Smene u tužilaštvu zbog Vazure: Odbačena prijava, generalni direktor Partizana platio oportunitet, dao novac u humanitarne svrhe!

30.01.2022

10:29

0

Istog dana kad je Miloš Vazura uplatio 250.000 dinara odbačena krivična prijava za zloupotrebu položaja

Smene u tužilaštvu zbog Vazure: Odbačena prijava, generalni direktor Partizana platio oportunitet, dao novac u humanitarne svrhe!
Copyright MN Press

Generalni direktor Fudbalskog kluba Partizan Miloš Vazura dogovorio je 29. decembra prošle godine sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu oportunitet, pa je po uplati 250.000 dinara u humanitarne svrhe istog dana odbačena krivična prijava koja je bila podneta protiv njega u novembru za zloupotrebu službenog položaja.

Istragu protiv Vazure u novembru prošle godine pokrenulo je Odeljenje za borbu protiv korupcije VJT u Beogradu po krivičnoj prijavi MUP-a protiv njega i još nekoliko osoba, a zbog sumnje da je Biciklističkom klubu Partizan pomogao da zadrži 2,4 miliona dinara koje je ovaj klub trebalo da vrati Gradu Beogradu.

I ostali osumnjičeni u tom postupku su platili po 200.000 i 250.000 dinara za oportunitet, pa je krivična prijava i protiv njih odbačena.

To su direktor Biciklističkog kluba Partizan Branko Bojović, koji se teretio zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica, zatim sekretarka za sport i omladinu Gradske uprave Beograda Dragana Belojević i Duško Milovanović, samostalni savetnik za normativno ekonomske poslove i poslove finansija u Sekretarijatu za sport i omladinu Gradske uprave Beograda.

Belojević i Milanović su se teretili za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Svi koji su postigli oportunitet su i nadoknadili prouzrokovanu štetu od 2,4 miliona dinara.

Vazura je i 2017. godine platio 400.000 dinara za odbačaj krivične prijave protiv njega zbog nelegalnog nošenja pištolja, a primena oportuniteta više puta nije praksa domaćeg tužilaštva.

Ovaj slučaj je jedan od razloga zbog čega je novi viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović, koji je na funkciju stupio 1. januara, sproveo niz kadrovskih promena na čelu Odeljenja za borbu protiv korupcije i smenio šeficu tog Odeljenja Anu Borović.

Za prvog zamenika tužioca za borbu protiv korupcije postavljena je Brankica Marić, koja je već bila rukovodilac pomenutog Odeljenja, ali je tokom vanrednog stanja i epidemije korona virusa zamenjena tužiteljkom Anom Borović, a za novog rukovodioca Odeljenja za borbu protiv korupcije 25. januara je postavljen Nebojša Obradović.

Vazura se teretio za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganju. Novi javni tužilac je formirao i Odeljenje za profesionalni nadzor sa zadatkom da ujednačava kvalitet postupanja tužilaca, posebno kada su u pitanju sporazumi sa okrivljenima o priznanju krivičnih dela i odlaganje krivičnog gonjenja - oportunitet.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike