Đerlek ukazao na opasnosti od omikron soja: Poseban oprez do kraja januara

17.12.2021

08:53

0

On je ukazao da je trenutna epidemiološka situacija stabilnija u odnosu na pre mesec dana, ali, kaže, daleko od povoljne

Đerlek ukazao na opasnosti od omikron soja: Poseban oprez do kraja januara
Mirsad Đerlek - Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Omikron soj virusa korona svoju snagu mogao bi da pokaže za mesec-dva, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek i pozvao građane na oprez i odgovornost, posebno za vreme slava i praznika.

Ðerlek je rekao da je pitanje dana kada će omikron soj biti registrovan u Srbiji, dodajući da se još ne zna šta novi soj kovida može doneti.

- Svi sojevi koji su se pojavljivali ranije, pogoršavali su epidemiološku situaciju, verovatno će i omikron soj. Zato pozivamo na opreznost - istakao je Ðerlek.

Na pitanje da li se strahuje zbog ukrštanja virusa korona i gripa, Ðerlek odgovara potvrdno i dodaje da će grip najveću svoju snagu ispoljiti u januaru, februaru i martu.

- Imamo dve vakcine koje nismo iskoristili, dva virusa u istom trenutku, tu su i rizici poput slava, praznika i krajem januara može se očekivati povećanje broja novoobolelih - rekao je Ðerlek.

Pixabay
 

On je ukazao da je trenutna epidemiološka situacija stabilnija u odnosu na pre mesec dana, ali, kaže, daleko od povoljne.

- Imamo više od 1.000 dnevno obolelih, treba da dođemo do ispod 500, pa do ispod 100 da bismo mogli da uđemo u stabilnu situaciju.

On je naveo i da je između 35 i 40 odsto građana koji oklevaju da se vakcinišu protiv kovida, ističući da se u ovom trenutku daje vrlo malo prvih doza.

Ðerlek je dodao da je prvu dozu do sada primilo 3,3 miliona ljudi, drugu 3,1 milion, a treću dozu 1,65 miliona građana i naglasio da je izuzetno važno da se daje što više trećih doza.

- Efektivnost vakcina slabi, svetska studija je pokazala da je posle dve doze i nakon šest meseci zaštita 40 odsto, a nakon treće doze 75 odsto - ukazao je Ðerlek.

Rekao je i da Ministarstvo zdravlja pojačava intenzitet pregleda kada su u pitanju dijagnostika i operacije non kovid pacijenata, koje su odložene.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike