Luku Ploče zvali "Poljska", a za drogu imali šest oznaka: Kako je Šarićeva grupa obeležavala kokain

21.04.2022

20:30

0

Neke od vreća sa kokainom nosile oznaku "munga", što je bio i nadimak pošiljaoca iz Kolumbije

Luku Ploče zvali "Poljska", a za drogu imali šest oznaka: Kako je Šarićeva grupa obeležavala kokain
saric droga ekvador - Copyright 24sedam/Profimedia/Pixabay

Kriminalna grupa Darka Šarića, kako se sumnja, prošvercovala je od 2019. do 2022. godine oko tonu kokaina iz Južne Amerike u Evropu, a hrvatski istražitelji koji su uključeni u međunarodnu akciju, kako prenose tamošnji mediji, otkrili su da je droga koju su oni prebacivali imala oznake "HH", "Bug", "Iso" "Icon" i "33".

Hrvatski Jutarnji list otkriva, pozivajući se na izvore iz istrage, da su neke od vreća s kokainom nosile oznaku "munga", što je bio i nadimak pošiljaoca iz Kolumbije.

- Kokain je utovarivan u Kolumbiji i Ekvadoru u kontejnere sa bananama, koji su regularno putovali u Evropu. Milan Milovac, kao i Manuel Vulić, bili su zaduženi da se dogovaraju o kupovini kokaina od proizvođača i da angažuju ljude za utovar u kontejnere. Utovarenu drogu su fotografisali i stavljali uređaj za praćenje u kontejner kako bi u svakom trenutku znali gde se nalazi - otkrili su hrvatski istražitelji.

Oni objašnjavaju i da je grupa, koja je delovala dok je Darko Šarić bio u pritvoru, sve pošiljke, utovare, istovare, pa čak i ubistvo najbližeg saradnika Milana Milovca, dogovarala putem Skaj aplikacije za mobilni telefon.

- Bili su prilično opušteni, razmenjivali su fotografije kokaina, dogovarali se o utovaru, istovaru, navodili tačne količine novca, pa čak i likvidaciju. Praktično nisu koristili šifrovanu komunikaciju, već sleng. Recimo, sinonim za kontejner u koji se utovara droga u tovar banana bio je "kanta" ili "kutija", "raditi svič" značilo je da vade kokain iz kontejnera u luci. "Čovek stigao živ", značilo je da je kurir uspešno završio primopredaju kokaina - otkrili su hrvatski istražitelji.

Izvori podsećaju da je najveća količina količina, kako se sumnja, dopremljena u luku Ploče u Hrvatskoj, koju su u međusobnoj komunikaciji zvali "Poljska".

- Koristili su nadimke u komunikaciji, sumnja se da je Darko Šarić bio Korona, njegov uhapšeni advokat Dejan Lazarević Apis, saradnik u Kolumbiji Džiboni. Petar Ćosić, koji je označen kao vođa hrvatskog ogranka grupe na Skaju, bio je Šarac, Paćino i Šef, dok je Manuel Vulić, njegov najbliži saradnik, koji je obuhvaćen i istragom u Srbiji, na Skaju bio Ozun i Džej Balvin, što je inače ime kolumbijskog pevača - obelodanili su sumnje istražitelja upućeni izvori hrvatskih medija.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe, kako se sumnja, angažovali su i lučke radnike da za njih iz kontejnera sa bananama vade pošiljke narkotika. U razgovorima preko Skaja izveštavali su jedni druge o tome.

- Razgovarali su previše otvoreno, "kanta je na zemlji" značilo je da je kontejner istovaren sa broda, "kutija se zeleni" znači da kontejner nije predviđen za skeniranje, a kada kažu "kutija se crveni", znači da će da ide na skener i da postoji opasnost da droga bude pronađena - otkrili su istražitelji, a preneo Jutarnji list.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji list

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike