Oglasio se RTS povodom pometnje u "Slagalici": Zašto je voditeljka ispravila takmičara iako je dao tačan odgovor? (VIDEO)

12.12.2021

22:33

6

"Slagalicu" često prate zanimljivi momenti

Oglasio se RTS povodom pometnje u "Slagalici": Zašto je voditeljka ispravila takmičara iako je dao tačan odgovor? (VIDEO)
slagalica - Copyright Instagram printscreen

Javni servis reagovao zbog ispravke voditeljke o kojoj se danima priča na društvenim mrežama.

Pre nekoliko dana na društvenim mrežama je nastala pometnja zbog odgovora u kvizu "Slagalica".

Takmičar je odgovorio tačno u poslednjoj igri asocijalica, ali ga je voditeljka ipak ispravila i time izazvala burne reakcije na društvenim mrežama. Kada je takmičar rekao rešenje "kontinent", voditeljka ga je ispravila jer nije izgovorio reč akcentom kojim je trebalo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Papadubi (@zorze_cvarkov)

 

Tim povodom oglasio se Javni servis, a njegovo saopštenje povodom ove emisije "Slagalice" prenosimo u celosti:

Primedbe zbog pravilne upotrebe akcenata u najgledanijoj srpskoj televizijskoj emisiji "TV slagalica" upućene javnoj medijskoj ustanovi Radio-televizija Srbije poprimile su u javnosti neprimerene razmere. Neosnovane optužbe su, paradoksalno, upućene kvizu koji mnogo polaže na tačnost, informativnost i vrednosti obrazovanja, nauke i kulture. Da je došlo do greške ili nepravilne upotrebe akcenata, reakcija javnosti bi bila razumljiva - međutim, greške nema.

RTS kao javni servis ima odgovornost prema jeziku i svest o potrebi poštovanja jezičkih normi, uključujući i one akcenatske. Lektori zaposleni u našoj kući rukovode se svojim profesionalnim znanjem i normativnim priručnicima, pre svega Pravopisom Matice srpske i šestotomnim Pravopisnim rečnikom Matice srpske, koji predstavljaju "ustav" srpskog književnog jezika.

Često čujemo primedbu da je jezik živa stvar i da se neprestano menja, te da su književni akcenti na kojima mi istrajavamo u nesaglasju sa "stanjem na terenu". Ovo i jeste pitanje koje zaslužuje da bude najozbiljnije razmotreno, i to od strane institucija koje se bave jezikom – Odbora za standardizaciju jezika, Instituta za srpski jezik i Odeljenja za srpski jezik u Matici srpskoj.

Do tada, dok institucije, eventualno, ovo pitanje ne razreše, Radio-televizija Srbije će nastaviti da se rukovodi akcenatskim pravilima koja su još davno utemeljili Đuro Daničić i Vuk Karadžić.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike