List navodi da je ova akcija nastavak operacije koja je započela pre nekoliko meseci. Kako je 24sedam pisao, na čelu ove kriminalne organizacije nalazila se Srpkinja (37) čiji je muž Britanac. Ona je trudna vodila posao iz jedne kuće u opštini Vals, a u međuvremenu se i porodila. Sa njom je uhapšen još jedan Srbin, koji joj je bio lični vozač i telohranitelj. Dosad je otkriveno 12 plantaža kanabisa kojima je ona upravljala.

Potrošili struje koliko i grad od 100.000 ljudi

Lokalna policija upozorila je da je Katalonija postala glavni proizvođač marihuane za Evropu. Sobne plantaže su se razmnožile širom teritorije i potrošnja električne energije koja im je potrebna za održavanje temperature u ovim plastenicima za lekove ekvivalentna je godišnjoj potrošnji električne energije u gradu kao što je Đirona (oko sto hiljada stanovnika).

Posao dele sa Kinezima

Zbog svoje niske cene, visoke profitabilnosti i malobrojnih zatvorskih kazni predviđenih španskim zakonom, marihuana se uvećavala u odnosu na druge droge. To je privuklo kriminalne organizacije iz celog sveta.

Tako u oblistima Španije oko Madrida i Toleda plantaže kanabisa organizuju kineski klanovi koji je potom distribuiraju u Veliku Britaniju.

Suprotno njima, Katalonijom vladaju bande sa Balkana. Generalno, odredište katalonske marihuane je Holandija, pa čak i Poljska, piše „El periodico“

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike