Istraga protiv glumca i producenta Gorana Šušljika: Osumnjičen zbog lažne dokumentacije o finansiranju "Južnog vetra"

13.06.2022

10:41

0

Autor: 24sedam

Sumnja se da je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 5.840.021 dinara producentskoj kući "Eye to eye" d.o.o.

Istraga protiv glumca i producenta Gorana Šušljika: Osumnjičen zbog lažne dokumentacije o finansiranju "Južnog vetra"
Copyright Tanjug / Dušan Aničić / bs

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv glumca i producenta Gorana Šušljika, zbog sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. On je osumnjičen da je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 5.840.021 dinara producentskoj kući "Eye to eye" d.o.o. čiji je on direktor i odgovorno lice.

Šušljik je, kako se osnovano sumnja, kao odgovorno lice "Eye to eye", koja je bila producent filma "Južni vetar", iskorišćavanjem i prekoračenjem granica svog ovlašćenja upotrebio falsifikovane račune i dokumentaciju za pravdanje dela sredstava kojima je Filmski centar Srbije finansirao deo proizvodnje pomenutog filma.

Prema ugovoru između Filmskog centra Srbije i producentske kuće "Eye to eye", sredstva za proizvodnju filma u ukupnom iznosu od 19.250.000 dinara FCS isplaćuje "Eye to eye" u ugovorenim tranšama, po završetku određene faze proizvodnje filma "Južni vetar", a trošenje sredstava dobijenih u svakoj tranši Šušljik, kao odgovorno lice dobitnika sredstava, mora da opravda radi dobijanja sledeće tranše novca od FCS.

Šušljik je, kako se sumnja, 13. januara 2017. godine u prostorijama FCS dostavio račune neistinite sadržine zajedno sa dokumentom pod nazivom "Pravdanje sredstava za film "Južni vetar"", koji predstavlja specifikaciju troškova za do tada utrošena sredstva od 9.625.000 dinara.

On je zapravo ispravne račune  o izvršenim uslugama više privrednih društava, koji su izdati 2015. godine za potrebe porizvodnje serije "Čiznaši", čiji je takođe bio jedan od producenata, upotrebio za sačinjavanje falsifikovanih računa, prilikom pravdanja sredstava za "Južni vetar", radi dobijanja sledeće tarife.

Na taj način je, kako se sumnja, stvorio prividan pravni osnov za pravdanje dobijenih sredstava FCS, a deo utrošenih sredstava od 5.840.021 dinara iskoristio je za potrebe svoje firme, umesto za produkciju filma "Južni vetar", u kom iznosu je pribavio protivpravnu imovinsku korist navedenom privredno društvu.

Saslušanje osumnjičenog zakazano za početak sledećeg meseca u prostorijama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Krivičnu prijavu protiv osumnjičenog tužilaštvu je podnela Uprava kriminalističke policije, Odeljenje za borbu protiv korupcije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike