Igra sudbine: Joca Amsterdam dočekao hapšenje bivšeg premijera Bugarske koji ga je oteo u centru Sofije i izručio Holandiji! (FOTO/VIDEO)

19.03.2022

08:00

0

Bojko Borisov uhapšen zbog optužbi da je proneverio evropske fondove, a Sreten Jocić odslužio robiju i traži reviziju postupka

Igra sudbine: Joca Amsterdam dočekao hapšenje bivšeg premijera Bugarske koji ga je oteo u centru Sofije i izručio Holandiji! (FOTO/VIDEO)
Bojko Borisov Joca Amsterdam1 - Copyright AP/Vadim Ghirda 24sedam

Bivši bugarski premijer Bojko Borisov uhapšen je u četvrtak uveče sa još četiri osobe zbog sumnje da je pokrao evropske fondove. Borisov je uhapšen tačno 20 godina nakon što je, sa mesta ministra unutrašnjih poslova Bugarske, uhapsio i isporučio Holandiji bivšeg prijatelja Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, koji u požarevačkoj Zabeli broji sitno posle dugogodišnje robije!

Jocić je juna 2002. godine uhapšen je u centru Sofije, dok je telefonirao sa javne govornice, koristeći jedno od 14 lažnih identiteta. Bio je tražen zbog 23 naručena ubistva, kao i pokušaja ubistva u Holandiji 1993. godine, kada je osuđen na tri godine robije, ali je pobegao posle šest meseci i sklonio se u Bugarsku.

24sedam
Sreten Jocić pušten je prošle godine da prisustvuje sahrani tasta

Dva meseca nakon hapšenja, dvojica maskiranih policajaca sprovela su Jocića od istražnog zatvora do letelice, spremne za let u Amsterdam. Bio je obučenog u specijalni neprobojni skafander, kao kosmonaut,  prekriven preko glave belom vrećom, u pratnji 25 policijskih automobila, dva autobusa i dva džipa iz kojih su strčali automati napunjeni bojevom municijom.

Nakon što je Jociću video leđa, Bojko Borisov je u intevrjuu za “Vreme”, na pitanje da li su mu optužbe da je bio domaćin i zaštitnik Joce Amsterdama naškodile kao političaru, odgovorio:

- Naprotiv, učinjena mi je usluga time što je ovaj slučaj otvoren. Tu se vidi da je cela operacija izvedena besprekorno. Jocić je uhapšen za vreme mog mandata, i mada je u akciji učestvovalo mnogo ljudi, normalno je što me kao čoveka na rukovodećem položaju smatraju najzaslužnijim za taj uspeh, kao što bi bilo normalno da snosim odgovornost u slučaju neuspeha.

Naveo je i da je se postupilo po zakonitom zahtevu kolega iz Holandije i da je Jocić na kraju vojnim avionom prebačen u tu zemlju, napominjući da je time ispunjena međunarodna obaveza prema partnerima iz Evropske unije.

Na pitanje da li je Jocić nudio da otkupi državni dug Bugarske, samo da ga puste, Borisov je odgovorio:

- Tako kažu ljudi iz bezbednosnih struktura. Istina je da smo u to vreme imali poveliki dug.

O pričama kako je u to vreme Jocić navodno naručio i njegovo ubistvo, Borisov je rekao da se nada da Jocić shvata da u celoj priči ne postoji “ništa lično”, ipak napominjući da nisu našli dokaze da se Joca Amsterdam u Bugarskoj bavio kriminalom, već da se bavio isključivo transferima fudbalera.

Printscreen Youtube/Al Jazeera Balkans
Bivši premijer Bugarske Bojko Borisov uhapšen zbog pronevere evropskih fondova

Sreten Jocić je u samici holandskog zatvora proveo nekoliko godina, pod danonoćnim audio i video nadzorom. I pored brojnih sumnji, istraga holandske policije i tužilaštva nije uspela da dokaže da je Jocić zaista gangster svetskih razmera. Zato je doneta odluka da se izruči Srbiji, pa je uz pratnju tenkova, aviona i helikoptera stigao u Beograd, gde se ubrzo našao na slobodi, nakon što je položio kauciju od nekoliko stotina hiljada evra.

Ali i ovde je počeo da štrči i smeta, učestvujući u brojnim privatizacijama, pa je već u proleće 2009. godine uhapšen zbog sumnje da je organizovao ubistvo vlasnika hrvatskog nedeljnika “Nacional” Iva Pukanića i njegovog šefa marketinga Nike Franića.

Nakon četiri godine suđenja pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu oslobođen je optužbi, ali je u međuvremenu osuđen na 15 godina robije za podstrekivanje na ubistvo Goksija Bombaša i izvesnog Duce na sportskim terenima Olimp devedesetih godina.

Osuđen je na osnovu svedočenja Zorana Đorđevića, bivšeg policajca, kod kojeg je pronađen projektil ispaljen iz oružja kojim je izvršeno ubistvo i na kojeg je bio registrovan automobil korišćen prilikom ubistva, kao i torba u kojoj je bilo oružje.

Zbog ubistva Goksija Bombaša, sa kojim je tada stradala i njegova devojka, Jocić je poslat na robiju u Zabelu, iz koje će ovog proleća izaći na slobodu, sa zahtevom da se ovaj sudski postupak obnovi jer je u australijskom zatvoru pronađen gore pomenuti Duca, koji je spreman da svedoči.

Donedavni premijer Bugarske Bojko Borisov bio je i gradonačlenik Sofije, predavač na Policijskoj akademiji, trener bugarske karate reprezentacije, kao i vlasnik privatne agencije za obezbeđenje, a u vreme Jociećvog hapšenja, ministar policije. Uhapšen je zbog zloupotrebe evropskih fodnova u oblasti poljoprivrede i infrastrukture.

Mnogi su skloni da kažu da je Jocić poživeo samo zato što je dobar deo života proveo po zatvorima, dok oni koji ga bolje znaju smatraju da je ostao živ jer je gledao “svoja posla” i bio pomalo ličan.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike