Danas se nastavlja suđenje Dijani Hrkalović: Dejan Milenković iznosi odbranu

18.05.2022

06:57

0

Hrkalovićeva je 27. aprila završila iznošenje svoje odbrane

Danas se nastavlja suđenje Dijani Hrkalović: Dejan Milenković iznosi odbranu
dijana hrkalović (9) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Danas se u Specijalnom sudu u Beogradu nastavlja suđenje bivšoj državnoj sekretarki Ministarstva unutrašnjih poslova Dijani Hrkalović povodom optužbi da je iskorišćavanjem službenog položaja kočila istrage protiv kriminalaca i njihovo i procesuiranje.

Na prethodnom pretresu je Hrkalović detaljno iznela svoju odbranu i negirala da poznaje vođu organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da ima veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića, 30. januara 2017. godine u centru Beograda.

Ona je takođe negirala navode da je naložila načelniku novosadske policije da Darka Eleza stavi pod operativnu odbranu kako bi ga zaštitila da ne mogu druge policijske uprave da ga nadziru.

Hrkalovićeva je 27. aprila završila iznošenje svoje odbrane, a danas isto treba da učini i drugooptuženi u ovom slučaju, bivši načelnik Odeljenja za specijalne istražne metode Dejan Milenković.

Trećeoptuženi u ovom predmetu je bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić.

Advokat Vladimir Ðukanović, branilac Hrkalovićeve, na prethodnom pretresu sudu predložio saslušanje tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića kao svedoka, kao i bivše Više javne tužilteljke Natašu Krivokapić i bivšeg direktora policije Vladimira Rebića.

Dijana Hrkalović je na početku suđenja kratko negirala optužbe koje joj se stavljaju na teret, a isto su učinila i druga dvojica optuženih.

Sud je Hrkalovićevoj 31. marta odredio kućni pritvor uz elektronski nadzor, kao zamenu za pritvor u kojem je bila od kraja decembra.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalovićka se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.

Hrkalovićeva se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi", među kojima je pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Hrkalovićeva se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva tereti da je Šušnjiću nakon ponošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalovićeva je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike