"Poslednji udarac koji sam zadao bio je nepromišljen, nisam imao nameru nikoga da ubijem": Završne reči na suđenju za ubistvo Stefana Filića

28.12.2021

21:49

16

Optuženi Mitar Pandurević rekao: "Ne osećam se krivim, jer nisam počinio krivično delo koje mi se stavlja na teret"

"Poslednji udarac koji sam zadao bio je nepromišljen, nisam imao nameru nikoga da ubijem": Završne reči na suđenju za ubistvo Stefana Filića
Ilustracija - Copyright Profimedia/Facebook

Na suđenju za ubistvo Stefana Filića (18) iz Velike Plane, pred Višim sudom u Smederevu u utorak su iznete završne reči, a tužilac je zatražio da se optuženi Nikola Bojović (22) i Mitar Pandurević (22) oglase krivim za teško ubistvo i da im se izreknu kazne od po 20 godina zatvora. Izricanje presude zakazano je za 5. januar.

- Uveren sam da je ubistvo počinjeno pri ponašanju koje je posledica bahatosti, surovosti i siledžijstva. Dok Filić nepomično leži na zemlji i ne brani se, Bojović ga nemilosrdno, snažno šutira nogom u glavu, kako je opisivano, "kao kad golman ispucava loptu iz kaznenog prostora" i zadaje mu fatalan udarac - naveo je zamenik višeg javnog tužioca Zoran Antić u završnoj reči.

Tužilac je, kao otežavajuće okolnosti, naveo ranije postupke protiv optuženih zbog nanošenja teških povreda drugim osobama.

- Optuženi su, bez povoda, lišili života mladića od nepunih 19 godina, koji je bio uzor za drugove, školu i porodicu. Duševna bol njegovih najbližih će večno trajati. Predlažem zbog svega da sud optuženima izrekne po 20 godina zatvora - kazao je tužilac.

Odbrana optuženih detaljno je iznela činjenice kojima opravdava tvrdnje da nije dokazano da su optuženi počinili najteže krivično delo.

Razdvajao učesnike?

- Uz duboko uvažavanje smrti mladog čoveka, osporavam kvalifikaciju krivičnog dela teško ubistvo. Eventualno, ovde se može govoriti jedino o krivičnom delu teške telesne povrede sa smrtnim ishodom - naveo je, između ostalog, branilac Nikole Bojovića, advokat Zoran Jevtić.

Branilac je podsetio da su optuženi u trenutku izvršenja dela imali navršenih 20 godina, i pozvao sudsko veće da proceni sve dokaze i sporne okolnosti, bez emocija i pritiska javnog mnjenja.

Profimedia/Facebook
 

Advokat Mitra Pandurevića, Dušan Kostić, ukazao je na "propuste i nezakonitosti tokom postupanja tužilaštva", i da je tokom dokaznog postupka nedvosmisleno utvrđeno da se njegov klijent u tuči, koja se dogodila, našao u poziciji da razdvaja učesnike i da se brani.

- Jedino delo koje mu se može staviti na teret je učestvovanje u tuči sa smrtnom posledicom. Zato tražim oslobađajuću presudu - kazao je advokat.

Optuženi Pandurević saglasio se sa advokatom, a na pitanje sudije da li se oseća krivim, odgovorio je: "Ne osećam se krivim, jer nisam počinio krivično delo koje mi se stavlja na teret".

Saučešće porodici

Optuženi Nikola Bojović u svom obraćanju izrazio je "iskreno saučešće porodici Filić".

- Poslednji udarac koji sam zadao bio je nepromišljen, nisam imao nameru nikoga da ubijem. Žao mi je zbog bola kroz koji prolaze porodice Filić, Pandurević i Bojović. Kajem se zbog ovoga što sam učinio, i nikada to neću zaboraviti - kazao je Bojović.

Facebook/Stefan Filić
 

Stefanov otac prepričao je kako se oseća.

- Šta da kaže jedan otac koji je ostao bez sina? Naš život se preselio na groblje. Majka je na groblju svaki dan, evo dve godine. Moj Stefan je bio pravednik i vernik. Trebalo je da bude đak generacije. Opština je predložila da se jedna ulica nazove po njemu. To govori kakvo je dete bio. Oduzet mu je život, pravo da se školuje, zasnuje svoju porodicu. Zašto? I koja kazna je dovoljna za oduzet život? - kazao je Stefanov otac Nenad Filić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike