Do cijanida onlajn! Dopisivali smo se sa dilerom i došli do jezivih saznanja: Otrov šalje kurirskom službom! (FOTO)

30.06.2022

11:46

0

Prema istraživanju našeg portala, diler koji prodaje ovu nelegalnu materiju, potražuje uplatu novca unapred, u kriptovaluti

Do cijanida onlajn! Dopisivali smo se sa dilerom i došli do jezivih saznanja: Otrov šalje kurirskom službom! (FOTO)
otrov cijanid dostava1 - Copyright Pixabay

Cijanid je jedan od najpoznatijih otrova. U kontaktu sa smrtonosnim dozama ove hemikalije ljudsko telo doživljava trovanje koje izgleda kao srčani udar. Pokušali smo da istražimo na koji način je moguće nabaviti cijanid, a informacijama do kojih smo došli, u najmanju ruku, bili smo šokirani.

Kratkom internet pretragom došli smo do osobe koja ga prodaje. Komunikaciju smo vodili na engleskom jeziku, a ubrzo nam je poslat cenovnik i objašnjeno da bi kroz tri do četiri dana smrtonosna tečnost bila na našoj adresi. Takođe, on nam je objasnio i da cijanid možemo poručiti u tečnom obliku, ali i pilulama i prahu. Pošiljku, kako nam je napisala ova osoba, dostavila bi jedna kurirska služba, a na kućnu adresu bi pošiljka stigla u roku od tri do četiri radna dana. 

Prema istraživanju našeg portala, diler koji prodaje ovu nelegalnu materiju, potražuje uplatu novca unapred, u bitkoinima.

U tekstu se nalazi naša prepiska:

24sedam
 
24sedam
 

Stručnjaci: Teško je kontrolisati internet prostor

Zabrinuli smo se i zapitali kako je moguće da je jedan od najčešće korišćenih otrova za (samo)ubistvo tako lako pronaći. Tim povodom, kontaktirali smo stručnjaka za primenu internet tehnologija, Vojislava Rodića.

- Teško je kontrolisati takve oglase na internetu, zato što je reč o milionima objava dnevno. Međutim, olakšavajuća okolnost cele situacije jeste to da vi niste ovaj oglas našli na "dark webu", pa se lakše može ući u trag osobi koja ovo prodaje.

Da pojasnim, vi imate kurirsku službu koja od nekoga mora uzeti taj paket i potom kupcu dostaviti pošiljku. Dakle, fokus i kontrola poslate robe je na kurirskoj službi, jer dostavljač mora znati da je jedna stvar šta je napisano na deklaraciji pošiljke, a sasvim druga ono što se nalazi unutra - objasnio je za 24sedam Vojislav Rodić.

On je dodao i da misli da je "vek" ovakvim kriminalcima veoma kratak.

- Praktično je pitanje vremena kada će osoba koja se bavim ovakvom prodajom biti razotkrivena. Ipak treba biti svestan da je oglašavanje na internetu jeftino, bez velikih kontrolnih procedura. Prodavac cijanida može da plati oglas koristeći pripejd broj, čak i više brojeva. Stoga i napominjem da je teško proaktivno kontrolisati internet prostor, možda bi im se moglo doskočiti softverski.

Prema Rodićevim rečima, internet je jedna kompleksna mašinerija koja ide u krug. Vojislav napominje da svi korisnici interneta moraju biti svesni da vrlo lako mogu biti nevoljni saučesnik u ovakvim kriminalnim radnjama (zloupotreba ukradenih bankovnih i telefonskih kartica).

Kako izgleda trovanje cijanidom

Cijanid sprečava ćelije da koriste kiseonik za pravljenje energetskih molekula. Tkiva koja zahtevaju ovakav oblik energije, kao što su ćelije srčanih mišića i nervne ćelije, brzo troše svoju energiju i počinju da umru. Kada veliki broj kritičnih ćelija umre, umirete.

Kada je reč o simptomima, najpre nastupa nesvest, slabi srčani otkucaji,  respiratorna insuficijencija i koma. Osoba koja je otrovana cijanidom može imati kožu crvene ili tamno plave boje.

Simptomi trovanja cijanidom su slični izloženosti bilo kojem broju hemikalija, pa se često ne sumnja da je ova smrtonosna supstanca uzrok.

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu

Broj 0800/309-309, opcija 1, SOS telefon je koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva - lekari Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Ukoliko vam je potrebna pomoć, svakog dana možete pozvati i volontere Centra "Srce" od 14 do 23 časa na broj telefona 0800-300-303 ili im se obratiti mejlom na [email protected], kao i preko četa na sajtu www.centarsrce.org.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike