Neki gradovi su zatvorili škole: Krizni štab će razmatrati prelazak dece na onlajn nastavu

18.11.2020

17:36 >> 21:28

0

Zatvaranje škola u nekim opštinama uzbudilo je roditelje koji su to protumačili kao uvod u potpuni prelazak na onlajn

Neki gradovi su zatvorili škole: Krizni štab će razmatrati prelazak dece na onlajn nastavu
Copyright Promo/24sedam/Marko Čikarić

Škole u Srbiji nastavljaju sa radom, iako su na onlajn nastavu prešle obrazovne ustanove u pojedinim opštinama širom naše zemlje. Dilema, da li i na koji način na nivou opština po proglašenju vanredne situacije mogu biti zatvorene škole, a đaci upućeni na nastavu od kuće, trebalo bi da bude definitivno razrešena na prvoj narednoj sednici vladinog Kriznog štaba, piše “Blic”.

Zatvaranje škola u nekim opštinama uzbudilo je roditelje koji su to protumačili kao uvod u potpuni prelazak na onlajn. Iznova je otvoreno pitanje, ide li se na nastavu u učionice, do kada i od čega zavisi ta odluka. U Ministarstvu prosvete kažu da nema zatvaranja škola na nivou Srbije. Međutim, kada je reč o pojedinim opštinama stvari stoje drugačije.

Pročitajte još: Krizni štab razmatraće tri nove mere: Ako se situacija u vezi sa koronom pogorša, čekaju nas promene

Opština Vrbas zvanično je prva zatvorila na 15 dana sve obrazovne institucije i prešla na onlajn nastavu. U ovoj opštini lokalni krizni štab doneo je odluku o uvođenju vanredne situacije i u skladu sa tim naložio i zatvaranje škola. Vrbas, međutim, nije jedini i slična situacija dogodila se i u Dimitrovgradu, samo što nije dospela u javnost. Tamošnji Opštinski štab za vanredne situacije doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije 2. novembra, a dva dana potom i naredbu o prekidu obrazovno vaspitnog rada u osnovnoj i srednjoj školi u ovom gradu. Zbog toga su izgubljena tri nastavna dana, 5. 6. i 9. novembar. Dimitrovgrad je u međuvremenu prešao na onlajn nastavu, a škola je donela i plan nadoknade izgubljenih dana.

Na sednici Kriznog štaba trebalo bi da se precizira mehanizam prelaska na onlajn i to iz više razloga, a jedan je i zakon. Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja u članu 105 stoji da lokalni krizni štab može da zatvori škole, ali ne i da donese odluku o prelasku na onlajn. To praktično znači da po zakonu – škole jedino mogu da se potpuno zatvore. Ali, činjenica je, da je propis pravljen pre pandemije i nema odredbu sadašnje onlajn nastave. Kako bi se prevazišla ova pravna ‘začkoljica’ ali i definitivno razjasnilo šta se može, a šta ne i pod kojim uslovima, Ministarstvo prosvete će predložiti model po kom se može prelaziti na onlajn kada lokalni krizni štabovi proglase vanrednu situaciju.

Printscreen/ Youtube / Plus Online

Praktično mehanizam je sledeći – lokalni krizni štab donese odluku o vanrednoj situaciji i obustavi rada škole, što jedino može u skladu sa zakonom. Međutim, kako ne bi bila prekinuta nastava već nastavljena onlajn, sledeća instanca je obraćanje Školskoj upravi sa zahtevom da se promeni način rada odnosno, operativni plan rada i da se pređe na onlajn. Školska uprava konsultuje ministarstvo i donosi se preporuka o prelasku na onlajn.

Pročitajte još: Dr Tiodorović: Efekat novih mera videćemo početkom decembra

Tokom poslednjeg talasa kovida-19, kada je reč o prelasku na onlajn, dešavalo se samo da pojedinačna odelenja ili grupe na 15 dana ne idu u školu. Na učenje od kuće đaci su upućivani ukoliko su više od dva učenika u razredu obolela.

Profimedia

Nastavnici koji imaju hronična oboljenja i koji smatraju da su pod posebnim rizikom od infekcije, mogu se obratiti izabranom lekaru ili specijalisti koji će proceniti da li postoji naročito visok rizik od zaražavanja, zbog čega može otvoriti bolovanje za nastavnika. Za vreme bolovanja nastavnika, direktor je u obavezi da obezbedi stručnu zamenu, da bi se obezbedili uslovi za ostvarivanje nastave u skladu sa operativnim planom škole i izabranim modelom nastave.

Pročitajte još: Vraća se mera koja će važiti za vrtiće, a pridržavaće je se čitava Srbija!

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 biće održana u petak ujutro u 9 časova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike