Umislio da ima rak, pa izrešetao hirurga: Sa sedam hitaca ubio uglednog kraljevačkog lekara!

15.05.2022

18:45

0

Budimir Milosavljević usmrtio dr Slobodana Lukića ispred zgrade u kojoj je stanovao

Umislio da ima rak, pa izrešetao hirurga: Sa sedam hitaca ubio uglednog kraljevačkog lekara!
Hirurg Lukić ubistvo - Copyright Printscreen/Youtube/RTV Vojvodina

Uglednog i jednog od najomiljenijih kraljevačkih hirurga dr Slobodana Lukića (66), dugogodišnjeg načelnika Odeljenja hirurgije u Zdravstvenom centru "Studenica", hladnokrvno je pre osam godina ubio penzionisani poštanski činovnik Budimir Milosavljević (76). Njemu je kasnije izrečena mera obaveznog doživotnog psihijatrijskog lečenja u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, a tadašnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar, posle ove likvidacie, tražio je da lekari dobiju status službenog lica.

Zločin se tog 3. maja 2014. godine, dogodio oko 8.30 sati ispred zgrade u kojoj je hirurg stanovao u Ulici vojvode Stepe u Kraljevu. Pošto je usmrtio lekara, Milosavljević je pokušao da presudi sebi, ali su ga u tome sprečili prolaznici.

Prodavačica iz kioska u blizini mesta zločina ispričala je da je videla Milosavljevića kako nervozno šeta. Budimir je bio u odelu i s kravatom i šetao je od pijace do zgrade u kojoj je živeo dr Lukić. U trenutku kad je doktor bio ispred ulaza svoje zgrade, Milosavljević mu je prišao, podupirući se jednom rukom o štaku koju je stalno nosio zbog povređene noge.

- Učinilo mi se kao da doktor hoće nešto da mu kaže, ali ga je Milosavljević prekinuo pucnjavom. Ispalio mu je dva metka u grudi, doktor se uhvatio za deo oko srca, ali je ostao na nogama. Međutim, ubrzo se srušio, a Milosavljević se nadneo nad njim i nastavio da puca. Posle sam čula da je ispalio sedam metaka - rekla je prodavačica novinarima.

Posle likvidacije doktora, ubica je, kako su ispričali očevici, prešao ulicu prema Maloj pijaci i tamo pokušao da se ubije. Ispalio je jedan metak sebi ispod vrata i oblila ga je krv. Tada su reagovali prolaznici, koji su ga sprečili da ponovo puca i zadržali ga do dolaska policije - rekla je prodavačica.

Znao mu i navike

Hitna pomoć odmah je prevezla je obojicu ranjenih u Zdravstveni centar "Studenica". Dr Lukić preminuo je u bolnici, gde su kolege pokušale da ga reanimiraju. Osumnjičeni za napad je samo lakše povređen, pošto su ga prolaznici sprečili da se ubije i on se nalazi u bolnici. Lekari su pokušali sve da spasu život kolege i reanimirali su ga puna dva sata, ali nije ništa moglo da se učini.

Lekarima status službenih lica

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je, posle zločina, da je ubistvo dr Slobodana Lukića krajnja opomena za čitavo društvo i da će tražiti da se lekari ubuduće tretiraju kao službena lica.

- Ubistvo dr Lukuća je tužan dan za zdravstvo, on je bio čovek koji je spasavao tuđe živote i samo nekoliko sati ranije je bio dežuran u bolnici i imao operacije - rekao je Lončar.

Dr Zvonimir Veselinović, direktor ZC "Studenica", rekao je da je dr Lukić bio dežuran u noći između subote i nedelje, da je operisao pacijente i da je posle dežurstva krenuo kući.

- Ubica je znao kojim putem se Slobodan vraća kući, znao je njegove navike. Slobodan mu je operisao žučnu kesu, a on je nakon te operacije imao neke komplikacije koje nisu bile ozbiljne. Umislio je da ima rak i da Slobodan lažira izveštaje tako što ih prepravlja da izgleda da je on zdrav. A Milosavljević jeste bio zdrav. Slobodan je često viđao Milosavljevića u Zdravstvenom centru, ali ga nije uzimao za ozbiljno. On je, jednostavno, bio miran i stabilan i nije obraćao pažnju - izjavio je Veselinović posle zločina.

Spasli život ubici

Lekarima je, prema njegovim rečima, teško palo kad im je posle zločina ubica dovezen na operaciju.

- Imao je prostrelnu ranu na vratu. Uradili smo mu operaciju kao i svakom drugom i spasli mu život. Međutim, prebacićemo ga u drugu bolnicu na oporavak - najavio je tada Veselinović.

Anđa Jukić (67), koju su novinari zatekli u holu „Studenice“, nije mogla da sakrije suze.

- Doktor Lukić mi je spasao život, žrtvovao se za mene... Žao mi ga je kao svog deteta - prozborila je kroz suze Anđa Jukić.

Ona je dodala i da poznaje ubicu Budimira Milosavljevića.

- Neverovatno mi je da je on uradio tako nešto... Pa, on mi je komšija, stalno se javljao, bio je uvek nasmejan - ispričala je Anđa.

Printscreen/Youtube/RTV Vojvodina
 

Dr Veselinović, koji je 30 godina bio prijatelj sa Lukićem, rekao je da je ovaj zločin ostavio bez reči sve u ZC "Studenica".

- On je bio divan čovek, omiljeni kolega i vrhunski hirurg! Svi smo bili ponosni na njega. Pre nekog vremena trebalo je da ode u penziju, ali je ostao da radi na molbu mlađih kolega, koje su smatrale da od njega mogu mnogo da nauče, pa je odlučio da se penzioniše tek u septembru.

Psihopatološki poremećaj

Lukić je, kako je rekao, bio požrtvovan i skroman.

- Obožavao je decu. Životna misija mu je bila da sva deca u Kraljevu nauče da plivaju pre polaska u prvi razred. Zbog toga je osnovao plivački i vaterpolo klub - rekao je dr Veselinović i dodao da je Lukić uživao i u izradi mozaika od kamena.

Apelacioni sud u Kragujevcu, potvrdio je presudu Višeg suda u Kraljevu, da okrivljeni penzioner Budimir Milosavljević, za svirepo ubistvo hirurga Dr Slobodana Daneta Lukića, ostaje doživotno u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu na lečenju. Izrečena mu je mera bezbednosti obaveznog lečenja u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu.

Zločin se dogodio zbog patološke ideje ubice da je posle operacije žučne kese, koju je obavio doktor Lukić, neadekvatnim lečenjem dobio tumor. Kako je veštačenjem utvrđeno, ne postoji medicinski osnov za ovakvu tvrdnju.

Na glavnom pretresu, po oceni lekaraske komisije Specijalne zatvorske bolnice, potvrđeno je da osuđeni boluje od psihopatološkog poremećaja hipohondrijskog karaktera.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike