Državnu maturu čekamo više od 10 godina: Ružić objavio detalje, sindikati tvrde da je neće biti ni za tri godine

23.12.2021

07:50

0

Ministar prosvete izjavio da visokoškolske ustanove pripremaju infarstrukturu u sistemu kako bi sve funkcionisalo

Državnu maturu čekamo više od 10 godina: Ružić objavio detalje, sindikati tvrde da je neće biti ni za tri godine
Copyright Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju rešavaju se određena pitanja do pune primene projekta državne mature, koja je veliki iskorak na koji se čeka više od 10 godina, u utorak je poručio resorni ministar Branko Ružić.

Ružić je objasnio da je sazrela koordinacija sa visokoškolskim ustanovama i da pripremaju  infarstrukturu u sistemu kako bi sve funkcionisalo.

On je dodao da veruje da će novi Jedinstveni informacioni sistem prosvete (JISP) obezbediti i neophodne podatke centru za ispite.

Predlogom je predviđeno i pravo nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika, koji su u skladu sa ranije važećim propisima zasnovali radni odnos u ustanovi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, da obavljaju obrazovno-vaspitni rad i dalje pod određenim uslovima.

Ministar je naveo i da predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju kao fokus ima da osnovne muzičke škole u izuzetnim slučajevima ostvaruju program srednjeg muzičkog obrazovanja, kada u jedinici lokalne samouprave postoji jedino osnovna muzička škola, a učenici žele da nastave sa srednjim muzičkim obrazovanjem.

Naveo je da su u izmenama i dopunama zakona precizirane obaveze roditelja, koji su, osim što su dužni da obezbedi da dete redovno pohađa nastavu, dužni su i da obaveste školu o razlozima eventualnog izostajanja učenika sa nastave.

Ministar prosvete Branko Ružić, 24sedam/ Goran Sivački
 

Takođe, kako je naveo, u prethodnom periodu donet je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju, izrađen konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2021/2022, organizovan završni ispit za odrasle polaznike u osnovnim školama po modelu funkcionalno osnovnog obrazovanja.

Ružić je podsetio i da su doneti Zakoni o visokom obrazovanju i studentskom organizovanju, te da je u Beogradu osnovana Visoka škola strukovnih studija vazduhoplovne akademije.

Međutim, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, Jasna Janković, kaže da je skeptična, pogotovo kad je u pitanju državna matura.

- Sindikati su pre nekog vremena obavešteni o tome da će se menjati Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i to u delu koji se tiče velike mature ili državne mature. Tada nam je bilo saopšteno da će se konačno rešiti status veroučitelja koji su već 19 godina zaposleni na određeno vreme i ne postoji mogućnost u zakonu da oni budu zaposleni na neodređeno vreme. Međutim, u međuvremenu su se desile neke čudne stvari. Pored Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u skupštinsku proceduru ušao je i Zakon o osnovnoj školi i Zakon o srednjoj školi o čijim izmenama mi uopšte nismo bili obavešteni. O tome smo obavešteni tek kada je praktično zakon ušao u Skupštinu, pa nismo mogli na to nikako da utičemo- rekla je Jankovićeva za 24sedam.

Jasna Janković, Foto: Printscreen Youtube infoUSPRS
 

Ona ističe da je državna matura ovim zakonom odložena za 2024. godinu.

- Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja je menjan u delovima koji se tiču državne mature koja je tim zakonom odložena za 2024. godinu. Rekla bih da je to vrlo ambiciozno, jer ako imamo situaciju da maturu čekamo već 15 godina onda pretpostavljamo da ni ta 2024. neće biti krajnji rok, nego da će se verovatno odložiti - kaže Jasna i dodaje:

- Uprkos tome mi imamo jednu zanimljivu situaciju, da se za maturu koja će se održati 2024. ustvari izdvaja novac iz budžeta za 2022. godinu. To je prvo što u čitavoj toj situaciji nije najjasnije, zato što znamo da će 2022. godine biti proba velike mature, ali daleko je to od visokih ulaganja koja su predviđena - kaže ona.

- Zbog đaka je u školi najvažniji kontinuitet, koji ide u dobrom smeru, a ne da svake dve ili četiri godine mi promenimo po nešto... tako samo možemo uneti konfuziju, a promeniti nećemo ništa - zaključuje Jasna.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike