Podignuta optužica protiv bivšeg predsednika opštine Palilula!

05.01.2022

12:47

0

Autor: 24sedam

Aleksandar Jovičić se tereti za više krivičnih dela

Podignuta optužica protiv bivšeg predsednika opštine Palilula!
Copyright Milan Maričić/ATAImages

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv bivšeg predsednika Opštine Palilula Aleksandra Jovičića i još devet osumnjičenih.

Jovičić se tereti za zloupotrebu službenog položaja, trgovinu uticajem i falsifikovanje službene isprave.

Uhapšen je 1. juna i u pritvoru Okružnog zatvora bio je nekoliko meseci, posle čega je pušten u kućni pritvor sa nanogicom. Prilikom pretresea njegovog stana nađeno je 350.000 evra u gotovini, za koje se sumnja da potiču od takozvanog reketiranja investitora.

Protiv njega i još devetoro okrivljenih Više javno tužilaštvo vodi istragu pod optužbom da su omogućavali nelegalne gradnje u toj opštini.

Jovičić se tereti da je uticao na odgovorno lice za inspekcijske poslove na opštini Palilula V.D. da dalje utiče na građevinske inspektore da zloupotrebom položaja omoguće izgradnju objekata bez građevinske dozvole, kao i da je od investitora za navedene objekte potivpravno prisvojio 28,8 miliona dinara.

On se tereti za krivično delo trgovina uticajem u saizvršilaštvu sa D. V. (43).

Mlad i alav

Jovičić je rođеn je 1987. godine u Srеbrеnici, a ističe da od 1992. živi na Tašmajdanu.

Navodi da je završio Tehničku saobraćajnu školu, a da je od 2008. do 2011. bio na Visokoj poslovnoj školi u Beogradu, gde je stekao zvanje ekonomiste strukovnih studija. Trenutno je na postdiplomskim studijama. U izbornim listima kao zanimanje navodi diplomirani ekonomista. Radio je u slovenačkoj firmi “Gorenje”, kao menadžer prodaje.

U politiku jе ušao 2008. godinе, kada je postao član Srpske napredne stranke. Bio je predsednik omladine SNS, potpredsednik Izvršnog odbora, kao i šef odborničke grupe SNS u Skupštini Grada Beograda. Nakon parlamentarnih izbora, održanih u martu 2014. godine, postao je narodni poslanik u Skupštini Srbije. Posle izbora 2016. postao je predsednik beogradske opštine Palilula. Na toj funkciji ostao je i nakon izbora u junu 2020. godine

Za krivično delo zloupotreba službenog položaja terete se građevinski inspektori M. M. (63), Z. R. (68), Đ. R. (62), Z. P. (62), G. P. (52) i D. L. (55), dok se, pored navedenog, osumnjičeni G. P. i D. L. terete i za krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Oni se sumnjiče da su zloupotrebom položaja omogućili zaštitu od strane inspekcijskih organa GO Palilula od rušenja za njihove nelegalno izgrađene objekte.

 

Nakon što su u zapisnicima i rešenjima koje je donela građevinska inspekcija, uneli neistinite podatke u vezi sa objektima, prosledili su ih na ozakonjenje, suprotno Zakonu o ozakonjenju objekata, saopštio je MUP nakon hapšenja osumnjičenih.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike