"24sedam" u akciji: Kako su jaja iznervirala i zabrinula građane, a kako se prodavci brane

17.11.2020

06:22 >> 08:58

0

Pre nekoliko dana Pravilnik o kvalitetu jaja izbacio je jaja iz rashladnih vitrina i sada ona mogu da stoje na rafu pored čokolade

"24sedam" u akciji: Kako su jaja iznervirala i zabrinula građane, a kako se prodavci brane
Copyright Privatna arhiva

Pravilnik o kvalitetu jaja pre nekoliko dana “izbacio” je te namirnice iz frižidera u prodavnicama i to nije neka vest! Ali, jeste da su se kupci načisto iznervirali i zabrinuli da li će kući iz marketa doneti pokvarena jaja ako se zna, kako jedan od njih reče, koji je zabranio da ga slikamo jer hoće da bude anoniman:”Jaja su se odvajkada čuvala u frižiderima!”.

– Šta? Koji pravilnik? Ma, da li vi znate uopšte bilo šta o salmoneli i drugim bakterijama? Znate li koliko su opasne – pametovao je dekica, vidno uzrujan što nije mogao da nađe jaja u frižideru, gde je navikao da su, već je morao da se raspituje po radnji gde su. 

Pa, gde su?

– Pa, gde su jaja? Nije valjda da ste ih sva prodali? Izvinite – dozivao je kupac bilo koga da mu pomogne.

Prodavac mu je, međutim, izdeklamovao novi pravilnik i pokazao u kom smeru da krene, a nama je rekao:

Foto:24sedam

– Jaja koja se izlažu u ambijentalnom režimu, odnosno van rashladnih vitrina u našim prodavnicama, u potpunosti su bezbedna i kvalitetna. Izmenjeni Pravilnik o kavlitetu jaja podrazumeva samo najnižu temperaturu na kojoj se jaja čuvaju i ona iznosi pet stepeni – kaže radnik A.P.

Mušterije tumaraju. Da nije pravilnika, nikada ne bismo saznali koliko mnogo ljudi kupuje jaja.

– E, svašta! Pretražih celu radnju, nikad se ne bih setio da pogledam van frižidera. Budibogsnama! Pa, otkad to? Pa, pokvariće se – uznemireno je govorio kupac, koji je čuo nova pravila.

Prodavnice…

Pogađate, obišli smo prodavnice da vidimo kako ova velika promena u čuvanju te namirnice deluje na nas. Pre nekoliko trgovci su postupili po odredbama Pravilnika o kvalitetu jaja, u kojem piše da trgovinski lanci u Srbiji ne moraju više da drže jaja u rashladnim vitrinama, već na temperaturi iznad pet stepeni.

To isto su rekli i nadležni u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede i pojasnili da nema razloga za brigu da će to uticati na kvalitet namirnice jer njoj najviše odgovara temperatura iznad pet stepeni Celzijusovih.

Sa druge strane, u pojedinim prodavnicama, gde su jaja bila u frižideru, čak su nas i trgovci zbunjeno gledali, kada smo spomenuli pravilnik.

– Niko nam nije rekao da jaja iz frižidera prebacimo na raf. Takođe, niko nije proveravao, nije dolazila inpekcija, a kupci se nisu žalili – poručili su nam u jednom marketu i dodali da “čim poslodavac bude rekao da premeste robu, oni će to odmah i uraditi.”

Jeste bezbedno

Ipak, da su jaja koja se čuvaju na ovaj način bezbedna nedavno je objasnio i načelnik Odeljenja veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Zoran Ivanović koji je istakao da je Pravilnikom o kvalitetu jaja, koji je u primeni od ove godine, propisano da taj proizvod može da se čuva na nižoj temperaturi od pet stepeni samo tokom transporta koji je kraći od 24 sata ili u maloprodajnim objektima u periodu kraćem od 72 sata:

Foto: 24sedam

Pravilnikom je predviđeno da se jaja čuvaju na temperaturi višoj od pet stepeni – istakao je on i dodao da su sada pojedini komercijalni lanci počeli da rade marketinšku kampanju u vezi toga sa tim kako da se čuvaju jaja van rashladnog sistema.

On je podsetio da se “hrana životinjskog porekla čuva na temperaturi plus osam stepeni, a sveze meso i proizvodi od mesa na temperaturi od dva do četiri stepena”.

Sobna temperatura je u redu

Foto: 24sedam

– Mnoge naučne studije upoređivale načine čuvanja jaja, na temperaturi višoj od pet stepeni i sobnoj i da se nije došlo ni do kakvih saznanja da je kvalitet jaja pogoršan, odnosno da hlađenje utiče nepovoljno na kvalitet – naveo je Ivanović.

Nagle promene temperature utiču na kondenzaciju vlage na površini jaja što može da doprinese razmožavanju mikroorganizama i da oni tako lakše produru u ljusku.

Ivanović ukazuje da briga o bezbednosti hrane počinje već na farmi i dodaje da jaja moraju biti označena u skladu sa Pravilnikom, te da imaju i naznačen rok upotrebe.

Tako to uvek biva kada se nešto menja. Ili, svakom čudu tri dana dosta!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike