Predstojeći praznici nose veliki rizik, ali srpski doktor je optimista: Postoje dva razloga zašto smo sada zaštićeniji

19.12.2021

18:50 >> 18:55

0

Stručnjaci apeluju da nije vreme za opuštanje

Predstojeći praznici nose veliki rizik, ali srpski doktor je optimista: Postoje dva razloga zašto smo sada zaštićeniji
Copyright Profimedia

Praznici, dolazak naših državljana iz inostranstva gde je novi omikron soj registrovan, proslava Nove godine, pojava gripa, sve skupa može da nam pokvari donekle „stabilnu“ situaciju kada je korona virus u pitanju.

Naime, korona statistika iz dana u dan pokazuje stagnaciju što se broja novozaraženih tiče, a kako deo stručne javnosti smatra, ovakav trend održaće se i u narednom periodu. Kako kažu, na proleće možemo očekivati mirniju situaciju, ali s obzirom da ulazimo o u period praznika, stručnjaci apeluju da nije vreme za opuštanje, i da ne smemo zaboraviti da epidemija još uvek nije završena.

Na bolničkom lečenju u ovom trenutku je 2.488 pacijenata, na dnevnom nivou imamo oko 1.000 zaraženih, a takođe je i broj preminulih manji nego u ranijem periodu. Brojke pokazuju da smo uhvatili dobar pravac, ali… praznici su tu, a sa njima vrebaju i nove opasnosti.

Omikron soj veoma je rasprostranjen po Evropi, a upravo iz tih zemalja za praznike dolaze „naši“, pa je to možda jedan od načina da i mi zvanično „uvezemo“ novi soj za koji lekari objašnjavaju da je zarazniji od delte.

S druge strane opasnost svakako vreba i sa raznih proslava, ali ako se budu poštovale protivepidemijske mere, možda i možemo da izbegnemo prepreke i ne načinimo neki pogrešan korak, koji bi nas odveo u drugu krajnost.

- U poslednjih osam nedelja dolazi do postepene stabilizacije epidemiološke situacije, sa tendencijom smanjenja stopa obolevanja u većini jedinica lokalne samouprave, izjavila je u intervjuu za „Blic“ direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut“ doc.dr Verica Jovanović i dodala da je intenzitet transmisije virusa i dalje visok na celokupnoj teritoriji Srbije, te je neophodno primenjivati mere lične zaštite, fizičku distancu i izbegavanje boravka u zatvorenom prostoru bez zaštite.

printscreen/RTS
 

S druge strane, omikron soj prisutan je u sve većem broju zemalja Evrope, a prvi slučajevi nedavno su zabeleženi i u Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji.

Doktorka Jovanović objasnila je da preliminarni podaci iz Južne Afrike sugerišu da bi ova varijanta mogla imati značajnu prednost u porastu broja slučajeva u odnosu na Delta varijantu, jer se veoma brzo širi u populaciji. Ako to bude slučaj, očekuje se da će omikron dovesti do više od polovine svih slučajeva infekcije u narednih nekoliko meseci.

- Vakcinacija protiv COVID-19 dostupnim vakcinama je strategija kontrole. U Srbiji ih je dostupno toliko da svako može da izabere vrstu vakcine, a pri tom svaka ima zaštitni efekat. Vreme je za buster dozu svim osobama koje su vakcinisane sa dve doze pre četiri, odnosno pet meseci. Osobe koje su preležale COVID-19 posle mesec dana od oporavka treba da se jave na vakcinalni punkt i prime vakcinu, apeluje direktorka Batuta.

Stagnacija da, ali rizik uvek postoji

Praznici i slavlja, zimski period i pojava gripa, takođe mogu uticati na širenje virusa, ali deo lekara smatra, da ako ne napravimo neki pogrešan korak u narednom periodu, možemo očekivati da brojke na porastu značajno.

Zamenik generalnog direktora UKC Niš, prof. dr Radmilo Janković, izjavio je za da će broj novozaraženih, prema njegovoj proceni u narednim nedeljama biti u proseku oko 1.000, te da ćemo, ukoliko ne načinimo neki pogrešan korak, verovatno na proleće ući u mirniju fazu.

- Ne očekujem neku veliku eskalaciju i ne očekujem da ćemo imati 7.000 - 8.000 zaraženih. Postali smo otporniji, što vakcinom, što svojom neodgovornošću tako što smo se zaražavali u septembru i oktobru. Nije toliko nepovoljna situacija sada, imamo te neke mere koje održavamo, maske, tokom večeri nema okupljanja nevakcinisanih, pa i ne očekujem neko dramatično uvećanje. Verovatno će nam Kruševac, Batajnica i Mišeluk biti dovoljni za te sporadične slučajeve koje ćemo imati na proleće, pa ćemo se nekako kao zdravstveni sistem vratiti u normalu - priča profesor Janković.

Testiranje naših građana koji dolaze iz inostranstva?

Epidemiolog i član Krinozg štaba dr Predrag Kon, izjavio je pre nekoliko dana, da ćemo povećanje novozaraženih imati verovatno u drugoj polovini januara, kao i da će medicinski deo štaba opet tražiti da za novogodišnje praznike kovid propusnice važe 24 sata, iako je po tom pitanju skeptičan.

Kako je za Telegraf izjavio, omikron će biti masovno prisutan u populaciji i da ne postoji nijedan odgovor da kod nas ne bude kao u Londonu, a nada se da tako neće biti sa gripom, uz napomenu da su škole motor za prenošenje tog virusa.

ATA Images/Antonio Ahel
 

- Svi naši ljudi koji dolaze, takođe, moraju da imaju potvrdu o vakcinaciji iz zemalja gde njega ima bez obzira na to što su onih 7 zemalja posebno nabrojane. Jasno je da se odnosi na sve zemlje u kojima postoji transmisija. Dakle, odnosi se i na evropske zemlje gde postoji transmisija. Niko ne može da zaustavi naše građane, ali oni dobijaju obavezu da moraju da se testiraju, to je jedna stvar, i to će, nadam se, ponovo biti obnarodovano preko Kriznog štaba koji očekujem. Jer, to je jedino što možemo da pooštrimo. To već postoji, nego jednostavno da se prenese ponovo da je potrebna vakcinisanost a ako nemaju da urade PCR, i čim ga urade nemaju ograničenja. Pre toga imaju ograničenje kućne izolacije. A obavezni kućni karantin, bez obzira na nalaz PCR-a, imaju oni koji dolaze iz 7 navedenih rizičnih zemalja - Južnoaftička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi - objasnio je.

Evo kako da se zaštitite

Da je vakcinacija jedini pravi put protiv svih sojeva, upozerio je još jednom prof.dr Radmilo Janković.

- Onaj ko se vakciniše neće imati problema ni sa omikronom, i verovatno sa nekim drugim sojem. Sva dosadašnja istraživanja pokazuju da vakcine efikasno štite. Teško da će omikron ili neki naredni soj praviti neku težu kliničku sliku, jer bi to podrazumevalo drugačiji patogenski mehanizam, da se virus vezuje preko nekih drugih receptora, što bi onda bila neka potpuno drugačija bolest teoretski, to ne bi bio kovid 19. Tako da mislim da nema opasnosti, da nema realne opasnosti od toga. Inače, teško da omikron neće doći u Srbiju. Ne postoji ni teoretska mogućnost, da se to ne desi, izjavio nedavno profesor Janković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike