Srpski advokati hodaju sa metama na čelu: Likvidacije se nižu, a samo jedan slučaj dobio epilog!

27.05.2022

12:00

0

Ubica advokata osuđen na 30 godina zatvora

Srpski advokati hodaju sa metama na čelu: Likvidacije se nižu, a samo jedan slučaj dobio epilog!
ubistvo advokata - Copyright 24sedam/Pixabay

Srpski advokat Milan Bigović, ubijen je danas na Kosovu u Severnoj Mitrovici. Kako javljaju tamošnji mediji njega je nasmrt izbo rođeni sin, koji je ubrzo nakon zločina i uhapšen. Iako se pretpotavlja da se u ovom slučaju radi o nesuglasicama u porodici, mnogi srpski advokati su likvidirani u mafijaškim obračinima, greškom ili je njihovo ubistvo precizno organizovano nakon što su se zamerili bišim državnim strukturama.

Nakon ponoći u Beriljskim zgradama u Kosovskoj Mitrovici jedan član porodice nožem je napao dvojicu drugih. Radi se o muškarcu M.B. koji je je napao svog brata blizanca U.B. i oca Milana Bigovića.

Usled zadobijenih povreda obojica su preminula, a osumnjičeni je uhapšen. Utvrđeno je da ih je napao nožem, a sprekuliše se da je to učinio nakon porodične rasprave. Mediji na albanskom potvrdili se da je ubijeni otac advokat srpske nacionalnosti, Bigović.

Prva presuda za advokatsko ubistvo u Srbiji

Poznati beogradski advokat Vladimir Zrelec teško je ranjen 1.decembra 2015. godine u Ulici Patrijarha Varnave na beogradskom Vračaru. Od zadobijenih povreda, Zrelec je preminuo 25 dana kasnije u bolnici. Za ovo ubistvo na 30 godina zatvora osuđen je Vladimir Šaranović. Ovo je bila i prva pravosnažna presuda za ubistvo nekog advokata u Srbiji.

Vladimir se u večernjim časovima vozilom dovezao do Ulice Patrijarha Varnave, gde se parkirao u blizini Zrelecove advokatske kancelarije, pa je, kad je advokat izašao iz kancelarije i ušao u svoj automobil i seo na mesto vozača, prišao sa leve strane vozila i desnom rukom kroz otvoreni prozor na suvozačevim vratima, u advokata ispalio sedam metaka iz pištolja.

Dva hica pogodila su advokata u grudni koš, posle čega je Šaranović vozilom pobegao. Njegov auto je, u potpunosti izgoreo, nađen 2. decembra 2015. godine u Rakovici. Zrelec je od zadobijenih povreda preminuo 25. decembra 2015. godine i pored ukazane medicinske pomoći.

Printscreen/YouTube/Rudar 7 MUP Facebook Printscreen
 

Vladimir Šaranović uhapšen je dve godine posle ubistva, 9. januara 2017. godine, u okolini Zrenjanina, po poternici Višeg suda u Beogradu, jer je bio u bekstvu. Šaranović je tokom suđenja negirao optužbe za ubistvo beogradskog advokata, potvrđujući samo da ga je poznavao i da ga je sa njim upoznao rođak Slobodan Šaranović.

Na osnovu izjava svedoka, sud je utvrdio i da je Vladimir Šaranović krajem 2014, svakog petka, u bolnici na Cetinju obilazio Slobodana Šaranovića koji je bio na lečenju. Slobodan je neposredno pre toga u Crnoj Gori uhapšen zbog sumnje da je naručio ubistvo Nikole Bojovića, mlađeg brata Luke Bojovića. Bio je jedno vreme u pritvoru u Spužu, ali kada mu se zdravstveno stanje pogoršalo, prebačen je u bolnicu.

Sud je potvrdio navode tužilaštva koje je smatralo da se motiv ubistva Zreleca krije u pismu Slobodana Šaranovića i tome da je Zrelec Šaranoviću otkazao punomoćje, pa je između njih postojao problem, jer je Zrelec zastupao Miloša Delibašića. Tužilaštvo je tvrdilo i da je Vladimir bespogovorno sprovodio sve naloge Slobodana Šaranovića, pa se pretpostavlja da je ubistvo Zreleca Slobodan od rođaka naručio iz bolničke postelje.

Ubistvo Miše Ognjanovića  misterija ili javna tajna?

Dragoslav Miša Ognjanović, advokat koji je branio Luku Bojovića, ubijen je u julu 2018. godine na Novom Beogradu ispred zgrade u kojoj je živeo. Za njegovo ubistvo niko nije uhapšen, a tokom istrage je otkriveno da je Ognjanović mesecima bio pod prismotrom policije i to grupe "Mangusta" u organizaciji bivše sekretarke MUP Dijane Hrkalović, ali i da je praktično likvidiran pred policajcima.

Ubistvo Ognjanovića godinama se pripisivalo ratu koji je navodno vodio Luka Bojović sa braćom Šaranović i smatrano je da je advokat likvidiran da bi se nalogodavci osvetili Luki. Ipak, od hapšenja Hrkalovićeve do danas istraga je napredovala, ali ne dovoljno.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Advokat Borivoje Borović, koji je zajedno sa Ognjanovićem radio na slučaju Luke Bojovića i doneo mu oslobađajuću presudu, je jednom prilikom za 24sedam objasnio zbog čega tvrdnje da je Ognjanović ubijen zbog Bojovića nemaju smisla. Rekao je da Mišino ubistvo nije moglo da ima veze sa pomenutim ratom jer su on i Ognjanović zajedno radili na Lukinom slučaju, a da se on čak eksponirao više nego Miša.

Ono što ide u prilog ovim tvrdnjama jesu navodi da je Ognjanović stradao po Hrkalovićkinom nalogu, a da je ubistvo organizovao kriminalac sa Pala, Darko Elez. Prema istim navodima, Ognjanović je posedovao eksplicitne fotografije Dijane Hrkalović, te se sumnja da je pored saradnje sa Bojovićem to bio jedan od razloga da se advokat "ućutka".

Milutinoviću automobil dignut u vazduh

Advokatu Slobodanu Milutinoviću iz Loznice 2004. godine postavljena je eksplozivna naprava ispod automobila, ali njegov napadač nije odgovarao jer je slučaj u međuvremenu zastareo. Milutinović nije bio u životnoj opasnosti, a napadi se nisu ponavljali.

Mladi advokat Nemanja Stojanović ubijen greškom?

Nemanja Stojanović (28) iz Jagodine, koji je radio kao pripravnik u jednoj advokatskoj kancelariji, ubijen je u septrmbru 2017. godine, ispred zgrade u kojoj je živeo.

Naime, sve je ukazivalo na to da se mladić zatekao u progrešno vreme na pogrešnom mestu, što je samo još veća tragedija. Pa je tako postojala indicija da je sačekuša bila namenjena Nemanjinom komšiji sa kriminalnim dosijeom, koji iza sebe ima 10 godina zatvora u Valjevu i Zaječaru zbog razbojništva i teške krađe.

Ubica je pucao u siluetu, a po oceni stručnjaka hici su bili precizni. Poslednjim metkom ubica je overio mladića. U mrklom mraku oko 2.30, jer nije radila rasveta posle odluje, ubica je čekao žrtvu. Nekako u isto vreme i Nemanja i komšija su se vraćali kući. Pretpostavka je da je ubici javljeno da dolazi žrtva i da se postavi u zasedu. Navodno, pre prave mete pojavio se Nemanja i tako je profesionalac napravio kobnu grešku.

Ovo ubistvo ni danas nije rasvetljeno, ako su Jagodnici na čelu sa Nemanjinim ocem Miroslavom Stojanovićem, takođe advokatom, nekoliko puta protestovali i pokušavali da ukažu na važnost ovog slučaja.

Likvidatoru advokata Momira Lazića ni traga već 15 godina

Za svirepo ubistvo uglednog advokata i dugogodišnjeg predsednika Opštinskog suda u Senti Momira Lazića, počinjeno 1. februara 2007. godine ni posle 15 godina niko nije priveden pravdi, pa je dosije ovog zločina još otvoren.

Advokat Lazić likvidiran je u svojoj kući u Ulici Branka Radičevića u Senti, u kojoj je posle razvoda živeo sam. Senćanski advokat usmrćen je sa dva hica iz varetnog oružja u večernjim satima, a pronađen sutradan u pretsoblju kuće, koja se nalazi u užem centru Sente. Lazić nikome nije bio dužan, a koliko se zna niko mu nije dugovao pa tako nema ni pretpostavke ko bi mogao da bude počinilac ovog ubistva.

U više navrata iz policijskih izvora je do sada predočavano da je slučaj "policijski rešen", prvi put još u junu iste godine kada je zločin počinjen. Međutim, uprkos ogorčenju rodbine, prijatelja, poznanika i žitelja Sente, Kanjiže i okolnih potiskih mesta, svirepo ubistvo advokata Lazića nije u potpunosti rasvetljeno, niti ima pomaka da bi ubica bio procesuiran.

Svojevremeno nadležno tužilaštvo u Subotici nije prihvatilo predlog policije za hapšenje dve osobe za koje se osnovano sumnjalo da su direktno ili indirektno povezane sa zločinom. U nekoliko navrata rečeno da nedostaju dokazi kojim bi se počinilac zločina procesuirao pred sudom. Izvori iz istrage su jednom prilikom utvrdili, da je sve bilo blizu raspleta, ali da je sav trud propao zato što su se pojedinci u to vreme "istrčali" i odradili nešto što nije trebalo.

Da ubistvo advokata Momira Lazića nije počinjeno iz koristoljublja, nego da je po sredi likvidacija, ukazuje činjenica da u kući nije vršena premetačina, a da je na nekoliko metara od tela ubijenog advokata, na lako dostupnom mestu ostalo netaknuto 40.000 evra.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike