Ne znaju ni pertle da vežu jer im kupujemo obuću "na čičak": Najbolja učiteljica u Srbiji otkriva kako upropašćavamo decu (VIDEO)

12.12.2021

17:00

0

Najbolja edukatorka u Srbiji ne daje deci domaće zadatke, a nastavu im ponekad drži i na pijaci

Ne znaju ni pertle da vežu jer im kupujemo obuću "na čičak": Najbolja učiteljica u Srbiji otkriva kako upropašćavamo decu (VIDEO)
viber_image_2021-12-10_14-44-21-149 - Copyright 24sedam

Ljiljana Lazarević je najbolji edukator u Srbiji i naš predstavnik na svetskom takmičenju učitelja. 

Deci ne daje domaće zadatke, nego znanje neophodno za svakodnevni život. Na njenim časovima se ide na pijacu, planinarenje i na koncerte.

Deca su njeno prirodno okruženje i za sve ove godine rada u prosveti odlično ih je upoznala. Primećuje da se iz generacije u generaciju mališani menjaju i to ne uvek na bolje.

- Iz godine u godinu nam dolaze deca sa sve lošijim motoričkim spretnostima. Deca drugi, treći razred ne znaju da vežu pertle, drže olovku, držanje pažnje, fokus na aktivnosti nemaju duže od 5-6 minuta. Mi moramo da prihvatimo da kada su u kontaktu sa tabletom, oni imaju sliku, zvuk imaju nešto što je vrlo jak stimulans na čula i mi ne možemo da se ljutimo što njima posle nije interesantna kreda i tabla - objasnila je učiteljica Ljilja u emisiji "24sedam sa Marom".

Ljiljana tvrdi da je zavaladao "detrijarhat" i da je sve podređeno deci. Pa tako i roditelji, koji umesto da nauče dete da vezuje pertle kupe mu obuću na čičak.

- U drugu ruku, mi ne treba da izigravamo klovnove, da ne znam kakve animacije pravimo deci, jer ta animacija je dosta doprinela degradaciji samostalnosti učenika. Jer je njima sve organizovano. Njima su dečiji rodjendani organizovani, nastava u školi, treninzi, oni uvek imaju animatora, odnosno odraslu osobu koja njima organizuje šta da rade, slobodne igre više ne postoji i ako postoji to je pazi, nemoj...deca su sama... generacija koja dolazi u prvom razredu, svako ima svoju loptu i to je onda problem - rekla je voditeljki Mariji Atanasković.

Zbog toga učiteljica Ljilja pokušava da ih spremi za pravi život, koji ih čeka van škole. Nedavno je vodila decu na pijacu, sa nizom zadataka: trebalo je da nađu recept za zdravu užine koju će sami spremiti, da odu na pijacu i kupe šta im treba za 100 dinara i da kasnije napišu rad o tome. 

Usput su deca primetila da u okolini škole ima mnogo više pekara i prodavnica nezdrave hrane, nego radnji u kojima može da se kupi zdrava hrana, kao i da je najjeftinije, ali ujedno i najnezdravije pojesti nešto iz pekare, što su takodje uneli u svoje radove.

Koje pozitivne promene je primetila kod novih generacija, da li je danas moderno biti štreber i na kakav otpor kolega je nailazila zbog svog nekonvencionalnog rada sa decom, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam TV.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike