NASILNICI IZ KOMŠILUKA Maltretiraju, prete i vređaju, a niko im ništa ne može dok ne dođe do najgoreg! "Samo čekamo da nas sve pobije"

11.06.2022

06:30

5

"Svesno i namerno drugima nanose bol i time se zabavljaju, time se hrane, jer je to jedina moć koju oni imaju"

NASILNICI IZ KOMŠILUKA Maltretiraju, prete i vređaju, a niko im ništa ne može dok ne dođe do najgoreg! "Samo čekamo da nas sve pobije"
starčevo Goran Sivački - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Profimedia

Na problematične komšijske odnose može da računa skoro svaka ulica u Srbiji, međutim, pravi problem se pojavljuje onda kada više ne nervira preglasna muzika i svakodnevne nesuglasice, jer to samo znači da u okolini postoje mnogo veći problemi. Oni koji od psihičke torture postaju pretnje, a te pretnje se odjednom i ostvare. Glavni akteri toga su upravo oni koji po svaku cenu žele da naude ljudima u svojoj okolini i znaju dokle mogu da idu, ali ne i kad je dosta. Njima ni organi reda ne mogu ništa, sve dok ne dođe do brutalnog nasilja ili ubistva.

Primer maltretiranja stanara bez granica dao je i dvojac iz Starčeva kod Pančeva. U pitanju su otac i sin B. A. (57) i naslednik Z.A. (27). Prema rečima meštana ovog sela Borivoje A. i njegov sin svakodnevno malteritaju stanovnike i prolaznike u ulici u kojoj žive. Vređaju na verskoj i nacionalnoj osnovi, pokazuju polni organ, maltretiraju životinje, a kad policija dođe da interveniše napadnu i njih.

Svesni toga da su organima reda ruke prilično vezane, ne zaustavljaju se. Meštani kažu da se primire samo za to vreme dok je policija prisutna, a da onda postaju još gori i grublji.

- Nisam nikada želela da prolazim ulicom ako vidim da je neko od njih napolju. Ne treba mi to. Preko prijateljica koja im živi blizu znam da od njih ne može da se živi. Sreća je samo što ne živim u tom delu ulice pa nisam primorana da im prilazim - kaže meštanka Starčeva za 24sedam.

Ona dodaje da problemi sa njima neće prestati sve dok ne završe u nekoj ustanovi, pa makar i na neko vreme.

- Samo malo da prodišemo. Ne mogu da odem kod prijateljice da popijem kafu od njih. Nikad ne znam da li će neko da me psuje, dobacuje, skida se ili pljune... I šta da rade ti ljudi koji su primorani da žive blizu njih, neće valjda svoje domove da napuštaju da bi našli mir? - pita se ona.

Jedna meštanka je samo odmahnula rukom na pomen ove situacije i rekla da svašta može da se desi.

- Ko zna šta je u glavi tim ljudima. Šta bi trebalo mi da uradimo? Samo čekamo da nas sve pobije...

Policija stalno interveniše u ovom selu, prijave postoje, ali kad je u pitanju ovakva situacija njihovo reagovanje mora bili u skladu sa zakonom koji ne podrazumena ovakvo "maltretiranje" na način na koji bi trebalo.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović za 24sedam objašnjava da postoji samo jedan jedini način da se ovakvom ponašanju pojedinaca stane na kraj.

Maltretiranje i te kako može biti samo psihičko

- Sem promene zakonodavstva, da se recimo napravi jedno krivično delo koje se zove "maltretiranje drugih ljudi", da li to bio rođak, komšija ili prolaznik, teško je rešiti te situacije, gotovo nemoguće. Naravno, tu se ne podrazumeva samo fizičko već i psihičko maltretiranje koje bi najpre i spadalo pod ovo delo - kaže Radovanović.

- Dovoljno je da vam neko stalno dolazi na vrata i psuje majku, vi gubite živce, njemu niko ništa ne može, a ako ga fizički napadnete odgovarate krivično. Krivično delo koje ovde predlažemo bi bilo idealno za takve slučajeve koji su na granici duševne bolesti i onda kad se osoba koja maltretira ljude oko sebe  odvede na psihijatriju da se zadrži duže od 5-6 meseci, dok se stručnjaci ne uvere da se tako nešto neće ponoviti. Međutim, činjenica je da i u ustanovi jedva čekaju da ih se reše jer imaju mnogo slučajeva sa kojima se bore, a ovi kad pokažu da su dobro i izmanipulišu, puštaju ih na slobodu- dodaje.

Kriminolog objašnjava da policija može samo samo da podnese prijavu tužilaštvu ukoliko dođe do pretnji.

- Pretnje su lakše krivično delo, a verovatnoća da će preduzeti neke korake je mala. Međutim, i to bi se moralo pooštriti da ako neko preti ozbiljnim nasiljem ili ubistvom da se može okarakterisati i kao teško krivično delo i da osoba može biti privedena i procesuirana.

On ističe da je jedini način da se tome stane put promena zakonodavstva, ali da to povlači i jednu doslednu promenu kaznene politike.

Primeri sa kojima se često susrećemo u našoj zemlji, nažalost, ukazuju na to da bi ovu promenu trebalo da uvedemo što pre.

Komšinicu maltretirao godinama, pa je ubio

Veru Đekić (62) iz Zaječara krajem marta ove godine ubio je komšija Dušan Zagorac (76), koji joj je, kako su ispričali stanari zgrade i izvori iz istrage, godinama pretio i maltretirao je.

Krvavi pir dogodio se u Ulici 7. septembra u Zaječaru, a sve je počelo je oko 22 sata kada su se začuli pucnji. Komšije su pozvale policiju, a ispostavilo je da je Zagorac ubio Veru.

Po dolasku policije, kojoj je pružao otpor, on je pucao i na njih, i tom prilikom je poginuo mladi policajac Ivan Đ. (28). Da bi ga savladala, policija je opkolila ceo kvart, ali je on pola sata iza ponoći izvršio samoubistvo.

Printscreen/Facebook/Vera Đ
 

- Vera ga se plašila i žalila se da je komšija maltretira. Zvala je policiju, dolazila je policija, a jednom prilikom je sa sobom povela i lekara da da procenu njegovog psihičkog stanja - ispričala je tada Verina prijateljica Emina za 24sedam.

Kako je dodala, Vera joj je pričala i da ne može više da ga trpi i da će prodati stan.

Psihološki profil nasilnika-manipulatora

- Njima je jedini cilj da remete druge da žive normalno pošto su oni izgubili nadu da će voditi takav život. U pitanju su psihopate koje su zlostavljači u korenu, koji su verovatno i sami žrtve nekog nasilja i izgubili su bilo kakav osećaj za druge ljude i empatiju. Njihovo ponašanje ukazuje na to da se oni nikada nisu oporavili od neke svoje traume ili duševne bolesti. Svesno i namerno drugima nanose bol i time se zabavljaju, time se hrane, jer je to jedina moć koju oni imaju - kaže za 24sedam psiholog Snežana Repac.

Ona objašnjava da je naše društvo nažalost nemoćno da se takvim stvarima odupre jer zahteva mnogo složen mehanizam zbrinjavanja i lečenja takvih ljudi.

- Njihova razdorna moć je ogromna i za to trebaju mnogo veliki resursi. Velika je broga za sve  kad se postavi pitanje "Šta sa njima raditi?". Pitanje je koliko im lekovi pomažu, da li ih uopšte uzimaju i da li konzumiraju neke psihoaktivne supstance. Oni su našli tu slabu tačku u zakonu, u smislu da je tu zakon propustljiv i da diže ruke od njih jer ne za kako da se izbori. Sme da se reaguje samo kad nekoga povrede ili ne daj Bože ubiju - kaže ona i dodaje:

- Problem je i taj što oni tačno znaju šta mogu i gde da se zaustave sve dok ne dođe do prebačaja u njihovoj glavi, samim tim policija ne može preventivno da reaguje. A moramo biti svesni i sigurni da psihička tortura rađa fizičku.

Nožem sekla komšije, pa pretila da će da zapali zgradu

U Ulici Peđe Milosavljevića na Bežanijskoj u decembru prošle godine je došlo do incidenta u kom je žena Dušanka L, inače bivša učesnica TV šou "Ja imam talenat" nožem izbola svoje komšije N. K. i M. I. nakon kraće svađe.

- Dušanka odavno misli da je komšija koji ima stan ispod nje N. K. nekako ugrožava, što nije tačno. Čuli smo svađu i izašli da vidimo o čemu se radi. Dušanka je držala nož i nekoliko puta je izbola komšiju N. K. ispod ruke, a komšija M. I. koji ovde živi kao podstanar pokušao je da smiri razjarenu komšinicu, ali ga je ona nožem posekla po licu - rekli su posle incidenta stanari ove zgrade.

Policija je Dušanku tada odvela u psihijatrijsku ustanovu, ali prema nezvaničnim saznanjima ona je puštena kući.

YouTube/Oluja promena
Dušanka Lazić

Kako još ispričali stanari, ona je na leto prošle godine polila benzinom stepenište i pretila da će da zapali zgradu. Došli su vatrogasci, policija, hitna pomoć. Odveli su je i tada, ali su je pustili posle sat i po.

Stanarka jedne zgrade u centru Beograda D.P, za 24sedam je ispričala da je godinama imala problem sa ženom koja je terorisala čitavu zgradu.

- Maltene smo svaki dan zvali policiju, ali ona je tačno znala kako da nas izludi, a da oni ne mogu da reaguju kako treba. Ko zna šta je sve mogla da uradi, a i mi i svi ostali smo bili nemoćni nad jednom ženom koja je vreme često provodila u psihijatrijskoj ustanovi - kaže ona.

Kako nam je ispričala, policajci koji su tu intervenisali nisu mogli ni na koji način da je spreče jer kad oni dođu sve prestaje. Bili su svesni svega što je radila, ali njena ljudska prava bi bila narušena kad bi oni reagovali, a zakonski nemaju osnova za to.

- Jednom su nam samo rekli "Jedini način je da se svi iselite, ne znamo kako drugačije da vam pomognemo"...

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike