Zašto je Darko Šarić danas pušten iz pritvora? Teretio se za "pranje" novca i šverc kokaina

24.12.2021

14:35

0

Posle sedam godina provedenih iza rešetaka Darko Šarić prebaćen u kućni pritvor

Zašto je Darko Šarić danas pušten iz pritvora? Teretio se za "pranje" novca i šverc kokaina
kokain saric - Copyright Profimedia/Printscreen

Darko Šarić je danas prebačen u kućni pritvor u kom će boraviti sa suprugom Lanom Popović i decom. On je iz zatvora pušten posle sedam godina koliko je proveo iza rešetaka.

Lana Popović porodila se pre dve godine, dok je Darko bio iza rešetaka. Šariću je to treće dete - ćerku Nikoliju ima iz prvog braka, dok sa Lanom ima dvojicu sinova. On je, da podsetimo, uhapšen u martu 2014. godine.

Vrhovni kasacioni sud Srbije ukinuo je ove godine, da podsetimo, pravosnažnu presudu kojom su Darko Šarić i njegova grupa osuđeni za šverc gotovo šest tona kokaina. Sud je, kako stoji u odluci, vratio Apelacionom sudu u Beogradu da ponovo odlučuje o predmetu u kojem je Šarić bio osuđen na 15 godina zatvora.

Darko Šarić je u drugom postupku zbog organizovanja grupe za krijumčarenje kokaina, u decembru 2018. godine osuđen na 15 godina zatvora, a ove godine je objavljena vest da je Vrhovni kasacioni sud odlučio da poništi ovu pravosnažnu presudu za Šarića i ostale osuđene.

Ova odluka znači da će Apelacioni sud u novom sastavu veća ponovo odlučivati o žalbama na presudu u osuđujućem delu dok oslobađajuće ostaju pravosnažne.

"Oprali" 22 miliona evra?

Šariću je odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud. Krajem jula prošle godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika.

Printscreen/Youtube
 

 

Prema presudi, Šarić i ostali “oprali” su oko 22 miliona evra, zarađenih prijumčarenjem kokaina, a optuženi su to negirali.

Krijumčarili kokain iz Južne Amerike u Evropu?

Šariću je odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud. Tu odluku je ove godine ukinuo Vrhovni kasacioni sud Srbije.

Osuđen je kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu, ukinutom presudom je bio osuđen na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ukinutom presudom ostali optuženi su bili osuđeni na kazne od 9 i po do 12 godina robije, dok su trojica svedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 meseci zatvora.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Ulagali u nekretnine

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski hotel “Putnik”, “Mitrosrem” iz Sremske Mitrovice, “Palić” iz Subotice, mnogobrojne nekretnine na Zlatiboru. Optuženi su se, međutim, branili da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je reč o legalno zarađenom novcu.

Šarić se, da podsetimo, posle pet i po godina provedenih u bekstu, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, posle čega je uhapšen i od tada je do danas bio u pritvoru.

Printscreen/Youtube/b92
 

Darko Šarić rođen je 21. oktobra 1970. godine. Čak šest puta je bio osuđivan presudama Opštinskog suda u Pljevljima zbog pet različitih krivičnih đela, ugrožavanje sigurnosti na radu iz nehata, uništenje aparata u rudnicima ili drugim građevinskim preduzećima, uništenje poslovnih i stambenih prostorija, a teretio se i za proneveru i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Ranije osude

Prvi put je osuđen kao maloletnik 1988, kada mu je izrečena vaspitna mera pojačanog nadzora roditelja. Sledeći put je osuđen 1992. na uslovnu kaznu, a treći put 1994. godine na kaznu od četiri godine zatvora.

Tu kaznu, po svemu sudeći, nije odležao do kraja, budući da je već 1996. godine ponovo osuđen na kaznu od četiri meseca zatvora. Već dve godine kasnije, 3. septembra 1998. osuđen je na kaznu od dva meseca, a posle samo tri meseca, 31. decembra iste godine, osuđen je na kaznu od tri meseca robije.

Šarić je 2005. godine dobio državljanstvo Srbije, srpski pasoš i ličnu kartu, što je, prema ranijim najavama srpskih zvaničnika, predmet istrage.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike