Penzioneri i mladi zasadili drveće u Karađorđevom parku: U sadnji pomogli ministarka rada i zamenik direktora PIO fonda

08.12.2021

14:18

0

U Karađorđevom parku zasađeno 17 sadnica u okviru akcije "Međugeneracijska podrška prirodi"

Penzioneri i mladi zasadili drveće u Karađorđevom parku: U sadnji pomogli ministarka rada i zamenik direktora PIO fonda
Darija Kisić i Relja Ognjenovic, Karađorđev park (28) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, zajedno sa zamenikom direktora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Reljom Ognjenovićem, učestvovala je danas u sađenju 17 sadnica u Krađorđevom parku u Beogradu.

U okviru akcije "Međugeneracijska podrška prirodi" penzioneri i školarci zajedno su zasadili drveće lipe, javora i kestena.

- Kada kažemo međugeneracijska solidarnost većina ljudi odmah pomisli na pomoć starijim i iznemoglim, a to nije tako. Populacija naših najstarijih sugrađana je za vreme pandemije kovida-19 pokazala šta znači solidarnost, šta znači odgovornost i upravo nam svojim primerom pokazala kako se treba ponašati. Njihovo iskustvo nam je od ogromnog značaja, tako da u tom smislu je jako bitno da takvu vrstu saradnje negujemo i da od njih mnogo učimo - rekla je ministarka. 

24sedam/Katarina Mihajlović
Ministarka rada Darija Kisić Tepavčević

Kisić Tepavčević je dodala da je međugeneracijska solidarnost mnogo širi aspekat i da nam treba energija mladih i njihov način razmišljanja.

- Ali i da učimo od starije populacije i da učimo jedni od drugih. Tako da to jeste suština i to treba da bude jedan način življenja, promovisanja i takvog stila života jer solidarnost jeste osnova razvoja jednog civilizovanog društva. Za načela solidarnosti, nisu potrebna nikakva materijalna sredstva, nisu potrebna nikakva ulaganja osim dobre volje. I na taj način stvaramo neraskidive veze između nas. Danas smo simbolično posadili sa penzionerima i sa starijom populacijom drvo. Drvo koje će da raste, a isto tako se nadamo da će i naša saradnja da raste, da će krošnja ovog drveta uskoro da bude bogata i da će naša saradnja da bude takva na obostranu korist. Hvala Fondu za penziono i invalidsko osiguranje na organizovanju ovako jednog zaista lepog događaja koji je samo jedna od mnogobrojnih stvari koje radimo poslednjih godinai nadam se da ćemo zajedno zasaditi čitave šume - izjavila je ministarka.

Ognjenović je naglasio da je jako važno da mladi iskoriste iskustvo i savete starijih za svoju budućnost.

- Ovim činom sadnje drveća mi ne stavljamo tačku nego zarez na saradnju mladih i starih za koje se nadamo da će biti i bolja i veća - rekao je Ognjenović.

24sedam/Katarina Mihajlović
Zamenik direktora PIO fonda Relja Ognjenović

Država vredno radi i obraća pažnju na svoje najstarije sugrađane, rekao je on i podsetio da će država povećati penzije sledeće godine za 5,5 odsto i isplatiti jednokratnu pomoći od 20.000 dinara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike