"Krvavu poruku je napisao pod pretnjom...": Kriminolog izneo jezivu pretpostavku o Srbinu koji je nađen preklan na brodu!

12.02.2022

19:45

0

Panićeva porodica sumnja u obdukcioni nalaz i veruje da je Dragan ubijen

"Krvavu poruku je napisao pod pretnjom...": Kriminolog izneo jezivu pretpostavku o Srbinu koji je nađen preklan na brodu!
Italija ubistvo Omoljica - Copyright gdf.gov.it Profimedia 24sedam/Katarina Mihajlović

Smrt Dragana Panića (51) iz Omoljice nadomak Pančeva, koji je radio kao mehaničar na brodu "MSC Adelaide" na kom je nađeno pola tona kokaina u luci u Đenovi - obavijena je velom tajne. Prema informacijama koje su preneli italijanski mediji, obdukcija Srbina je pokazala da je izvršio samoubistvo, međutim Panićeva porodica sumnja u obdukcioni nalaz i veruje da je on ubijen.

Takođe, pored tela Dragana Panića navodno su bile ispisane rečenice na srpskom jeziku u kojima je "molio Boga da ga uzme i molio porodicu za oproštaj".

Međutim, nikakvo oružje nije nađeno pored tela, što je Panićevoj porodici pobudilo sumnje, a članovi posade su prvobitno rekli da je navodno mahao žiletom, a prema drugoj verziji nožem - forenzičari nisu pronašli ove predmete na brodu. Panićevo telo biće dopremljeno u njegovu rodnu Omoljicu do kraja sledeće sedmice.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za 24sedam, da ukoliko je Panić ostavio poruku, pretpostavlja da ju je možda napisao pod pretnjom.

Profimedia/Pixabay
 

- Možda je izvršio samoubistvo kako bi se "spasao". Ukoliko je napisao neku poruku, možda je to uradio pod pretnjom. Možda je taj neko želeo da iscenira njegovo samoubistvo. Ne verujem da je digao ruku na sebe tek tako, to je oko 80 odsto neverovatno, a samo 20 odsto verovatno, prema mom mišljenju. Ne verujem da će njegova porodica ikada saznati pravu istinu. To će biti jedino moguće, ukoliko je na tom brodu bio neki naš zemljak, koji bi kontaktirao porodicu i kazao im šta se zaista dogodilo - objašnjava Radovanović.

Tužilac: Droga nema veze sa Srbinom

- U ovom trenutku ne postoji veza između smrti mornara, koju još istražujemo, i zaplene narkotika - izjavio je vršilac dužnosti glavnog tužioca Frančesko Pinto.

"Nikada ne bi digao ruku na sebe"

 - Moj Gagi nema nikakve veze sa drogom. On je ubijen zato što je nešto video ili čuo. Našao se u pogrešno vreme na pogrešnom mestu. Mi smo skromni i pošteni ljudi. On mrava nije zgazio, nema dosije ni prekršaje - kazala je Draganova supruga Mirjana u razgovoru za 24sedam.

Ustaljena šema

Radovanović dodaje, da narko karteli striktno proveravaju ljude pre nego što ih puste da uđu u "posao" sa drogom. 

- Provere koje rade su sistemske. Počev od toga, kako će reagovati u određenoj situaciji, da li će ukrasti novac od plena i slično, i kada prođu sve to onda ih uzimaju za mafijaški posao. Oni nikada neće uzeti labilne ljude za takav posao jer je njima transport droge najvažniji - ističe Radovanović.

Podsetimo, pomorac Dragan Panić pronađen je u nedelju u luci u Italiji s prerezanim vratom na brodu "MSC Adelaide", na kom je prethodno policija u kontejnerima sa kafom otkrila kokain. Kako prenose italijanski mediji, droga je 21. januara utovarena u kontejner u luci Pecem u Brazilu i sakrivena u kafi koja je pristigla iz Dominikanske Republike.

gdf.gov.it
 

Brod je sa pošiljkom prešao Atlantik i najpre pristigao u luke Las Palmas i Valensija u Španiji, da bi u nedelju u 15.30 uplovio u Đenovu.

Međutim, policija je posumnjala da se na njemu nalazi droga, zbog čega je od Brazila pratila njegovu plovidbu. Tako je otkrila 14 kesa u kojima je bilo 40 paketa sa kokainom i pronašla telo pomorca koji je radio na brodu. Zbog šverca uhapšen je Fabio Papa, radnik lokalne firme CULMV, koji je zatečen dok je premeštao pakete sa drogom.

- Kokain je bio smešten odmah pored vrata kontejnera da bi lako mogao da se istovari u bilo kojoj luci, a istražitelji su primetili da su zaptivke kontejnera polomljene i zamenjene. Fabio Papa je kontejner stavio na mašinu i premestio ga u prostor gde nema kamera za video-nadzor. Uhvaćen je na delu, ne znajući da je tovar pod prismotrom - navodi izvor lokalnih medija.

"Nije koristio antidepresive"

- Istražitelji mobilnog tima zaključili su prvu fazu istrage o smrti srpskog pomorca, zatečenog sa posekotinom grla jutro posle zaplene droge. Nakon saslušanja posade utvrđeno je obdukcijom da je Srbin izvršio samoubistvo. Prema odbukcijskom nalazu, on je uzimao antidepresive - navode italijanski mediji.

Porodica demantuje da je Dragan koristio antidepresive.

- On nije bio narko-bos. On nema nikakve veze sa drogom. Uopšte nije tačna informacija koja se pronela u medijima da je koristio antidepresive. Moj brat nikada ne bi digao ruku na sebe, a i nikakvo oružje nije nađeno. Sačekaćemo zvaničan izveštaj kako bismo saznali šta se zaista dogodilo na tom brodu - kaže Draganov brat Đorđe.

Sumnja se da je kokain bio namenjen kriminalnoj organizaciji čiji članovi često plaćaju radnike u raznim lukama da pokupe njihove pošiljke i isporuče ih na drugu lokaciju.

- Procenjeno je da bi na crnom tržištu kokain koštao oko 30 miliona evra - navodi izvor italijanskih medija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike