Darku Šariću produžen pritvor: I ostali članovi organizovane kriminalne grupe iza rešetaka!

13.05.2022

10:22

0

Autor: J.B.O.

Pritvor im je produžen za još 30 dana, zbog opasnosti od bekstva

Darku Šariću produžen pritvor: I ostali članovi organizovane kriminalne grupe iza rešetaka!
Darko Šarić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić/Profimedia

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal produžio pritvor za još mesec dana Darku Šariću i ostalim osumnjičenim članovima njegove organizovane kriminalne grupe koji su uhapšeni sredinom aprila.

Pritvor im je produžen za još 30 dana, zbog opasnosti od bekstva, da ne bi sakrili ili uništili dokaze i da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom roku, dok je za Dejana Lazarevića i Duška Mirkovića sud ranije po žalbi odbrane rešenjem otklonio kao razlog za pritvor opasnost od bekstva, navodi se u saopštenju Višeg suda.

Istragom tužilaštva obuhvaćeno je ukupno 12 osoba, od kojih je za sada uhapšeno sedam.

Pored šestorice koji su u pritvoru, i jednog koji je uhapšen u Beranama po međunarodnoj poternici, ostali su trenutno u bekstvu i za njima se intenzivno traga.

Jedan od članova kriminalne grupe Aleksandar Bošković predao se policiji ubrzo nakon Šarićevog hapšenja, dok je policajac Danilo Stojković uhapšen u Beranama po međunarodnoj poternici i čeka se odluka tamošnjih organa o njegovom izručenju Srbiji.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo nakon hapšenja da je Šarić organizovao i naložio izvršenje krivičnog dela teško ubistvo Milana Milovca u Ekvadoru, u Južnoj Americi.

Za to ubistvo u Hrvatskoj se vodi postupak protiv dvojice pripadnika ove organizovane kriminalne grupe - Petra Ćosića i Manuela Vulića.

Pored Šarića, istraga srpskog tužilaštva obuhvata advokata Lazarevića, Bojana Stanojkovića, Danila Odovića, Aleksandra Boškovića, Nikolu Spasojevića, Danila Stojanovića, Milutina Radovaovića, Duška Mirkovića, Stefana Andrejića, Marka Vukića i Uroša Radovanovića (bivše prezime Mišić).

24sedam/Tanjug/Jadranka Ilić
 

Oni se terete da za krivična dela: udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti, zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka, saopštilo je tužilaštvo.

Tužilaštvo ukazuje da postoje osnovi sumnje da je Šarić od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine organizovao kriminalnu grupu koja je u međunarodnim razmerama na teritoriji Južne Amerike sprovodila kriminalni plan dogovaranja neovlašćene kupovine kokaina i njegov transport do Evrope radi dalje prodaje, a sve u cilju sticanja finansijske koristi.

Preko pripadnika ove kriminalne grupe u Južnoj Americi i drugih lica, pripadnici grupe su lišili života osobe koje su pokušale da osujete ostvarenje kontakata pripadnika kriminalne grupe sa dobavljačima opojne droge iz Južne Amerike.

Takođe, preko pripadnika organizovane kriminalne grupe u Srbiji, preduzimane su radnje koje bi uticale na tok i ishode krivičnih postupaka koji se vode protiv Darka Šarića i drugih pred Specijalnim sudom zbog krijumčarenja kokaina i pranja para, a koji su prvostepenim presudama osuđeni na 15, odnosno devet godina zatvora.

24sedam/Antonio Ahel/ATA Images/Tanjug/Zoran Žestić/
 

Ove radnje su bile usmerene na diskreditaciju i eventualni gubitak statusa svedoka saradnika u ovim postupcima Nebojše Joksovića.

U tom cilju pripadnici organizovane kriminalne grupe su protiv Nebojše Joksovića, kako smatra tužilaštvo, podnosili krivične prijave sa neistinitim tvrdnjama da je on pripremao i pokušao ubistvo svedoka odbrane Gorana Nikolaševića, kako bi se u javnosti prikazalo da je Joksović nastavio sa vršenjem teških krivičnih dela.

To je u krivičnim postupcima protiv Šarića trebalo da rezultuje time da izgubi status svedoka saradnika, smatra tužilaštvo.

Osumnjičenom advokatu Lazareviću, koji je branio i Veljka Belivuka, stavlja se na teret da je kao branilac osumnjičenog Darka Šarića neposredno ili preko kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom SKY, sa Šarićem dogovarao postavljanje eksplozivne naprave na vozilo Nikolaševića, najbolje vreme za izvršenje ove kriminalne aktivnosti, te da je organizovao da se preko sredstava javnog informisanja za ovo krivično delo optuži Nebojša Joksović.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Ovo je, navodi tužilaštvo, uradio sa ciljem da se protiv Joksovića pokrene krivični postupak i da se na taj način diskredituje kao svedok saradnik.

Lazarević se takođe tereti da se po nalogu Šarića sastajao sa policijskim službenikom, osumnjičenim Duškom Mirkovićem, kako bi dobijao poverljive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv pripadnika ove organizovane kriminalne grupe i podatke o postupanju policijskih službenika povodom krivičnih prijava podnetih protiv Nebojše Joksovića.

To je, kako se sumnja, prenosio Šariću, a za dobijene informacije i podatke je osumnjičenom Mirkoviću davao novčane poklone.

Osumnjičeni Bojan Stanojković, Nikola Spasojević, Danilo Odović, Stefan Andrejić, Aleksandar Bošković, Marko Vukić i Uroš Radovanović su, postupajući po nalozima osumnjičenog Šarića, organizovali nabavku, a potom i nabavili eksplozivnu napravu, prikupljali podatke o putničkom vozilu, mestu parkiranja vozila, adresi stanovanja, dnevnoj rutini Nikolaševića, fotografisali vozilo, obezbedili stanove za skrivanje lica koja bi izvršila podmetanje eksplozivne naprave i novac za nagradu neposrednim izvršiocima krivičnog dela.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Osumnjičeni Milutin Radovanović, kao službeno lice, zamenik načelnika SKOP-UKP, MUP, iskorišćavanjem svoj službenog ovlašćenja, nakon izvršenog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti preduzimao je radnje kojima je cilj bio da istragu za ovo krivično delo usmere u pogrešnom pravcu i da se kao učinioci ovog krivičnog dela označe lica koja nisu pripadnici organizovane kriminalne grupe.

Ovo je radio kako bi se izbegla krivična odgovornost osumnjičenog Uroša Radovanovića (Mišića) ili obezbeđenje povoljnijeg statusa u eventualnom krivičnom postupku.

Osumnjičeni Duško Mirković, kao službeno lice, kriminalistički inspektor za suzbijanje organizovanog kriminal, MUP RS, Direkcija policije, UKP Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, osumnjičenom advokatu Lazareviću je učinio dostupnim podatke i dokumenta koja predstavljaju tajne podatke označene stepenom tajnosti "strogo poverljivo" koji se odnose na otvorene operativne obrade Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

U pitanju su naredbe o primeni posebnih dokaznih radnji, tajni nadzor i snimanje komunikacija i tajno praćenje i snimanje lica, koje je fotografisao i pokazao Lazareviću.

Takođe, Mirković je, kako se sumnja, Lazareviću prenosio informacije o službenim radnjama koje se preduzimaju u vezi s krivičnim prijavama koje su pripadnici organizovane kriminalne grupe podnosili protiv svedoka saradnika Nebojše Joksovića i sadržinu izjava svedoka saradnika u vezi sa tim krivičnim prijavama.

Osumnjičenima Milutinu Radovanoviću i Danilu Stojanoviću, kao službenim licima, policijskim službenicima MUP RS, UKP, SKOP, stavlja se na teret i da su iskorišćavanjem svog službenog ovlašćenja sačinili službene isprave neistinite sadržine u kojima su pripadnike organizovane kriminalne grupe i druga lica lišena slobode predstavljali kao lica od izuzetnog značaja za bezbednost Republike Srbije, zbog čega postupajući javni tužilac nije doneo rešenje o zadržavanju niti je protiv ovih lica predložio određivanje pritvora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike