Bebu uhvatio za noge i rekao majci - "Pogledaj šta si uradila": Osuđen lekar iz Aleksinca za smrt novorođenčeta!

27.04.2022

18:55

1

Stavljena tačka na Marijinu sedmogodišnju borbu

Bebu uhvatio za noge i rekao majci - "Pogledaj šta si uradila": Osuđen lekar iz Aleksinca za smrt novorođenčeta!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Aleksinački ginekolog Blagoje Pejković osuđen je pravosnažno na godinu dana zatvora u kućnim uslovima zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi koje je za posledicu imalo smrt novorođenčeta Marije Mijailović Milošević (31), iz sela Mozgovo.

Kako je potvrđeno u aleksinačkom Osnovnom sudu, Apelacioni sud u Nišu potvrdio je njihovu prvostepenu presudu kojom je, osim zatvorske kazne, Pejkoviću izrečena i mera bezbednosti zabrane bavljenja delatnošću u periodu od dve godine, piše Telegraf.

Na taj način stavljena je tačka na Marijinu sedmogodišnju borbu, ne samo za njena prava, nego, kako ističe, za prava svih žena koje su lekarskom greškom pretrpele nenadoknadiv gubitak.

- Žena, kada ode na porođaj, veruje lekarima, nada se da je u sigurnim rukama i ne očekuje da je neko tamo maltretira, vuče i šamara, te da joj na kraju kaže: "Ti nisi sposobna da budeš majka!" – komentariše sudsku odluku ova Aleksinčanka.

Ističe da vreme nije ublažilo njenu traumu, te da se živo seća svakog trenutka i da će da ih pamti kao najgore u životu.

- Od 11. decembra 2014. godine boravila sam u aleksinačkoj bolnici jer sam bila trudna punih devet meseci a nisam mogla da se porodim. U Niški klinički centar sam upućena 23. decembra, kada mi je rečeno da je beba krupna i da je postavljena visoko, te da bi najbolje bilo da se uradi carski rez.

Međutim, doktor Pejković ju je 24. decembra stavio na indukciju. To je trajalo čitavog dana, ali porođaj nije usledio.

- Preko noći su me isključili sa indukcije, a ujutro ponovo priključili. Bolovi su postali nenormalni i prestala sam da osećam pokrete bebe. Te večeri su mi probušili vodenjak i tada je počeo moj košmar. Čula sam glasove lekara da treba da se uradi carski rez, ali je dr Pejković ponavljao da on misli drugačije - kaže Marija.

Ona dodaje da kada se najzad porodila, dr Pejković je bebu uhvatio za noge i rekao joj: "Pogledaj šta si uradila!"

- Optužili su me da sam ja kriva što sam izgubila dete. Mom mužu dr Pejković je rekao da smo bili sposobni da napravimo dete, a da sam ja nesposobna da budem majka. Sestre su me takođe optuživale da sam ja kriva i tvrdile su da je sve urađeno kako treba – opisuje tragediju Marija.

Objašnjava da je na brzinu otpuštena iz bolnice, da je bukvalno izgurana, a napisano je da je izašla na svoj zahtev. Tek kasnije je saznala da su u bolnici očekivali inspekciju.

- Odlučila sam da se najpre obratim Lekarskoj komori, a kada sam shvatila da tako ništa neću uraditi, onda sam se obratila sudu. To je bila teška borba, jer nije ni postojala dokumentacija o mom porođaju. Tokom sudskog postupka promenila su se četiri javna tužioca. Pejkoviću je nuđeno da prizna krivicu, ali je on to odbio. Tvrdio je da nije kriv, iako su i veštaci potvrdili da nikako nisam smela da toliko dugo primam indukciju. Na pretposlednjem ročištu mi se izvinio, a na sledećem kazao da sam drska i bezobrazna – opisuje Aleksinčanka golgotu kroz koju je prošla.

Kaže da joj je posebno teško palo što je osoblje bolnice optužilo da glumi da je istraumirana.

- Rekli su mi da ne bih rodila drugo dete da sam zaista preživela traumu. To što imam dve devojčice od šest i tri godine ne menja činjenicu da bih sada imala troje dece, da bi one imale brata. Vreme ne leči rane, i dalje imam košmare, ustajem noću i gledam da li moje devojčice dišu, da li su tu, i oplakujem njihovog brata koji je stradao tuđom neodgovornošću – zaključuje Marija.

U obducentskom nalazu Zavoda za sudsku medicinu navedeno je da je Marijina beba udahnula plodovu vodu koja je sadržavala stolicu, da je imala nagnječenje mozga i krvarenje ispod moždane opne i upalu bronhija, zbog čega je i preminula.

Doktor je i na sudu isticao da nije kriv za ono što se porodilji desilo i tvrdio da ona nije sarađivala tokom porođaja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike