Evropa odlučila da ukine "božićne praznike" i "krsno ime" da ne vređaju nehrišćane!? Čeka li i Srbiju ovaj scenario?

08.12.2021

07:30

0

Autor: 24sedam

Evropska komisija dala preporuku da se umesto "božićni praznici" koristi sintagma "praznično vreme" ili samo "praznici"

Evropa odlučila da ukine "božićne praznike" i "krsno ime" da ne vređaju nehrišćane!? Čeka li i Srbiju ovaj scenario?
Copyright Pixabay

Evropska komisija dala je preporuku da se umesto korišćenja sintagme "božićni praznici" u budućnosti koristi koristi opis "prazično vreme", jer ne slavi svako hrišćanske praznike. Ova vest se proširila veoma brzo i uznemirila ljude. Najnovija preporuka Evropske komisije u svojoj osnovi ima ideju inkluzivnosti koja je predstavljena na kontradiktoran način, ocenuju sagovornici 24sedam.

- Ne slavi svako hrišćanske praznike. Takve rečenice mogu biti stresne, zato treba govoriti "praznično vreme" - preporučuje se u dokumentu evropske komesarke za ravnopravnost Helene Dali, odnosno priručniku Evropske komisije. 

Pixabay
 

Dokument "Uputstva za inkluzivnu komunikaciju" ima trideset stranica i predstavlja interne smernice koje su poslate osoblju EK o korišćenju raznih izraza u komunikaciji. Ova uputstva trebalo bi da posluže "da se od EU stvori unija jednakosti", ali i da se stvori polno, verski i rasno neutralni jezik. Savetuje se da se ne koristi izraz "božićni praznici", već "praznici", a reč "Božić" ne treba koristiti ni u jednom kontekstu. Umesto izraza "krsno ime" treba koristiti neutralno "prvo ime". Ne preporučuje se oslovaljavanje sa "dame i gospodo" i "gospođa" ili "gospođica" zbog rodne korektnosti. Takođe se sugerisalo da se ne pretpostavi da su svi hrišćani, kao i izbegavanje korišćenja pojmova koje se jasno vežu uz određenu religiju, pol ili bračni status.

Nakon što je dokument objavljen u italijanskom listu "Il đurnale" usledile su burne negativne reakcije javnosti, pa je hitno povučen "na doradu". Oštre kritike su upućene i od strane Vatikana.

- Evropska unija mora preuzeti u svoje ruke ideale očeva osnivača, a to su između ostalog i ideali jedinstva, zajedništva i veličine. Mora se paziti da se ne krene putem ideološke kolonizacije. Ovo bi moglo da završi podelom zemalja, a naposletku i krahom EU. Unija mora da poštuje sve države onako kako su ustrojene, njihovu različitost, bez želje da ih napravi identičnim. Mislim da to neće uraditi, niti verujem da je to bila namera, ali mora se biti oprezan sa ovakvim stvarima - izjavio je za "Vatikan njuz" papa Franjo.

Pixabay
 

Ovaj momenat su iskoristili i pripadnici "krajnje desnice" koji dolaze najviše iz Italije i euroskeptici, koji su ovo okarakterisali kao pokušaj Evropske komisije da "ukine Božić". Na Malti, državi gde katolička vera ima značajnu ulogu u svakodnevnom životu građana, napali su upravo Helenu Dali, evropsku komesarku za ravnopravnost, koja dolazi iz te države.

Evropska komisija je priznala da su takve smernice poslate, ali da je to bio tek "interni dokument pripremljen na tehničkom nivou s ciljem povećanja spoznaje o inkluzivnosti u komunikaciji".

Portparol Evropske komisije Kristijan Vigand objavio je zaključak EK da je taj dokument "loše promišljen" i nije u skladu sa standardima za koje se zalaže Evropska unija, pa je zbog toga i povučen. Dodao je da komisija ne zabranjuje, niti obeshrabruje korišćenje izraza "Božić", već da je cilj bio podizanje svesti o tome da su svi ravnopravni.

Iako su smernice poslate, u komisiji tvrde da "politički vrh nije bio uključen u izradi takvih smernica.

Iz EU su nakon povlačenja dokumenta, priznali da su možda otišli predaleko, jer su u pokušaju da budu "uključivi" prema svima, bili "isključivi" prema dve trećine građana Evropske unije koji se izjašnjavaju kao hrišćani.

Profimedia
 

Draško Đenović, verski analitičar, opisuje za 24sedam ove smernice kao "protivhrišćanske mere".

- To se može desiti i kod nas s obzirom na to da mi često nekritički pratimo evropske trendove. Mada mislim da je kod nas, ipak, mnogo veći broj vernika u odnosu na zemlje Evropske Unije, jer Evropa postaje ateistička. Iako Srbi nisu vernici u potpunom smislu te reči postoji tradicija koja je duboka, tako da neće biti lako da se ona promeni ili iskoreni. Srbi su spremni da poginu za svoju crkvu, da tako kažem, ali će i dalje dva do tri puta godišnje da je posećuju. Mada je skoro pa definitivno da će kod mladih to brže i lakše moći da uđe u praksu pa da kažu srećni praznici, a ne srećni božićni i novogodišnji praznici - kaže Đenović.

Na pitanje da li će ovaj dokument ostati samo na papiru ili će zaista da nađe svoj put do svakodnevnog života građana Evropske Unije i Srbije, Đenović kaže:

- Ko zna šta će biti za deset godina - rekao je on

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike