Ko će biti novi direktor policije? Da li će u Rebićevu fotelju sesti neko od kadrova koje su proganjali Dijana i Stefanović?

24.12.2021

15:30

0

Ukoliko glavni ulog za imenovanje novog direktora bude sukob sa predhodnom garniturom vrha MUP onda je izvesno da bi Rebićevi naslednici mogli biti Vesko Milić ili Dragica Jevtović

Ko će biti novi direktor policije? Da li će u Rebićevu fotelju sesti neko od kadrova koje su proganjali Dijana i Stefanović?
rebic milic radovanovic cmolic - Copyright ATA Image/Printscreen/YouTube

Ko će se od zvučnijih policijskih imena kandidovati za mesto novog direktora srpske policije i ko u sadašnjoj podeli karata u MUP Srbije ima realne šanse da sedne u fotelju tek razrešenog Vladimira Rebića?

Prema dosadašnjim nezvaničnim informacijama koje su “procurele” u javnost, najozbiljniji kandidati koji bi mogli da postanu nosioci ove visoke policijske funkcije su Veselin Milić, načelnik PU Beograd, Tomislav Radovanović, načelnik Službe za specijalne istražne metode, Slobodan Malešić, načelnik PU Novi Sad i Ninoslav Cmolić, načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, a moguće i jedna žena, bivša načelnica policije u Užicu Dragica Jevtović.

Ko će se sve još kandidovati na predstojećem konkursu nemoguće je predvideti, međutim, sasvim je izvesno da će pobednika odrediti još uvek do kraja nerazjašnjena situacija sa prethodnom garniturom MUP Srbije, odnosno, Nebojšom Stefanovićem, Dijanom Hrkalović i brojnim šefovima najvažnijih službi, koji se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom i saradnjom sa “kavačkim klanom”.

Imajući u vidu da se, i pored agresivne medijske kampanje, nije istražila odgovornost prethodne garniture za brojne prljave radnje, uključujući i saradnju sa zloglasnim klanom Veljka Belivuka, ne sme se isključiti ni mogućnost da upravo neko od njihovih “preotrijanaca” ponese funkciju novog direktora srpske policije.

A ukoliko glavni ulog za pobednika na konkursu za novog direktora bude sukob sa gore pomenutom garniturom, onda je izvesno da će Rebićev naslednik biti sadašnji načelnik beogradske policije Veselin Vesko Milić.

On je pre par godina pod pritiskom napustio mesto prvog policajca PU Beograd, iako je, kako se tada spekulisalo, sa tog mesta jedva otišao pod velikim pritiskom nakon što je u više navrata javno, pred kolegama, pocepao rešenje o smeni koje je lično potpisivao Nebojša Stefanović.

Iz policije je sklonjen tako što je imenovan na višu funkciju, na mesto savetnika za bezbednost predsednika države da bi se na velika vrata vratio na staru funkciju.

Prinstcreen/Youtube
Veselin Milić, načelnik beogradske policije

Ono što mu se ozbiljno spočitava jeste odgovornost za rušenje Savamale, kao i sumnja da je prikrivao određena saznanja vezana za ubistvo vođe navijača “Crvene Zvezde” Velibora Dunjića 2014. godine na splavu “Džimis” kod hotela “Jugoslavija”.

Osim sukoba sa Nebojšom Stefanovićem, a navodno i sa Dijanom Hrkalović, Vesko Milić nije bio u dobrim odnosima ni sa razrešenim Rebićem jer je odbio Milićev zahtev za smenu pojedinih načelnika policijskih stanica u Beogradu.

Tomislav Radovanović, načelnik Službe za specijalne istražne metode, dugogodišnji je pripadnik MUP Srbije, gde je godinama bio komandant Interventne jedinice 92, beogradske policije. Zbog iskazane hrabrosti u rešavanju talačke situacije nagrađen je medaljom za hrabrost, a Sindikat srpske policije dodelio mu je i zlatnu plaketu „Dobar oficir“.

Prinstcreen/Youtube/Pink
Tomislav Radovanović, načelnik SIM UKP

Jedno vreme bio je i policijski ataše u Francuskoj. Protiv njega, kao i tadašnjeg načelnika OOD-a Gorana Nešića, Dijane Hrkalović i Dejana Milenkovića, dvojica policijskih inspektora podneli su krivične prijave smatrajući ih odgovornim za nezakonito snimanje komemorativnog skupa 2015. u Potočarima, kada je napadnut tadašnji premijer, a sadašnji predsednik Srbije.

Radovanović je zamenik Dejanu Milenkoviću Bagziju, koji je označen kao direktni saradnik Dijane Hrkalović. Njegovo svedočenje bilo je ključno za hapšenje Hrkalovićeve.

Radovanović je javno izjavio da je u MUP-u Srbije postojala paralelna struktura, koja je u saradnji sa stranim obaveštajnim službama radila na rušenju predsednika Vučića.

Slobodan Malešić je u septembru 2020. godine postao načelnik PU Novi Sad, umesto Milorada Šušnjića, koji je početkom tog meseca smenjen kao kadar bivše državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović. Malešić je na ovu poziciju došao sa mesta zamenika direktora policije Vladimira Rebića, gde je bio zadužen za upravljanje posebnim jedinicama.

Printscreen/YouTube
 

 

Ninoslav Cmolić je u decembru prošle godine imenovan za novog načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala. Njegovo imenovanje usledilo je nakon čistke Stefanovićevih kadrova u SBPOK, pre svega Gorana Papića, koji je optužen za trgovinu uticajem, odnosno da je uticao da se Marku Miljkoviću, najbližem saradniku Veljka Belivuka, vrati blindirani automobil. 

Cmolić je prvo radio kao operativac - inspektor, da bi kasnije prešao u Upravu kriminalističke policije. Reč je o velikom profesionalcu, bogate karijere, koji je učestvovao u velikom broju policijskih akcija. Završio je sve policijske škole, kao i specijalizaciju na Pravnom fakultetu.

U okviru jednog od glavnih ciljeva Vlade Srbije, obračunom sa organizovanim kriminalom, Cmolić je imenovan za šefa SBPOK-a. Jedan od glavnih zadataka kojima je rukovodio  jeste i istraga organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka.

U potpunosti posvećen ovom zadatku, Cmolić je nakon hapšenja pripadnika SBPOK Božidara Stolića, zbog sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja, tako što je odavao informacije pripadnicima organizovane kriminalne grupe, poručio da je Stolić počinio akt izdaje i da će svi oni koji to učine proći isto kao i njihovi nalogodavci.

Cmolić je odlikovan Zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić". 

Nije isključeno da će u igru za izbor novog direktora srpske policije ući i jedna žena. U pitanju je Dragica Jevtović, bivša načlenica užičke policije, koja je pre pet godina bila Rebićev najjači protivkandidat.

Prinstcreen/Youtube
 

 

Ona je 2016. godine jedina, uz Rebića, prošla poslednju fazu izbornog postupka, međutim, pričalo se tada, nije imala jaka leđa, kao njen protivkandidat čije su imenovanje uspeli da izguraju određeni interesni krugovi, iako su njeni rezultati bili daleko bolji.

Ubrzo potom, odlukom tadašnjeg ministra Stefanovića, smenjena je sa mesta načelnika PU Užice sa obrazloženjem da je imala loše rezultate. Prema zakonskoj proceduri, ministar unutrašnjih poslova Vladi Srbije predlaže kandidata za direktora policije, a bira ga Vlada na period od pet godina.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike