Pogodite ko je najsmrtonosniji, a ko najprilagodljiviji? Koji ste jednoćelijski organizam prema horoskopskom znaku

26.05.2023

19:20

0

Autor: K. O.

Možda imaju samo jednu ćeliju, ali pokazuju izvanrednu raznolikost

Pogodite ko je najsmrtonosniji, a ko najprilagodljiviji? Koji ste jednoćelijski organizam prema horoskopskom znaku
Copyright Freepik

Na planeti postoji mnogo više mikroorganizama nego što možete da pretpostavite. Neki su opasni, drugi bezopasni, a sa njima delimo planetu.

Jednoćelijski organizmi obuhvataju različite oblike života, uključujući bakterije, arheje, protoktiste i određene vrste gljiva i algi. Možda imaju samo jednu ćeliju, ali oni pokazuju izvanrednu raznolikost u pogledu njihove morfologije, metabolizma, ekologije i evolucije. 

Igraju važnu ulogu u biotehnologiji i medicini. Tako se na primer, bakterije i kvasci koriste za proizvodnju hrane i pića, lekova, biogoriva i drugih industrijskih proizvoda, dok su neki uzročnici bolesti kod ljudi i životinja.

Saznajte koji jednoćelijski organizam deli osobine vašeg horoskopskog znaka. Naravno, reč je samo u zabavi i kreativnoj interpretaciji bez ikakvih osnova u biologiji.

Ovan - Papučica

Kao i Ovan, papučica je prilično aktivan organizam i može se brzo kretati, pa i menjati smerove. Nalazi se na vodenim površinama i na vlažnom tlu. Neke vrste papučica su toliko brze da ih je teško posmatrati pod mikroskopom.

Bik - Dijatomeje (silikatne alge)

Dijatomeje su protisti koji su poznati po svojim lepim, složenim ljuskama od silicijum dioksida. zato one mogu da simbolizuju Bikove koji cene lepotu i materijalna dobra.

Blizanci - Sluznjače

Sluznjače tehnički nisu jednoćelijski organizam, već skup jednostavnih organizama, ali po savremenoj klasifikaciji spadaju u carstvo protoktista. Činjenica da imaju svojstva i praživotinja i gljiva, podsećaju na dvostruku prirodu Blizanaca.

Rak - Ameba 

Ameba menja oblik u zavisnosti od okoline, a kako bi se kretala, stvara izdanke nazvane pseudopodiji. Zato je komotno možemo uporeiti sa emocionalnom prilagodljivošću i obrambenom prirodom Rakova.

Lav - Euglena

Euglena, upečatljive zelene boje, može sprovoditi fotosintezu, ali isto tako može se hraniti i organskim materijama iz prirode. Euglena je samodovoljna, baš kao i Lavovi koji su pravi predvodnici i za uspeh im nije potreban niko.

Freepik
 

Devica - Modrozelene alge

Modrozelene alge imaju ključnu ulogu u proizvodnji kiseonika i održavanju životne ravnoteže na Zemlji. One nas podsećaju na marljive i pedantne Device koje brinu o svojim bližnjima i da sve ide svojim tokom. 

Vaga - Svetleći bičari

Svetleći bičari su poznati po svoja dva biča koji im pomažu u kretanju i održavanju ravnoteže, što je slično Vaginoj potrebi za ravnotežom i harmonijom.

Škorpion - Plasmodium 

Kako su poznati po svojoj intenzivnosti i snazi, Škorpione savršeno predstavlja Plasmodium, inače uzročnik malarije i jedan od najuticajnijih i najsmrtonosnijih jednoćelijskih organizama.

Strelac - Radiolarije 

Radiolarije, poznate po svom simetričnom skeletu, putuju svetskim okeanima, što odgovara avanturističkom duhu Strelaca.

Pixabay
 

Jarac - Arheje 

Većina arheja, poznatih i kao prabakterije, uspevaju da prežive u izuzetno ekstremnim uslovima, što se poklapa s postojanošću i odlučnošću Jarčeva.

Vodolija - Bakterija Anammox

Kako se Vodoloje smatraju nekonvencionalnima i inovativnima, savršeno ih predstavlja bakterija Annamox, koja može da živi bez kiseonika, a amonijak pretvara u azot.

Ribe - Chlamydomonas

Ovaj rod zelenih algi ima dva biča kojima se kreće, živi u slatkim vodama i prilagođava se različitim uslovima, zbog čega podseća na empatične i prilagodljive Ribe, piše Index.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike