Čak tri poznata advokata su iza rešetaka zbog "prljavih poslova" sa Darkom Šarićem: Jedan od njih je zarađivao do 5.700.000 evra

19.04.2022

20:03

1

Autor: 24sedam

Dejan Lazarević, koji godinama brani Šarića, nije jedini advokat koji je uhapšen zbog obavljanja "prljavih poslova"

Čak tri poznata advokata su iza rešetaka zbog "prljavih poslova" sa Darkom Šarićem: Jedan od njih je zarađivao do 5.700.000 evra
darko šarić - Copyright 24sedam/Antonio Ahel/ATA Images/Tanjug/Zoran Žestić/

Čak tri poznata advokata su završila iza rešetaka zbog poslovanja sa narko-bosom iz Pljevalja Darkom Šarićem.

Dejan Lazarević, koji godinama brani Šarića, nije jedini advokat koji je uhapšen zbog obavljanja "prljavih poslova". Pre Lazarevića, na spisku okrivljenih pripadnika Šarićeve kriminalne grupe našli su se i advokati Radovan Štrbac i Andrija Krlović, koji su osuđeni u postupku za pranje novca stečenog od prodaje kokaina.

Advokat Štrbac iz Novog Sada je tako krajem jula 2020, posle skoro deset godina od početka suđenja, pred Višim sudom u Beogradu osuđen na sedam godina zatvora, a Šarić na devet godina zatvora jer su sa saradnicima "oprali najmanje 20 miliona evra od droge, kupovinom hotela, državnih poljoprivrednih preduzeća i zemljišta.

Pola godine kasnije u odvojenom postupku je osuđen i advokat Krlović na četiri i po godine zatvora, pošto je utvrđeno da je za narko-bosa takođe "oprao" više od milion evra. Obojici branilaca presude još nisu pravosnažne, kao ni Šariću, s obzirom na to da su tek početkom aprila ove godine iznete žalbe pred Apelacionim sudom, koji bi ubrzo trebalo da donese konačnu odluku.

Antonio Ahel/ATA Images
 

 

Što se advokata Lazarevića tiče, on je priveden u četvrtak sa Šarićem i još trojicom saradnika, za koje se sumnja da su kao pripadnici organizovane grupe učestvovali u brojnim krivičnim delima. Naknadno su uhapšena još dvojica osumnjičenih, dok su petorica i dalje u bekstvu.

Pored ubistva nekad bliskog prijatelja Milana Milovca u Ekvadoru, Šarić se sumnjiči da je iz pritvora ponovo organizovao krijumčarenje velikih količina kokaina iz Južne Amerike ka Evropi, te da je preko advokata Lazarevića i ostalih izdavao naloge kako da diskredituju svedoka saradnika Nebojšu Joksovića, koji je svedočio protiv narko-bosa u prethodnim postupcima.

Printscreen/YouTube/Rudar7
 

Osumnjičenom advokatu Lazareviću, koji takođe zastupa i Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, stavlja se na teret da je kao branilac Šarića neposredno ili preko kriptovanih telefona s instaliranom aplikacijom Skaj dogovarao postavljanje bombe pod džip svedoka odbrane Gorana Nikolaševića iz Valjeva, s namerom da za to optuži Joksovića.

Lazarevića, inače, brani rođena sestra Olivera Đorđević, koja je takođe advokat. Ona, međutim, nije želela da komentariše za medije optužbe protiv brata, kome, u slučaju da se dokaže njegova odgovornost, preti višegodišnja robija zbog zloupotrebe položaja.

Oduzeta brojna vredna preduzeća

Advokat Andrija Krlović je osuđen jednoglasno, nakon što je postupajuće sudsko veće navelo da su dokazane tvrdnje tužilaštva da je on tokom 2008. i 2009. godine prljavi novac Šarićeve grupe ulagao u kupovinu i zakup nekretnina i zemljišta, firmi i poljoprivrednih dobara, a sve kako bi prikrio njegovo poreklo.

Ukoliko Apelacioni sud potvrdi presudu Krloviću od četiri i po godine zatvora, biće mu trajno oduzet i stan na Vračaru, u blizini Pravnog fakulteta. Prvostepenom presudom, podsetimo, od Šarića je oduzeto privredno društvo "Mladi borac" Sonta, "Jedinstvo" Gajdoba, "Mitrosrem" Sremska Mitrovica, UTP "Putnik" ad Novi Sad, HTDP "Vojvodina" Novi Sad, "Bratstvo" Preševo, "Danzo invest", imovina "AMC Zvezda" iz Pančeva...

 

Zarađivao više od pet miliona evra godišnje!

Advokat i biznismen Radovan Štrbac, inače bivši sudija, ovako se branio u svojoj završnoj reči pred sudom uoči izricanja presude:

- Ne znam od čega se ovde uopšte branimo?! Šarić je imao legalan novac i ne znam zbog čega bi 'prao' već 'oprane pare', zato za sve optužene mora da bude doneta oslobađajuća presuda. Osim toga, kada su tužioci videli da je moj godišnji promet iznosio od 3.200.000 do 5.700.000 evra, da li je bilo potrebe da je učestvujem u pranju novca?!

Štrbac je više puta istakao da nije vodio sa Šarićem nikakve šifrovane razgovore, kako stoji u optužnici, te da su uvek komunicirali preko regularnih telefona. Svu krivicu svalio je na kraju na Mileta Jerkovića, koji je u tom postupku bio svedok saradnik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike