"Prerežu sebi vrat svesni da se neće ubiti": Nož sve češće oružje u zločinima i porodičnim tragedijama u Srbiji!

09.06.2022

06:00

0

Svako čini zločin sa onim što mu je najbliskije, a nož je dostupan svima i lak za upotrebu, objašnjavaju kriminolozi

"Prerežu sebi vrat svesni da se neće ubiti": Nož sve češće oružje u zločinima i porodičnim tragedijama u Srbiji!
rozanci-goran-sivacki-1 noz - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Pixabay

"Pili ceo dan, pa izvukao nož i izbo oca", "Muškarca više puta izbo bivši suprug njegove žene", "Muškarac izbo mladića ispod pazuha u stanu u Cvijićevoj", "Tinejdžer izboden u Beogradu, ima više rana po bubrezima", "Komšiji zario lovački nož u stomak zbog sukoba oko zemljišta", "Medicinsku sestru usmrtio nožem, pa sebi prerezao grkljan", "Ubio ženu, pa se nožem posekao po vratu". Ovo su samo neki od naslova prethodnih dana u beogradskim medijima, koji opisuju zločine u kojima je glavno oružje - nož!

Šta se to dešava sa ljudima i zašto su učestala ubistva i najčešće porodične tragedije upravo noževima, razgovarali smo sa kriminolozima i onima koji dobro poznaju ovu tematiku. U jednom su saglasni - reč je o oružju koje je svima dostupno i koje svi imamo u sopstvenom domu.

Prema rečima profesora Ratomira Antonovića, inače kriminologa, svako čini zločin sa onim što mu je najbliskije, a nož je najdostupniji svima i najjednostavniji za upotrebu, za njega nije potrebna nikakva obuka.

- Meni je mnogo čudno to klanje posle ubistva. Taj način samoubistva je nesvakidašnji i postoji uglavnom u teoriji, a u praksi je veoma redak. U poslednje vreme bilo je više onih koji su se posle ubistva supruge ili prijateljice nožem odlučili da presude sebi isecanjem vrata ili grkljana i time demantovali da su takva samoubistva samo u teoriji. Svako zna da takav način samoubistva nije i najpouzdaniji - objašnjava za 24sedam Ratomir Antonović.

Ranije se, kako kaže naš sagovornik, znalo da vojna lica i policajci i u porodičnim obračunima koriste vatreno oružje. često i službeno, shodno profesiji kojom se bave. Za kriminalce kojima je takvo oružje svakako dostupno, takođe takva ubistva nisu retkost.

Najbliskije oružje

- Način izvršenja zločina svakako može da se poveže i sa profesijom, jer, ponavljam, svako bira oružje koje mu je najbliskije. Dešavaju se i višestruki ubodi žrtve, a to se događa najčešće u besu ili nekom gnevu prema osobi koja je meta napada. Imamo i ritualna ubistva pod uticajem sekti, ali to ovde nije tema. Mene mnogo više brinu oni koji iz čista mira izađu na ulicu i nožem nasrnu na nekog koga ne poznaju, kao što je pre par godina student ubio studenta u Cvijićevoj ulici. I to nije usamljen slučaj. To je zabrinjavajuće - zaključuje Ratomir Antonović.

Printscreen/YouTube
 

Sličnog mišljenja je i Božidar Spasić, srpski pravnik i obaveštajac, bivši pripadnik Službe državne bezbednosti. Nož je, kako kaže naš sagovornik, najpristupačnije sredstvo.

- Mnogi sa sobom nose nož, jer se on koristi i za odbranu, što se zaboravlja. Poslednjih godina, vatrenog oružja kod građana ima mnogo manje. Danas je praksa da policija na sve pretnje, čak i one posredne, dolazi u kuću i oduzima vatreno oružje, ukoliko ga onaj ko preti poseduje. Nož sa druge strane nije teško naći i to su uglavnom veliki noževi - kaže Božidar Spasić.

Printscreen/ Jutarnji Program TV Happy
 

Oni koji posle zločina reše da presude sebi nožem, kako objašnjava naš sagovornik, svesni su toga da će sebe samo povrediti i da se neće ubiti.

- Svesni su da sečenjem vrata sebe neće ubiti i smatraju da će im pokušaj samoubistva biti olakšavajuća okolnost prilikom izricanja kazne za zločin koji su prethodno počinili. Znaju tačno šta rade i da će otići u bolnicu, a za to vreme omekšaće napetost i pritisak posle ubistva - priča Spasić.

Ili ga odbace ili povrede sebe

Lako je nožem napasti nekoga sa leđa ko to i ne očekuje, ali za ostale napade, pa i za samo samoubistvo, prema rečima našeg sagovornika, ipak morate biti ekspert.

Printscreen/ Jutarnji Program TV Happy
 

Zabeležen je, seća se naš sagovornik, slučaj doktorke koja se ubila nožem. Ona je, budući da je lekar, tačno znala gde da se ubode, ali to ne znaju svi i takva samoubistva nisu česta.

- Ubistva nožem bila su ranije u Latinskoj Americi i drugim delovima sveta, a sada su učestala i kod nas. U većini slučajeva nož već imaju pripremljen. Ukoliko ga kod sebe nemaju kad žele da počine zločin, donesu ga iz kuće, što znači da ga već imaju spremljenog. Kad počine zločin njim, nož ili odbace ili njime povrede sebe - kazuje Spasić.

Reč je o, kako tvrdi naš sagovornik, takozvanom ubistvu sa nepoznatim predmetom, a zapravo je najpristupačnije sredstvo.

- Ko zna, dovoljan mu je jedan ubod da ubije nekog ili sebe. Svojevremeno je oduzimano oružje, ali ne možete oduzeti sve noževe niti privesti sve osobe koje ih imaju. Mnogo lako se poteže nož, ali kad ga potegnete tu nema pretnje, obično ga i upotrebite - pojašnjava Božidar Spasić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike