"Metan, povlačite se": Potresne reči preživelog rudara iz rudnika "Soko" (VIDEO)

02.04.2022

06:58

1

Usled posledica gušenja poginula su osmorica rudara

"Metan, povlačite se": Potresne reči preživelog rudara iz rudnika "Soko" (VIDEO)
rudnik resavica Goran Sivački (8) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

O jučerašnjoj nesreći u rudniku mrkog uglja "Soko" još će se pričati. Krenulo je najmanje njih 49 u okno, a vratili su se sa osam rudara manje.

U 4.10 časova javljeno je da je došlo do nesreće, prodora metana, zbog čega se obrušio deo jame. Mnogi rudari su povređeni, a neki su nažalost i poginuli. 

Jedan od preživelih, Slađan Dimitrijević, koji je rudar već osam godina, objašnjava iz bolnice šta se dešavalo u jami.

- Jedan iskusniji kolega nam je rekao: "Metan, povlačite se!". Krenuli smo ka vetrenoj vezi i ja sam se na putu ka njoj, onesvestio, kao i dosta njih. Sledećeg se sećam da me neko vuče ka svežoj vetrenoj struji, tu smo se rasvestili i polako krenuli ka izlazu iz jame - priča Slađan.

Srećom, veće povrede od ogrebotina na licu, rukama i leđima, nema. Ipak, da bi shvatio šta se desilo, moraće da prođe još neko vreme.

24sedam/M.K.
 

- Stresno je samo što ja to još uvek ne osećam, stići će za par dana - dodaje.

Još 20 rudara je povređeno, ali oni nemaju povrede opasne po život.

24sedam/Maja Kostić
 

- Primljeno je 19 rudara, dvojica su upućena u Klinički centar Niš. Svi su dobrog zdravstvenog stanja, noć su proveli dobro. Pustili smo osam rudara na kućno lečenje. Biće do ponedeljka, utorka ovde ali važno je da budu dobro. Za dvojicu rudara ćemo uraditi skenere da vidimo da li se radi o težim povredama. U boljem su psihičkom stanju, svesni su šta se dogodilo - rekao je direktor Opšte bolnice u Aleksincu Goran Vidić.

Kako je potvrđeno, rudari su poginuli usled prodora metana prilikom iskopavanja uglja, što je dovelo do gušenja. Pronađeni rudari nisu imali fizičke povrede.

- Ovakva tragedija ne može da se izbegne. Ovo su prosto situacije koje vi ne možete da predvidite. Ovaj rudnik poznat je pod pritiskom i maksimalno se poštuju sve bezbednosne mere. U tačno 4.10 ujutru se dogodila tragedija. Prilikom procesa proizvodnje, kada kopate ugalj, vi ne možete da znate šta se dešava sa druge strane i došlo je do prodora metana, urušavanja usled velikog pritiska. To će vam reći svaki rudar, ovakve tragedije se dešavaju, a mi činimo sve da do toga ne dođe. Porodice nastradalih će biti apsolutno zbirnute. Jednokratna pomoć isplatiće se porodicama i rudnik će takođe dobiti finasijsku pomoć - rekao je direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Saša Spasić za 24sedam.

Danas je proglašen Dan žalosti u Aleksincu, kao poslednja počast poginulim rudarima.

Nastradali su: Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanovoić (55), Bratislav Živković (59), Bojan Stajić (34).

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike