Naloženo rudarsko-geološko veštačenje zbog nesreće u rudniku

14.04.2022

11:10

0

Izveštaj Republičke rudarske inspekcije nije dostavljen Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu te je tužilaštvo zbog toga naložilo da se izvrši rudarsko geološko veštačenje

Naloženo rudarsko-geološko veštačenje zbog nesreće u rudniku
resavica rudnik Goran Sivački (3) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu donelo je naredbu da se izvrši rudarsko geološko veštačenje koje će pomoći da se utvrdi eventualni uzrok nesreće na "Soko" u selu Čitluk u kojoj je poginulo osam, a povređeno više rudara.

Veštačenje će po nalogu tužilaštva uraditi Komisija veštaka pri Rudarsko geološkom fakultetu u Beogradu koja je 5. aprila imenovala Komisiju koja je dana 12. aprila izvršila pregled lica mesta i od koje se u narednom periodu očekuje dostavljanje Nalaza i mišljenja, navedeno je na sajtu Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu.

Na osnovu nalaza i mišljenja utvrdiće se eventualni uzrok nastale nezgode.

Takođe, Zavodu za sudsku medicinu u Nišu zatraženo je vršenje dodatne toksikološko hemijske analize poginulih, te će tužilaštvo, u zavisnosti od napred prikupljenih materijala kao i nakon preduzimanja drugih dokaznih radnji za kojima se ukaže potreba, razmatrati da li je u konkretnom slučaju nastala nezgoda posledica događaja prouzrokovanog prirodnim delovanjem ili je u pitanju ljudski faktor.

Iz tužilaštva obaveštavaju da je prilikom prijave događaja, od strane dežurnog zamenika javnog tužioca Janka Dinića, zajedno sa pripadnicima MUP-a u Sokobanji i Republičke rudarske inspekcije, izvršen uviđaj lica mesta nakon čega je dežurni zamenik javnog tužioca rudarskom inspektoru Zorici Vukadinović naložio da Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu, bez odlaganja u najkraćem mogućem roku dostavi izveštaj o pregledu lica mesta odnosno jame gde se događaj odigrao.

Naložen je i prevoz leševa poginulih radnika i njihova obdukcija preko Zavoda za sudsku medicinu u cilju utvrđivanja neposrednog uzroka smrti, vremena smrti kao i toksikološko hemijska analiza lešnih tkiva i obezbeđivanje lica mesta u cilju nemogućnosti njegovog narušavanja do preduzimanja određenih predistražnih radnji.

U ovom momentu, kako navode, Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu poseduje izveštaj Policijske stanice u Sokobanji u kome se sadrži fototehnička dokumentacija lica mesta sa zapisnikom o uviđaju kao i obdukcioni zapisnik leševa poginulih Branka Čokorila, Bojana Stajića, Bratislava Živkovića, Branislava Zlatanovića, Petra Petrovića, Darka Zlatkovića, Nenada Trivunca i Radovana Grujić.

Izveštaj Republičke rudarske inspekcije nije dostavljen Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu te je tužilaštvo zbog toga naložilo da se izvrši rudarsko geološko veštačenje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike