"U krvavoj kesi beba je zacvilela kao malo mače...": Dušan je heroj koji je spasao bačeno novorođenče iz kontejnera u Obrenovcu! (FOTO)

20.03.2022

07:00

0

Baba Branka i majka Milja Prijović optužene su za krivično delo teško ubistvo u pokušaju u saizvršilaštvu

"U krvavoj kesi beba je zacvilela kao malo mače...": Dušan je heroj koji je spasao bačeno novorođenče iz kontejnera u Obrenovcu! (FOTO)
beba Obrenovac kontejner - Copyright Facebook/Dušan Marjanović Profimedia 24sedam/Katarina Mihajlović

Dušan Marjanović, vozač ambulantnih kola Hitne pomoći iz Obrenovca, spasao je novorođenče u decembru 2020. godine koje je bilo bačeno u kontejner u Ulici Kralja Milutina u naselju Rojkovac.

Naime, suđenje majci i babi koje su optužene da su tek rođenu bebu bacile u kontejner održano je u petak pred Višim sudom u Beogradu. Baba Branka i majka Milja Prijović optužene su za krivično delo teško ubistvo u pokušaju u saizvršilaštvu.

Vozač saniteta Dušan Marjanović u razgovoru za 24sedam kazao je, da taj dan nikada neće zaboraviti jer je spasao jedan ljudski život.

Vozač saniteta Dušan Marjanović, Facebook/Dušan Marjanović
 

- Izgleda da je onaj gore rekao da ću ja biti taj koji će spasiti bebu. Da li mi je to tako sudbina odredila ne znam, ali ne mogu da opišem koliko sam bio srećan, kada sam čuo da je beba zaplakala i tada mi je laknulo. Pre toga, odvezao sam jednu ženu u Višegradsku zbog ginekoloških problema, ne sluteći da je to bebina majka. Iskreno, ona se čudno ponašala u Domu zdravlja. Nakon toga, ispostavilo se da imamo hitan teren u Rojkovac i policija je došla na lice mesta. Tražili smo bebu i u jednom trenutku policija je otišla do stana kako bi saznali gde je bačena. Ostao sam kod saniteta i sve vreme me je nešto teralo da počnem da preturam po kontejneru. Prvo sam zapazio crnu kesu u kojoj su bile krvave stvari, a onda sam počeo da vadim smeće iz kontejnera. Ipak, u prvom kontejneru nisam ništa našao osim stvari - priseća se Dušan.

Dodaje, da je tada čuo nešto što je ličilo na bebin plač, pa je počeo da pretura po drugom kontejneru u kome je pronašao četiri crne kese. Kako kaže, lagano je oborio kontejner ka sebi kako ne bi nešto od predmeta iz kontejnera povredilo bebu, ukoliko bi ona bila unutra.

Zgrada u kojoj žive optužene, 24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Izvadio sam četiri kese i čuo da je beba zacvilela kao malo mače. Kada sam video da je jedna kesa spolja krvava znao sam da je beba u toj kesi. Nisam znao da li je vezana, sageo sam se i rukom probušio kesu kako bi beba došla do kiseonika. Pozvao sam dispečera da obavesti ekipu policije koja je već bila na terenu da sam pronašao bebu. Oni su istrčali iz zgrade. Jedna devojka policajac mi je dosta pomogla. Ona je pocepala kesu u kojoj se nalazila beba i izvadili smo je iz kontejnera - objašnjava Dušan.

"Nisam znao da je trudna"

Ekipa 24sedam je posetila Rojkovac i tom prilikom smo razgovarali sa Rajkom Prijovićem, koji je Brankin suprug, a Miljin otac, te nam je tada kazao da je u veoma teškom stanju zbog celokupne situacije.

- Ne znam šta bih vam rekao, jer ne želim da pričam o tome. Ovo je propast života. Teško mi je zbog svega toga. Ja nisam znao da je moja ćerka bila trudna i da se porodila u stanu. Nisam znao da ću dobiti unuče, niti mi je ćerka o tome ikada pričala, očito je to krila od mene, a zbog čega ne znam. Jedva sve ovo izdržavam, razboleo sam se i dobio sam rak. Ne znam šta se desilo tog dana, to zna samo moja ćerka. Zbog svega toga, svaki dan mi je sve teži i teži  - kazao nam je svojevremeno Rajko.

Bebu su odmah preuzeli i zbrinuli lekari, zatim je uvili u ćebe, a potom odvezli u Hitnu službu u Obrenovcu gde je urađeno sve što je bilo neophodno.

- Dete je dobro i sada je u hraniteljskoj porodici. Poklonio sam neke stvari tom detetu. Bog ga je sačuvao. Nikada neću zaboraviti scenu, kada sam video koliko se naroda tog dana okupilo ispred zgrade. Otac od porodilje je dobar čovek, zvao me je non-stop, a zvala me je i njena sestra koja je plakala i grlila me. Pomogao bih svakome i nikada ne bih gledao, da li mi je prijatelj ili neprijatelj - zaključio je vozač saniteta Dušan Marjanović za naš portal.

Loši porodični odnosi

Kako smo saznali, Milja osim bebe ima još jedno dete, ali iz prvog braka, koje je kod svog oca, te nam je njen otac Rajko tada ispričao da je unuče video samo jednom, a kroz suze je prokomentarisao da pati jer mu nije bio ni na rođendanu.

- Andrej je kod oca, i njegov otac ne želi nikakav kontakt sa mnom, pa čak neće ni da mi se javi na telefon. Često nazovem obdanište u koje ide, pa se raspitam za njega. Video sam ga dva puta u životu. Živi negde u Šapcu i na sve načine sam pokušao da uspostavim kontakt sa njima, ali ništa  - kazao je Rajko.

Bebu bacile u kontejner, 24sedam/Katarina Mihajlović
 

Brane se sa slobode

Na ročištu, koje je trebalo da bude održano 1. februara, ali je odloženo zbog izostanka člana sudskog veća, saopšteno je da je njima dvema ukinut pritvor i da će se majka i ćerka braniti sa slobode. Prema obrazloženju suda, žene koje su godinu dana provele u pritvoru puštene su na slobodu 19. januara.

- Apelacioni sud je doneo rešenje kojim je preinačio prvostepeno rešenje i ukinuo pritvor prema okrviljenim Branki i Milji Prijović, te naložio da se odmah puste na slobodu, nalazeći da se osnovano izjavljenim žalbama branilaca okrivljenih ističe da je u konkretnom slučaju, a imajući u vidu protok vremena od krivičnog dela za koje su okrivljene osnovano sumnjive da su ga izvršile, na strani okrivljenih ne stoje osobite okolnosti koje kazuju da će u kratkom vremenskom periodu da ponove krivično delo ukoliko se nađu na slobodi. Posebno se ističe činjenica da je mera pritvora najteža procesna mera obezbeđenja prisustva okrivljenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka - rekli su tada iz suda.

Na prošlonedeljnom ročištu obrana je zahtevala da se sa suđenja isključi javnost, što je sud prihvatio. U obrazloženju suda navedeno je da je potrebno isključiti javnost radi zaštite interesa maloletnog lica i kako maloletna osoba ne bi trpela štetne posledice.

Suđenje je u petak trajalo 45 minuta, a po izlasku iz sudnice, nakon iznošenja odbrane, majka deteta Milja Prijović brisala je suze. Branka i Milja su užurbano napustile sud, pokušavajući da se sklone od novinarksih ekipa koje su ih čekale ispred Palate pravde.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike