Trebinjac švercovao kokain sa likom Al Kaponea, uhapšen u Argentini: Poznat kao čovek sa hiljadu lica!

15.05.2022

15:49

0

Brod sa 165 kilograma kokaina krenuo iz Argentine, a na Tenerifama, na nađene cigle kokaina, u plavim vrećicama

Trebinjac švercovao kokain sa likom Al Kaponea, uhapšen u Argentini: Poznat kao čovek sa hiljadu lica!
Profimedia

Božidar Božo Ratković, Srbin iz Trebinja, uhapšen je u Argentini u velikoj policijskoj akciji kao jedan od vođa balkanskog kartela, a tereti se da je pokušao da prošvercuje velike količine kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Na paketima kokaina pronađene su slike Al Kaponea i meksičkog narko-bosa Nemesija Rubena Osegvere Servantesa, zvanog El Menčo.

Kako prenosi portal TN. com. ar, Ratkovića su policijski inspektori pratili devet meseci, a uhapšen je kad je pokušao da iz Argentine pobegne u Boliviju. Osim njemu, lisice na ruke stavljene su i njegovom prvom saradniku, navodno Srbinu, Draganu R, pripadnicima klana, ali i advokatu.

Ratković nije znao da je na meti argentinske policije, koja je mesecima pratila njegovu grupu i utvrdila da ovaj ogranak balkanskog kartela posluje najmanje godinu i po dana. Veruje se da je on drogu slao iz Južne Amerike u Evropu, a u aprilu ove godine izvedena je spektakularna akcija.

Brod sa 165 kilograma kokaina krenuo je iz Argentine, a kad je pristao na Tenerifama, na njega su se ukrcali policajci. U označenom kontejneru pronašli su cigle kokaina, unutar plavih vrećica na kojima su bili portreti Al Kaponea i El Menča, šefa meksičkog kartela.

Prema pisanju argentinskih medija, Ratković je poznat po nadimku Božo, ali je koristio i kodno ime Brale, što je otkriveno prilikom njegovog hapšenja 2010. godine. Tada se teretio za šverc 500 kilograma kokaina koji je zaplenjen 2008. godine u Amazoniji.

Mnogo identiteta

Istražitelji su tada saznali da je Srbin rođen 6. januara 1966. godine u Trebinju, ali je koristio identitet Gorana Simića s datumom rođenja 14. oktobar 1968. godine, sa pasošem broj 3012331, s kojim je nekoliko puta putovao u Kolumbiju, Brazil i druge zemlje.

Kad je uhapšen u Brazilu, koristio je nadimak Doktor i lažno ime Slobodan Njegić, pod kojim je čak i bio zatvoren u jednoj kaznionici, sve dok analize otisaka nisu pokazale da mu je pravo ime Božidar Ratković.

Kako mediji pišu, Ratković je jedno vreme stanovao u luksuznoj vili, vozio najskuplje automobile, a smatralo se da je opasan kriminalac koji ima veze sa evropskom mafijom. U poslednjem hapšenju Ratković je koristio ime Džeferson Do Karmo Pereira. Akcija u kojoj je Ratković sa osam saučesnika uhapšen nazvana je "Istočna obećanja".

Ratkoviću su lisice na ruke stavljene u kamionu kojim je pokušavao da pređe granicu s Bolivijom, dok je Dragan R. uhapšen u jednoj vili. Osim kokaina, zaplenjeno je i 1,2 kilograma marihuane i 575 pupoljaka, 312.882 dolara, 1.091.285 pezosa, četiri kamiona, dva automobila, motocikl, kvad, oružje, mobilni telefoni... Interesantno je da je pronađen i poster Al Paćina iz filma "Skarfejs", u kome on glumi narko-bosa.

Ratković, kako prenose argentinski mediji, dobro je poznat policiji, a robijao je i ranije. On je navodno učestvovao u ratu u bivšoj Jugoslaviji, a spekuliše se da je bio pripadnik obaveštajnih službi. Optužen je zbog ubistva italijanskog policajca, pa se zbog toga nalazi na Interpolovoj crvenoj poternici, a traže ga italijansko i brazilsko pravosuđe.

Veza sa Kolumbijkom

U Argentini je robijao četiri godine zbog šverca narkotika, a spekuliše se i da je imao jake veze s lokalnim trgovcima, ali i Kolumbijkom Monikom Lilijanom Gutijerez Valensijom.

Bosanski narko-bos, kako su ga prozvali, s robije je izašao u jeku pandemije koronavirusa, 2020. godine. Tada je napravio baze u Boliviji i Brazilu, a da bi putovao po Južnoj Americi, koristio je lažni brazilski pasoš. Zbog toga službe nisu mogle da mu uđu u trag, ali su zato registrovale njegovu desnu ruku Dragana R

Baza balkanskog kartela u Argentini nalazila se u gradu Zarateu, odakle su brodovi s kokainom isplovljavali u Evropu. U Brazilu je Ratkovićeva organizacija imala bazu u gradu Florijanopolisu. Kokain koji su nabavljali u Boliviji slali u Evropu i Južnu Afriku teretnim i turističkim brodovima.

Na čelu balkanskog kartela, jedne od najvećih narko-bandi, nalazi se misteriozni Edin Gačanin, zvani Tito, poreklom iz Bosne i Hercegovine, koji navodno poslom rukovodi iz Dubaija. Proteklih godina zbog pripadnosti balkanskom kartelu uhapšeno je više srpskih državljana, a u velikoj akciji "Musala", koja je prošle godine sprovedena u Evropi, lisice na ruke stavljene su i pripadnicima "kavačkog klana" koji su sarađivali s Titom.

Balkanski kartel poslednjih godina ostao je bez više pošiljki i pretrpeo ogromne gubitke. U istragu koja se vodi protiv ove međunarodne organizacije, čiji su pripadnici uglavnom državljani bivših jugoslovenskih zemalja, uključena je i američka DEA, ali do Tita zasad niko nije uspeo da dođe, navodi izvor. Opisujući Gačanina, mediji su naveli da je reč o bivšem bokseru, starom između 45 i 55 godina.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti