Počinje suđenje Hrkalovićki i još dvojici: Iz Okružnog zatvora pravo na osuđeničku klupu

27.02.2022

13:02

0

Dejan Milenković i bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić doći će na sud sa slobode

Počinje suđenje Hrkalovićki i još dvojici: Iz Okružnog zatvora pravo na osuđeničku klupu
Foto: Ataimages/ Antonio Ahel

Suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović treba da počne u sredu, 2, marta, u Specijalnom sudu u Beogradu povodom optužbi da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca.

Sa njom će se na optuženičkoj klupi naći i bivši načelnik Odeljenja za specijalne istražne metode Dejan Milenković i bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić.

Hrkalovićka će na suđenje biti privedena iz Okružnog zatvora u Beogradu, gde se nalazi od 24. decembra, dok će dvojica bivših policajaca doći u sud sa slobode, jer im pritvor nije određen.

Bivša državna sekretarka MUP-a nalazi se u pritvoru zbog opasnosti od bekstva.

Na početku suđenja Hrkalovićka i druga dvojica optuženih će se kratko izjasniti da li priznaju ili ne priznaju krivično delo, nakon čega će tuzilac sudu predstaviti optužnicu i dokaze kojom ih potkrepljuje.

Nakon toga, uvodnu reč dobiće advokati optuženih i predstaviti svoje kontraargumente i dokaze, i predložiti svedoke.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal, Hrkalovićka se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.

Hrkalovićka se tereti da je naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi", meju kojim aje pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva tereti da je Šušnjiću, nakon ponošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti