"Dao sam izjavu nadležnima": Oglasio se Goran Šušljik - osumnjičen da je proneverio skoro 6 miliona!

13.06.2022

11:07

0

Producent kaže da je ovaj slučaj u sudskoj fazi još od 2018. godine

"Dao sam izjavu nadležnima": Oglasio se Goran Šušljik - osumnjičen da je proneverio skoro 6 miliona!
Goran Šušljik (1) - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Protiv glumca i producenta "Južnog vetra", Gorana Šušljika pokrenuta je istraga zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica i pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 5.840.021 dinara producentskoj kući - privrednom društvu "Eye to Eye" doo, čiji je on direktor i odgovorno lice.

Nakon ove vesti, ubrzo se oglasio i producent, koji kaže da je ovaj slučaj u sudskoj fazi još od 2018. godine.

- Nemam komentar, to je u sudskoj fazi još od 2018. godine. Prvostepena presuda je donešena, čeka se drugi stepen. Ja sam dao izjave nadležnim organima, to je sve što mogu da kažem - rekao je Goran Šušljik, piše Blic.

Kako je rekao, do drugog stepena ne zna kad će doći, to zavisi od suda.

Inače, postoje osnovi sumnje da je Šušljik, kao odgovorno lice "Eye to eye", koja je bila producent filma "Južni vetar" iskorišćavanjem i prekoračenjem granica svog ovlašćenja upotrebio falsifikovane račune i dokumentaciju za pravdanje dela sredstava kojima je Filmski centar Srbije (FCS) finansirao deo proizvodnje pomenutog filma.

Prema ugovoru, između FCS i producentske kuće "Eye to eye", sredstva za prozivodnju filma u ukupnom iznosu od 19.250.000 dinara, FCS isplaćuje "Eye to Eye" u ugovorenim tranšama, po završetku određene faze proizvodnje filma "Južni vetar", a trošenje sredstava dobijenih u svakoj tranši Šušljik, kao odgovorno lice dobitnika sredstava, mora da opravda radi dobijanja sledeće tranše novca od FCS.

Šušljik je, kako sumnja, 13. januara 2017. godine u prostorijama FCS, dostavio račune neistinite sadržine zajedno sa dokumentom pod nazivom "Pravdanje sredstava za film Južni vetar" koji predstavlja specifikaciju troškova za do tada utrošena sredstva od 9.625.000 dinara.

Antonio Ahel/ATAImages
 

On je zapravo ispravne račune o izvršenim uslugama više privrednih društava, koji su bili su izdati 2015. godine za potrebe proizvodnje serije "Čizmaši", čiji je takođe bio jedan od producenata, upotrebio za sačinjavanje falsifikovanih računa, prilikom pravdanja sredstava za "Južni vetar", radi dobijanja sledeće tranše.

Na taj način je, kako se sumnja, stvorio prividan pravni osnov za pravdanje dobijenih sredstava od FCS, a deo utrošenih sredstava od 5.840.021 dinara iskoristio je za potrebe svoje firme, umesto za produkciju filma "Južni vetar", u kom iznosu je pribavio protivpravnu imovinsku korist navedenom privrednom društvu.

Saslušanje osumnjičenog zakazano za početak sledećeg meseca u prostorijama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Krivičnu prijavu protiv osumnjičenog tužilaštvu je podnela je Uprava kriminalističke policije, Odeljenje za borbu protiv korupcije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike