Crna prognoza, u januaru će biti 3.000 zaraženih dnevno! Omikron krenuo u pokoravanje Srbije

23.12.2021

19:15

0

Zbog predstojećih proslava, broj zaraženih narednog meseca će biti drastično veći

Crna prognoza, u januaru će biti 3.000 zaraženih dnevno! Omikron krenuo u pokoravanje Srbije
covid korona bolnica (3) - Copyright Zoltan Balogh/MTI via AP)

Soj koronavirusa omikron zvanično je registrovan u Srbiji, a epidemiolog Zoran Radovanović kaže za 24sedam da će broj zaraženih već u januaru biti barem dupliran.

- Zaraženih će biti sve više zbog predstojećih proslava i zato što se omikron širi mnogo brže, pa zato u januaru možemo da očekujemo novi talas zaražavanja. Sigurno će biti više nego duplo zaraženih na dnevnom nivou nego što je sada - uveren je Radovanović.

Inače, proteklih dana broj zaraženih bio je oko 1.250 dnevno, što znači da bi već u januaru mogli da očekujem minimium 2.500 a vrlo verovatno i oko 3.000 zaraženih dnevno. 

Radovanović kaže da se smanjenje zaražavanje može očekivati jedino ako se uvedu nove restriktivne mere.

- Ali ako se nastavi sa svim ovim proslavama, broj zaraženih će se popeti na više hiljada dnevno. Koliko tačno zavisi od toga koliko se bude čuvali - kaže on.

U Nemačkoj prvi smrtni slučaj od omikrona

Robert Koh institut objavio je danas prvi smrtni slučaj osobe zaražene omikron sojem korona virusom u Nemačkoj. Premnuli je bio u starosti između 60 i 79 godina, proizilazi iz dnevnog predlega Robert Koh instituta. Do sada je u Nemačkoj registrovano 3.198 slučaja zaraze omikron sojem.

Epidemiolog je ponovio da je najbolja zaštita vakcinacija ali i primena drugih zaštitnih mera.

- Ako je data i treća doza, onda vakcina štiti od zaražavanja 30 odsto više, od obolevanja 65 a od dospevanja u bolnicu 75 odsto. Naravno, ostale mere kao što su pranje ruku, nošenje maski i izbegavanja skupova i dalje ostaju kao bitne da se ne zarazite - kaže Radovanović.

Očekuje da će najviše na udaru omikrona biti populacija koja nije preležala kovid i koja nije vakcinisana.

- Pošto deca nisu vakcinisana među njima se očekuje da će biti najviše zaraženih - objasnio je Radovanović.

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa zakazana je za utorak 28. decembar.

Inače, doktorka koja je prva upozorila svet na varijaciju korone omikron, objasnila je da su simptomi "neobični, ali blagi.

Ona je rekla da niko od zaraženih s kojima se srela nije gubio čulo mirisa ili ukusa, kao što se dešavalo kod iniciranja ranijim sojevima.

- Izaziva blagu bolest sa simptomima koji su bol u mišićima i umor koji traje dan ili dva. Do sada smo otkrili da zaraženi nemaju gubitak ukusa i mirisa. Mogu da imaju blagi kašalj- rekla je dr Anđelika Koece.

Međutim, postoji pet simptoma koji se gotovo uvek pojavljuju a to su pored bolova u mišićima, umora, groznice i kašlja i jedna nova pojava – noćno znojenje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike