Korona presek: Pad broja novozaraženih, preminulo 37 osoba

19.12.2021

15:21

0

Najnovije informacije oko kovida u našoj zemlji

Korona presek: Pad broja novozaraženih, preminulo 37 osoba
24sedam

Koronavirus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 802 osobe, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 37 pacijenata.

Testirano je 8.168 osoba. Na respiratoru je 125 pacijenata.

Juče je u Srbiji kovid potvrđen kod 1.015 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 28 pacijenata, dok je na respiratoru bilo 135 pacijenata. Tom prilikom testirano je 10,799 osoba.

Ukoliko je vaša jedina prepreka za vakcinaciju bila igla, sada više nećete morati da se brinite, jer je trenutno u fazi testiranja na univerzitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu, vakcina na vazdušni mlaz!

Nova tehnologija primenjuje se na specifičan način – pomoću mlaza vazduha vakcina se "gura" u kožu, a ova metoda mogla bi da predstavlja alternativu svima koji se plaše igala, saopštio je Univerzitet u Sauthemptonu.

Nova vakcina protiv korona virusa koristi tehnologiju DIOSvax Kembridž Univerziteta i mogla bi da se proizvodi i distribuira u obliku praha. Ukoliko se ispitivanje pokaže uspešnim, ova tehnologija bi podstakla globalne napore za masovnu vakcinaciju, prenosi Euronews.

- Ovo nije samo "još jedna" vakcina protiv korona virusa jer uzima u obzir nove varijante virusa, kao i sve u svetu poznate viruse korona - rekao je Saul Faust, glavni klinički istraživač i direktor ustanove za klinička istraživanja u Sauthemptonu Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja.

Istraživači su pronašli tipove antigena koji su isti u svim virusima korona, i onima kojima se zaražavaju samo životinje. Ova tehnologija, kako dodaje, mogla bi da pruži široku zaštitu ogromnom broju ljudi.

Vakcina radi na "naoružavanju" našeg imuniteta blokiranjem ćelija koje nose spajk protein, štiteći organizam od kovida. Istraživači ističu da, pošto virus stalno mutira, postoji rizik od rezistentnih sojeva na vakcinu, budući da, ukoliko se promeni spajk protein vakcina više neće moći da ga prepozna.

Kako bi to rešio, tim iz Kembridža je tražio različite tipove antigena, koji su isti u svim korona virusima koji su se do sada javili u prirodi. Za razliku od većine vakcina protiv koronavirusa koje koriste sekvencu RNK za spajk protein u prvim izolovanim uzorcima januara 2020, ova nova tehnologija ima za cilj da predvidi kako bi virus mogao da mutira, što bi, u teoriji, moglo da nudi bolju zaštitu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti